torsdag 6 oktober 2011

Mintglass

Gjorde lite härligt god mintglass i helgen, så tokgott, färgade den lite grönt så att den ser ut som mintglass :-). En absolut  favorit när det gäller köpt chokladsås är  O'hoj hard topping mjölkchoklad, den stelnar och blir hård när den kommer på glassen, supergott, finns även en med lakritssmak, som påminner om överdraget till lakritspuck.Supermumsig den med.
Mintglass
5 dl vispgrädde (eller hälften grädde, hälften mjölk)
1 vaniljstång
6-8 äggulor
1 dl strösocker
1 msk glukos (kan uteslutas)
Pepparmyntsolja efter smak, jag brukar köpa apotekets
Ev grön hushållsfärg
Gör så här:
  1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde och glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.Smaka av med pepparmyntsolja. Färga ev glassmeten grön.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Sila glassmeten så att du får bort vaniljstången och kyl sedan glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  6. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
  7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll  upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.

19 kommentarer:

  1. Åh va gott det ser ut :) Älskar mint!!!

    SvaraRadera
  2. Åh jösses vad gott!!!! Brukar sällan äta glass men nu blev jag allt sugen. Älskar mintglass!! Det får nog bli en tur till affären nu, har ju dessvärre ingen glassmaskin. Du gör alltid så mycket gottigt!

    SvaraRadera
  3. ser verkligen smarrigt ut!
    måste testa den såsen som stelnar!

    SvaraRadera
  4. Ser supergott ut med chokladen på toppen! :)

    SvaraRadera
  5. Vilket bra tips på chokladsås, roligt med lite nya idéer.

    SvaraRadera
  6. Vilken härlig färg! Mums! :)

    SvaraRadera
  7. Det såg riktigt intressant ut!

    SvaraRadera
  8. Sv: Ja eller hur. Jag blev överlycklig när jag fick ut dem ur ugnen :)

    SvaraRadera
  9. mums mums.ser jättegott ut.blir jag själv sugen på glass.

    SvaraRadera
  10. Tack för era kommentarer, det var supergott

    Ha en underbar helg allihopa

    SvaraRadera
  11. Har du inte testat SIA:s hallon- och saltlakrits glass så kan jag starkt rekommendera den, gott!

    SvaraRadera
  12. Gott det ser ut, fin färg på glassen dessutom :)

    SvaraRadera
  13. Ser riktigt smaskigt ut.. älskar mint

    SvaraRadera
  14. Mintglass är ju gott, och allt är bättre hemmagjort :) Fint med lite färg också!

    SvaraRadera
  15. Mintglass låter ju hur gott som helst - ska definitivt prova!

    SvaraRadera
  16. Kan man stoppa ner ett par hackade After ehigt bitar?
    men den ser ändå mycket god ut!

    SvaraRadera
  17. Anonym: det lär bli tokgott med afer eight i :-)

    SvaraRadera