fredag 28 oktober 2011

Kanelkaka

Sockerkaka med kanelsocker är en klar favorit här hemma, så tokgott med det knapriga kanelsockertäcket ovanpå, även så gott med kanelsockret i mitten av kakan, helt enkelt en supermumsig sockerkaka :-) ,saftig också och  busenkel att göra, kan inte bli fel liksom :-) . Även barnen gillade den och det är ju ett gott betyg :-) , fast det förstås lillkillen på 1,5 gillar det mesta som är söt, store killen på 3,5 är lite mer kräsen när det gäller kakor och sånt, godis går alltid ner :-) , fast den här sockerkakan gillade han. Det enda med kakan är att den sprack på ytan pga av att lillkillen var lite klåfingrig och höjde ugnsvärmen till 225 grader istället för 175 grader, som tur var märkte jag det rätt snabbt, ja och eftersom ugnen var lite för varm när jag ställde in den så sprack den lite under gräddningen, men vad gör det när den är lika god för det.

Kanelkaka
175 g  Smör, rumsvarmt
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt
3 dl Gräddfil, fast jag tog Creme Fraiche

Fyllning:
1 dl strösocker + 3 tsk kanel blandas

Gör så här: 
  1. Sätt ugnen på 175°. 
  2. Rör smör och socker krämigt. 
  3. Rör i äggen. 
  4. Rör ner de torra ingredienserna omväxlande med gräddfilen. 
  5. Smörj och bröa en 1,5 l kakform med löstagbar kant.
  6. Häll i hälften av smeten. 
  7. Strö hälften av kanelsockret över smeten. 
  8. Häll i resten av smeten och strö över resten av kanelsockret. 
  9. Grädda ca 1 tim.

12 kommentarer:

  1. Låter verkligen toppen, sjutton gånger bättre än kanelbulle ;) Jag som älskar kanel *åååh* Och du, vilket fint fat du har också, ett sådant skulle jag vilja ha!

    SvaraRadera
  2. Så gott detta lät. Den måste nog testas känns det som!

    SvaraRadera
  3. Den här gillar jag också :) Jag brukar ha i rivet äpple också!

    SvaraRadera
  4. Ska spara receptet och baka när det ska bjudas på julfika här hemma så småningom... :)

    SvaraRadera
  5. Vi bakade Oreokakan igår! :-)
    Riktigt god.

    Trevlig söndag

    // Jenny

    SvaraRadera
  6. Åh, vad gott det låter. Får testas i veckan!

    SvaraRadera
  7. Smaskigt, skulle vilja ha en bit:))

    SvaraRadera
  8. jag som tänkte baka bullar till helgen. Kanske jag ska testa den här istället...

    SvaraRadera
  9. Jag tänkte inte på att den var lite sprucken, tycker den var fin :)

    SvaraRadera