Här kommer mitt grundrecept på glass, använder nästan alltid detta och tillsätter sedan valfri smaksättning. Finns ju så mycket gott som man kan blanda ner i glassmeten, det är bara fantasin som sätter gränser :-)
Vill man ha extra krämig glass så använder man enbart vispgrädde, går även att tillsätta några extra äggulor.
Sockermängden variera beroende på vad smaksätter med, visa saker är ju så söta i sig att 1,5 dl socker skulle göra glassmeten på tok för söt, tex om man använder krossade polkagrisar eller Ahlgrens bilar. Ibland har till och med 1 dl socker blivit för mycket.
Vaniljstång utesluter jag ibland, tex i polkagrisglass så känns den överflödig.
I en del glassrecept jag använder man även gelantinblad och glukos, anledningen till detta är att:
Glykos(fungerar även med honung) gör att glassen blir smidigare och motverkar att sockret kristallisserar sig under infrysningen.
Gelatin: fungerar som stabilisator, glassen blir krämigare, mjukare och smälter inte lika fort i rumstemperatur.
Ibland använder jag glukos och gelatinblad, men det funkar precis lika bra utan.
Vaniljglass
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk 3 %
6 äggulor
1-1,5 dl socker, beroende på eventuell smaksättning
1 vaniljstång
ev 1 msk glukos
ev 1 gelatinblad
Gör så här:
- Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde, mjölk och ev glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan. En del säger att det nu skall stå 30 minuter, kanske för att mjölken skall dra åt sig vaniljstången, men det funkar lika bra att låta smeten vila medan du vispar ägg och socker.
- Vispa ägg och socker fluffigt
- Lägg gelatinbladet i blött om du använder det i glassmeten.
- Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
- Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
- Krama ur och blanda ner gelatinbladet
- Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
- För att göra glass i frysen: Ta upp vaniljstången ur glassmeten. Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
- För att göra glass i glassmaskin: Ta upp vaniljstången ur glassmeten.Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.