tisdag 4 november 2014

Saffransbröd med honung

Bakade ett härligt juligt bröd i veckan, luktade verkligen jul i hela huset, lussekatter :-), fast nu var det inte lussekatter utan ett matbröd med saffran i, så himla gott, har inte haft saffran i matbröd innan och det är inte sista gången jag bakar detta bröd, fast nästa gång så gör jag två mindre limpor, fick ett jättebröd :-). Ett mumsigt bröd som passar fint till julbordet, en adventsfika eller glöggfest. Receptet kommer från tidningen hembakat fast det är Anne från den härliga bloggen Anne´s Food som skrivit receptet, hon har även en svensk hemsida, Annes mat
Saffransbröd med honung
500 gram vetemjöl
250 gram fullkornsvetemjöl
50 gram jäst
4 dl kallt vatten
1/2 gram saffran, 1 påse
1 msk hett vatten
1 msk salt
4 msk honung, jag tog flytande honung.

Gör så här:
  1. Blanda ihop 4 dl vetemjöl,240 gram, (alltså inte alla 500 gram på en gång,resterande mjöl använder du sedan när du knådar degen i köksmaskinen) 4 dl fullkornsmjöl, jäst och kallt vatten. Blanda bara ihop och täck bunken med en handduk. Låt stå 1 timme.
  2. Rör ut saffranet i det heta vattnet och tillsätt det tillsammans med salt och honung i degen.
  3. Knåda degen ordentligt. Tillsätt mera mjöl om degen är för kladdig.
  4. Låt vila 30 minuter i bakbunken innan du bakar ut den.
  5. Forma degen till en stor rund limpa, ev 2 om  du vill ha lite mindre bröd och lägg på en plåt. Strö över lite mjöl och låt jäsa i 1 timme. 
  6. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  7. Smitta ytan med en vass kniv precis innan du sätter i den i ugnen. Grädda i 25-30 minuter, eller tills brödet uppnår en innertemperatur på 96-98 grader.
  8. Låt svalna helt innan du skär upp det.

1 kommentar: