Gjorde lite härligt goda chokladmacarons häromdagen, fyllda med saltkola, kan jag säga att det blev supergott :-) , toksmarrigt. Nästa gång var jag vara lite mer noggrann när jag spritsar på fyllningen, ser visst att de blev lite snea :-) Receptet på saltkolan kommer från Mia Öhrns nya bok "Macarons, cupcakes, cakepops och andra söta bakverk".
Använder alltid det det här receptet som kommer från Hello Sugars Blogg . Hon har översatt receptet som hon hämtat från bloggen Tartelette, har testat lite olika recept och detta är det som funkar bäst för mig.Låt er inte avskräckas över att det är så många moment, har man väl gjort det en gång så är det inte alls svårt men det kräver att du har en köksvåg.
Jag använder färdigt mandelmjöl, det har jag bland annat köpt på Indian Food House på Herkulesgatan ute på Backaplan i Göteborg, Lidl, ICA Focus och nu finns dt även på min vanliga ICA i och med att LCHF-kost blivit så populärt.
Visste inte hur mycket kakao jag skulle ta i, jag tog nästan 3 msk och det blev bra, tog inte mindre mängd mandelmjöl för det, som tur var blev kakorna bra för det.
Chokladmacarons
ca 40 st
120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g fint malen mandel
150g florsocker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
2-3 msk kakao
Gör så här:
- Sätt ugnen på 160 grader C.
- Skålla mandeln och låta den torka. Mal den sedan fint i en blender, mixer, nötkvarn eller kaffekvarn. Du kommer behöva mala lite mer mandel än vad som krävs i receptet. Eller använd färdigt mandelmjöl.
- Sila den malda mandeln så alla stora bitar försvinner. Väg upp 150 gram på en köksvåg.Blanda mandel och siktat florsocker i en bunke.
- Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokar upp
- Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en godistermometer eller en vanlig digital kökstermometer.
- Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Lite spill blir det alltid.
- Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.
- Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen. Blanda ner kakaon.
- Vänd i marängen i mandelblandningen och blanda försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte blandar för mycket, smeten ska vara trögflytande.
- Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig.
- Låt macaronsen vila i minst 30 minuter så att ytan torkar, detta minskar risken för att de spricker i ugnen sedan när du gräddar dom.
- Grädda i ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen
- Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret.
- Fyll med saltkollafyllningen och njut!
Saltkolafyllning
3/4 dl socker
1/2 dl vit baksirap
1/2 dl vatten
3/4 dl vispgrädde
75 g smör
ca 1 tsk flingsalt
Gör så här:
- Blanda socker, sirap och vatten i en ganska vid kastrull.
- Låt koka upp och sedan puttra tills sockerlagen är gyllenbrun utan omrörning.
- Rör ner grädde (akta, för det sprätter kanske) och sedan smöret.
- Låt koka sakta några minuter tilsl kolan tjocknar lite.
- Kontrollera konsistensen genom kulprovet, kolan ska vara mjuk men inte rinnig.
- Dra kastrullen från sidan och rör ner flingsaltet.
- Låt kolan svalna helt, gärna över natten. Är du ivrig kan du ställa in den i kylskåpet. Rör inte i kolan medans den svalnar.
- Spritsa kolan på dina macarons och pra ihop två och två.Förvaras i kylskåp i upp till en vecka.