fredag 16 mars 2018

Macarons med hallon och vaniljkräm


Macarons var otroligt poppis ett tag och det bloggades flitigt om dem, nu känns det som de glömts bort lite och själv var det längesedan jag bakade de sist, här är en variant fylld med vaniljkräm och hallon. Har testat lite olika recept men det enda jag lyckats med är det här när jag använder mig av en sockerlag. När jag började baka macarons var det svårt att få tag på mandelmjöl,man fick mala eget etfer att ha skållat och skalat mandlar, nu finns de ju i vanliga mataffärer, himla smidigt.

Macarons
ca 40 st

120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g mandelmjöl
150g florsocker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
Eventuellt valfri pastafärg och smakessens
  
Fyllning:
Färska hallon
Vaniljkräm Gör egen eller gör det enkelt för dig och gör den på Marsanpulver

Gör så här:



  1. Sätt ugnen på 160 grader .
  2.  Siktat ihop mandelmjöl och florsocker i en bunke för att få bort ev klumpar..
  3. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokar upp 
  4. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en godistermometer eller en vanlig digital kökstermometer.
  5. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Lite spill blir det alltid. 
  6. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.
  7. Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen.  Om du vill färga din macaronssmet så skall du göra det nu, tänk på att när marängsmeten vänds ner så ljusnar smeten betydligt Blanda även ner eventuell smakarom/essens..
  8. Vänd i marängen i mandelblandningen och blanda försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte blandar för mycket, smeten ska vara trögflytande. 
  9. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig. 
  10. Låt macaronsen vila i minst 30 minuter så att ytan torkar, detta minskar risken för att de spricker i ugnen sedan när du gräddar dom.
  11. Grädda i ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen 
  12. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret.
  13. Gör vaniljkrämen och lägg ihop två macarons med fyllning emellan. 
Vaniljkräm

2 ½ dl mjölk
1/4 vaniljstång
4 äggulor
¾ dl strösocker
3 msk majsstärkelse
25 g rumsvarmt smör

Gör så här: 
  1. Låt mjölk och snittad vaniljstång koka upp i en kastrull. Sila bort vaniljstången.
  2. Vispa samman äggulor, socker och majsstärkelse i en skål.
  3. Vispa ner äggvispet i den varma mjölken och låt det precis koka upp igen.
  4. Ta det från värmen och vispa ner smöret i klickar.

torsdag 15 mars 2018

Donsöbröd


Bakade lite härligt gott bröd idag som påminner om hönökaka, så gott, är bäst att äta nybakade, så frys in det som inte äts upp samma dag.

Donsöbröd
12-14 kakor

13 dl mjölk, rumsvarm
100 g jäst
200 g smör, rumsvarmt
1,5 dl strösocker
1 msk salt
4 hg grovt rågmjöl
2 kg vetemjöl special

Gör så här:
  1. Rör ut jästen i mjölken.
  2. Blanda ner resten av ingredienserna, men ta inte allt mjöl på en gång, utan se efter hur mycket du behöver. arbeta degen elastisk och smidig, den brukar släppa kanterna när den börjar bli klar.
  3. Tag upp degen på bakbordet, gör 12-14 bullar och låt jäsa under bakduk i 45 min.
  4. Kavla med kavel och mot slutet en kruskavel till kakor med en diameter på 30 cm. Nagga med en gaffel om du inte har en kruskavel.
  5. Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i 30 min
  6. Värm under tiden upp ugnen till 300 grader (min ugn går bara till 275 grader och det funkar lika bra det)  och låt en plåt stå i ugnen  under tiden så den blir riktigt het , jag har en baksten som jag använder istället för den heta plåten.   
  7. För försiktigt över en kaka med bakplåtspappret till den heta plåten/bakstenen.
  8. Grädda varje kaka för sig i 4-7 min beroende på ugnen. För mig var de klara efter 4 minuter.
  9. Låt kallna under bakduk och frys in så fort kakan kallnat.

söndag 11 mars 2018

Bryggarkaka

Har äntligen fått tillbaka lusten att baka igen, har blivit mycket brödbak denna vecka, tekakor, rågsikskakor och dessa bröd. Bryggarkaka kallas de för, påminner om tekakor och de blev härligt luftiga, mjuka, fluffiga liksom, ja goda iallafall, Receptet kommer från boken Nyttigheter och Njutningar.

Bryggarkaka
6 stycken a 300 gram

3,5 dl mjölk
3 dl filmjölk
75 gram (1 dl) farinsocker
100 gram (6 msk) rapsolja
50 gram jäst
15 gram (1 msk) salt
1050 gram (17,5 dl) vetemjöl special

Gör så här:
  1. Blanda samman alla ingredienser. Knådas i assistent i 10 minuter
  2. Jäs övertäck i 1 timme.
  3. Dela upp i  till 300-grams bitar,6 stycken bitar, som formas till runda bullar.
  4. Kavla ut till avlånga kakor, 4 mm tjocka.
  5. Lägges på plåt med bakplåtspapper.
  6. Jäs övertäck till dubbel storlek ca 30-45 minuter.
  7. Nagga dom och grädda i 250 grader i ca 5 minuter

onsdag 14 februari 2018

Vårens nyheter från Cloetta

Blir alltid lika glad när ett oväntat paket med nyheter från Cloetta dyker upp, dessa finns i butik från och med denna vecka och jag har redan köpt en ny påse med Polly zoo :-)



Polly zoo: Är en mix av Polly och Zoo! Zoo är en klassisk tablettask med apor och Polly blir en klassisk skumtopp med chokladöverdrag. Den nya pollypåsen är en kombination av dessa två. Åh jag gillar verkligen dessa och zoopolly smakar verkligen zoogodisar.

Nutisal Thai Spice: Innehåller en Torrostad mix av cashew, jordnötter, mandlar och bitar av kokosnöt. Nötmixen är inspirerad av Thailand och har smak av citrongräs, chili, ingefära och koko

Nutisal American BBQ: Nötter av alla dess slag går hem i vår familj så att få prova de här nya smakerna passar oss perfekt. American BBQ innehåller en torrostad mix av jordnötter, mandlar, cashew och friterad majs. Mixen är inspirerad av BBQ med både rökiga, salta och söta inslag.

Sportlunch coconut: En god chokladbit med en lagom mix av choklad och kokossmak som ger mersmak!  Jag som tokgillar kokos i choklad gillar verkligen denna nya sportlunch.
  
Malaco Savann är ett smågodis med vilt fruktiga smaker. Innehållet i påsen tar dig med till savannen med spännande djurfigurer som har smak och textur som uppskattas av både små och stora.

Malaco Smajlis är ett smågodis med uttrycksfullt söta smaker. Påsen innehåller en härlig mix av de välkända smajlisfigurerna med smak och textur som uppskattas av både små och stora.
 Lagom stora påsar till barnens lördagsgodis, gick hem både hos barnen och mig.

Läkerol Strawberry Lime – Den klassiska läkerolgodisen med smak av jordgubb och lime.

 

tisdag 7 november 2017

Nyheter från Cloetta



Har inte kunnat komma in på bloggen på länge då jag glömt bort mina inloggningsuppgifter, men idag löste det sig äntligen :-) fick tidigare i höstas ett härligt paket fyllt med godsaker från Cloetta. 

Läkerol DentaFresh PRO –  Lemongrass och Eucalyptus. Fräscha tuggpastiller med dentala fördelar. Produkten innehåller 50% xylitol, vitamin B och kalcium, vilket hjälper till att förebygga karies och stoppa syreattacker. Gillar alla deras olika varkianter och dessa var också goda.

Malaco Crazy Face Hot –  Crazy Face är det överraskande godiset från Malaco med en intensiv smakupplevelse. Nu utökas konceptet med Crazy Face Hot som består av smakerna Burning Mango och Flaming Red Fruit. Njut av de goda fruktsmakerna och upplev hettan som växer desto fler godiskulor du äter!

Plopp i 2 nya smaker, Polka och Salty Caramel, himla goda enligt mig :-) 

Center Cappuccino  med smak av cappuccino, gillar inte kaffe så det är inte en choklad i min smak, men gillar man kaffe är det säkert god.

Nutisal Salad Mix och Yogurt Mix: Goda och krispiga nöt- och frömixer som passar bra som topping till din sallad eller yoghurt. Ger en bättre mättnadskänsla och extra crunch!