torsdag 10 juli 2014

Blåbärsglass

Glass är ju perfekt nu när det är så varmt ute och blåbär hör ju verkligen till sommaren, tog frysta blåbär men har man färska så är det ju toppen.
 
Blåbärsglass
2,5  dl vispgrädde
2,5 dl mjölk 3 %
1 vaniljstång
6 äggulor
1 dl socker
500 gram blåbär, frysta funkar fint + 1 dl socker

Gör så här:
  1. Häll blåbär och socker i en kastrull, låt detta koka upp och låt sedan småkoka på svag värme i 20-25 minuter. Stavmixa purén och låt den bli helt kallt. Orsaken till att jag kokar den är att det blir en halvtjock sylt som gör att glassen inte blir isig.
  2. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde och  mjölk  i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  3. Vispa ägg och socker fluffigt
  4. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  5. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  6. Blanda ner  blåbärspurén i glassmeten.
  7. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  8. För att göra glass i frysen: Ta upp vaniljstången ur glassmeten.  Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
  9. För att göra glass i glassmaskin: Ta upp vaniljstången ur glassmeten. Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar. 

1 kommentar: