Önskar er alla en fortsatt glad midsommar
Midsommartårta
Ca 10 bitar
Klassisk Tårtbotten:
4 st ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Lemoncurd:
rivet skal och saft av 2 st citroner
2 dl strösocker
75 g Svenskt Smör
3 st äggulor
Grädde till att blanda den färdiga lemoncurden med
Jordgubbsmousse:
2 st gelatinblad
250 g jordgubbar
1 dl strösocker
2 dl vispgrädde
Ev marsanpulver, snabb om moussen blir för lös
Garnering:
500 g jordgubbar
5 dl vispgrädde
Gör så här:
- Tårtbotten: Sätt ugnen på 175°.
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
- Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten.
- Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min.
- Låt kakan vila några minuter i formen.
- Stjälp upp den på galler och låt kallna.
- Lemoncurd: Blanda alla ingredienser i en kastrull. Sjud under omrörning tills det tjocknar. Låt bli helt kall. Blanda sedan med valfri mängd vispad grädde. .
- Jordgubbsmousse: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 min.
- Mixa jordgubbarna till en puré.
- Blanda purén med sockret och koka upp.
- Ta kastrullen från värmen.
- Ta upp gelatinbladen och smält dem i purén, låt svalna.
- Vispa grädden till ett fast skum och blanda försiktigt med purén. Om moussen blir för lös blanda ner snabbmarsan till önskad konsistens.
- Montering: Dela tårtbotten i 3 delar.
- Lägg en tårtbotten på ett fat.
- Bred på lemoncurdgrädden.
- Lägg på nästa tårtbotten.
- Bred på jordgubbsmoussen.
- Lägg på sista tårtbotten
- Garnering: Ansa och skär jordgubbarna i tunna skivor. Obs! Spara en fin jordgubbe hel.
- Vispa grädden till ett fast skum.
- Täck hela tårtan med hälften av grädden.
- Spritsa resten av grädden på sidorna.
- Lägg en krans av jordgubbarna längst ut på tårtan och fortsätt jobba dig inåt tills tårtan är täckt. Placera den hela jordgubben som kronan på verket.
Orsis tårtbotten
4 stora ägg
3dl socker
2msk vaniljsocker
3,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
75gr smör
0,75dl mjölk
3tsk bakpulver
Satsen räcker till
24cm formar
Gör så här:
- Smöra och klä bakformen med bakplåtspapper. Sätt en krans av bakplåtspapper i formen för att förhindra att smeten pöser över om den blir hög. Min blev inte högre än vad min form är.
- Vispa ägg, vaniljsocker och socker i 5-7 min på hög hastighet.
- Smält smör och blanda i mjölken.
- Mät upp mjölet och sikta ner den tillsammans med bakpulver i en bunke.
- När äggen blivit riktigt fluffiga siktar du ner mjölblandningen gradvis och blandar med försiktiga stora rörelser med hjälp av en slickepott.
- Till sist häller du i smör och mjölkblandningen, gradvis under omrörning. Häll i formen och baka av på 150 grader varmluft eller 165 grader i vanlig ugn, längst ner i 55min-1timme.
(För chokladbotten byter du ut 1dl av vetemjölet mot kakao.)