måndag 27 februari 2017
Nyheter från Cloetta
Är med i Cloettas blognätverk och har fått ännu ett härligt paket med nyheter hem, så mycket gått, Orginal Polly gillar jag och denna nyhet med lakrits, hallon och choklad var himla god, Kick är en barndomsfavorit, alltid lika goda, förr hette den käck och det är fortfarande det jag kallar den för :-) himla smidigt med käck/ Kick bites i mindre format. Läkerol är något jag ofta köper, framför allt så gillar jag Läkerol Dental, lika gott som godis,lite väl goda ibland så jag äter upp hela asken på en gång :-) , Choko mjölkchoklad gillar jag och köper ofta dessa bland lösgodiset, den nya med mörk choklad på var lika god, om inte ännu godare. De torrostade cashewnötterna med sourcream och onion och fruity bites tänker jag låta någon på jobbet provsmaka då de inte riktigt tillhör mina favoriter, men jag är säker på att de är goda om man gillar dessa smaker.
onsdag 14 september 2016
Nyheter från Cloetta
Är med i Cloettas bloggnätverk och får med jämna mellanrum ett härligt paket med några av deras nyhter som är på väg ut i butikerna, alltid så kul när dessa paket dyker upp och denna gång fanns det verkligen något som mina barn gillar, två nya påsar med blandat godis, Lördagspatrullen och Kalaspatrullpåsen med godis som går hem hos barnen.
Polly Mint- härligt mixade med lite mintiga smaker, som polka, päron och mörk choklad. Så gott.
Läkerol Hals Tranbär– perfekt nu när hösten kommer igång, att ha koncentrerat tranbärsjuice som fuktar och är syrlig med en massa C-vitamin. Uppfriskar och lindrar känslan i mun och hals. (sockerfria, med sötningsmedel från Stevia). Inte direkt en halstablett, goda men mer som godis.
Malaco kalaspatrullen– Kalaspatrullen rycker ut och räddar barnkalaset! Kalaspåsen innehåller en mix av våra mest älskade barnprodukter. Här hittar du tablettaskar så som Fruxo och Zoo, en Fruxo klubba, en Ahlgrens bilar påse samt en minipåse med Gott&Blandat. Arrangera en fiskdamm eller låt barnen leta efter gömda påsar på kalaset. Det kommer garanterat att bli en succé! Detta går garanterat hem hos mina söner som tycker dessa påsar är kul, himla smidiga till barnkalas med.
Malaco Lördagspatrullen – Lördagspatrullen rycker ut och räddar lördagen! Påsen innehåller en mix av våra mest älskade barnprodukter plus några spännande nyheter. Här hittar du en tablettask så som PimPim, en Djungelvrålsklubba, en Gott&Blandat minipåse, Surisar minipåse samt Fizzypop minipåse. Du hittar också Patrullbilen som du både kan leka med och äta innehållet. Äntligen lördag! En klar favorit hos 8-åringen som gillar surt godis.
MüsliBite Seeds – En energifylld chokladbit med müsli, smaksatt med fruktjuice och överdragen med mjölkchoklad. Ett perfekt mellanmål.
Malaco Bonbons – fmin favorit bland lösgodis finns nu i påse, krämiga fyllda kulor av smaken Strawberry Cream och Caramel., så gott
Malaco Fudge – också favoriten bland lösgodis som nu finns i påse, i smakerna Vanilla Choco och Vanilla Cappuccino.
Malaco Toffee – En riktigt god toffee i krämiga smaker som Butterscoth och Choco.
Läkerol Hals Tranbär– perfekt nu när hösten kommer igång, att ha koncentrerat tranbärsjuice som fuktar och är syrlig med en massa C-vitamin. Uppfriskar och lindrar känslan i mun och hals. (sockerfria, med sötningsmedel från Stevia). Inte direkt en halstablett, goda men mer som godis.
Malaco kalaspatrullen– Kalaspatrullen rycker ut och räddar barnkalaset! Kalaspåsen innehåller en mix av våra mest älskade barnprodukter. Här hittar du tablettaskar så som Fruxo och Zoo, en Fruxo klubba, en Ahlgrens bilar påse samt en minipåse med Gott&Blandat. Arrangera en fiskdamm eller låt barnen leta efter gömda påsar på kalaset. Det kommer garanterat att bli en succé! Detta går garanterat hem hos mina söner som tycker dessa påsar är kul, himla smidiga till barnkalas med.
Malaco Lördagspatrullen – Lördagspatrullen rycker ut och räddar lördagen! Påsen innehåller en mix av våra mest älskade barnprodukter plus några spännande nyheter. Här hittar du en tablettask så som PimPim, en Djungelvrålsklubba, en Gott&Blandat minipåse, Surisar minipåse samt Fizzypop minipåse. Du hittar också Patrullbilen som du både kan leka med och äta innehållet. Äntligen lördag! En klar favorit hos 8-åringen som gillar surt godis.
MüsliBite Seeds – En energifylld chokladbit med müsli, smaksatt med fruktjuice och överdragen med mjölkchoklad. Ett perfekt mellanmål.
Malaco Bonbons – fmin favorit bland lösgodis finns nu i påse, krämiga fyllda kulor av smaken Strawberry Cream och Caramel., så gott
Malaco Fudge – också favoriten bland lösgodis som nu finns i påse, i smakerna Vanilla Choco och Vanilla Cappuccino.
Malaco Toffee – En riktigt god toffee i krämiga smaker som Butterscoth och Choco.
fredag 9 september 2016
Strawberry Cheesecake Glass
En absolut favorit när det gäller glass är Strawberry Cheesecake glass, så tokgott, gillar glass som har något knaprigt i sig som tex crumble, chokladbitar eller kakbitar.
Jordgubbssylt
2 l jordgubbar
1 kg Syltsocker
Gör så här:
- Rensa och skölj bären. Skiva eller mixa dem.
- Lägg dem i en gryta tillsammans med syltsockret och koka upp.
- Koka i två minuter.
- Tag grytan från värmen, skumma noga.
- Häll upp sylten på varma, rena burkar och tillslut genast.
- Förvara svalt.
Digestivecrumble
150 g digestivekex (10)
50 g rumstempererat smör
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Mixa kexen till smulor i en mat- beredare, eller lägg kexen i en plastpåse och krossa dem med till exempel en kavel.
- Blanda smulorna med resten av ingredienserna i en bunke och nyp ihop med finger- topparna till en smuldeg.
- Strö ut smuldegen på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda i ugnen i 10 minuter. Låt svalna.
Glass
2,5 dl vispgrädde (40%)
2,5 dl mjölk (3%)
1 vaniljstång
6 äggulor
1 dl strösocker
300 gram Philadelphiaost/ Färskost
1 msk glukos (kan uteslutas)
1 gelatinblad (kan uteslutas)
Gör så här:
- Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde, mjölk och glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
- Vispa ägg och socker fluffigt
- Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
- Häll tillbaka glassmeten i kastrullen, Blanda ner Philadelphiaost och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
- Sila glassmeten så att du får bort vaniljstången och kyl sedan glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
- För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. Blanda försiktigt digestivecrumble och jordgubbssylt när glassen är halvfryst.
- För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.. Varva sedan glass med jordgubbssylt och digestivecrumble i en form och ställ in den i frysen några timmar.
lördag 20 augusti 2016
Äpplepaj/ Äpplekaka med kardemummaströssel
Äntligen hittar vi svenska äpplen i affären, själv vägrar vårat äppleträd vi planterade för några år sedan fortfarande ge äpplen. Så gott med äpplepaj, så det kommer bli många framöver. Ja himla mumsigt blev den, gillar kardemumma så kakan är helt i min
smak. Fast jag tog bara 2 äpplen då 3-4 blev för mycket, eller så kanske mina
var lite stora och jag gräddade den närmare 1 timme istället för 35 minuter
innan den var klar. Ja självklart måste man ha hemmagjord vaniljsås till.
massor med vaniljsås :-D.
Äppelpaj med kardemummaströssel
125 gram smör, smält, avsvalnat
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 msk mjölk
rivet skal av 1 citron
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
2 tsk vaniljsocker
Fyllning
3-4 äpplen, jag tog bara 2
Kardemummaströssel
1 msk hel kardemumma
50 gram smält smör
1 1/4 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker
Gör så här:
- Sätt
ugnen på 175 grader.
- Vispa
socker ock smör pösigt.
- Tillsätt
äggen ett i taget under fortsatt vispning.
- Rör
i mjölk och citronskal.
- Rör
ner mjölet som blandats med bakpulver, kardemumma och vaniljsocker.
- Häll
smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
- Skala
och skär äpplena i mindre bitar. Täck kakan med dom.
- Stöt
kardemummakärnorna i en mortel. Blanda detta med det smälta smöret, socker
och mjöl till en smulig deg.Strö detta över kakan.
- Grädda
i nedre delen av ugnen i 35 minuter.
- Servera
kakan ljummen med vaniljsås
fredag 24 juni 2016
Jordgubbstårta
Idag är det midsommarafton och givetvis hör en jordgubbstårta till midsommar, fylld med jordgubbsmousse och lemoncurdgrädde, så tokgott.
Midsommartårta
Ca 10 bitar
Tårtbotten:
4 st ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Lemoncurd:
rivet skal och saft av 2 st citroner
2 dl strösocker
75 g Svenskt Smör
3 st äggulor
Grädde till att blanda den färdiga lemoncurden med
Jordgubbsmousse:
2 st gelatinblad
250 g jordgubbar
1 dl strösocker
2 dl vispgrädde
Ev marsanpulver, snabb om moussen blir för lös
Garnering:
500 g jordgubbar
5 dl vispgrädde
Gör så här:
Tårtbotten:
- Sätt ugnen på 175°.
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
- Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten.
- Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min.
- Låt kakan vila några minuter i formen.
- Stjälp upp den på galler och låt kallna.
Lemoncurd:
- Blanda alla ingredienser i en kastrull. Sjud under omrörning tills det tjocknar. Låt bli helt kall. Blanda sedan med valfri mängd vispad grädde. .
Jordgubbsmousse:
- Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 min.
- Mixa jordgubbarna till en puré.
- Blanda purén med sockret och koka upp.
- Ta kastrullen från värmen. Ta upp gelatinbladen och smält dem i purén, låt svalna.
- Vispa grädden till ett fast skum och blanda försiktigt med purén. Om moussen blir för lös blanda ner snabbmarsan till önskad konsistens.
Montering:
- Dela tårtbotten i 3 delar.
- Lägg en tårtbotten på ett fat.
- Bred på lemoncurdgrädden.
- Lägg på nästa tårtbotten.
- Bred på jordgubbsmoussen.
- Lägg på sista tårtbotten
- Garnering: Ansa och skär jordgubbarna i tunna skivor. Obs! Spara en fin jordgubbe hel.
- Vispa grädden till ett fast skum.
- Täck hela tårtan med hälften av grädden.
- Spritsa resten av grädden på sidorna.
- Lägg en krans av jordgubbarna längst ut på tårtan och fortsätt jobba dig inåt tills tårtan är täckt. Placera den hela jordgubben som kronan på verket.
onsdag 8 juni 2016
Pinocchiotårta
Glömmingetårta,
Herrgårdstårta, Marängtårta, Margaretatårta och Brittatårta, ja den har många namn men är himla god och perfekt att fylla med
färska jordgubbar nu när det finns svenska sådana. det går annars att
fylla den med tex valfria bär, fruktcocktail, mandarinklyftor,
lemoncurdgrädde, hackad Daim, grovt hackad choklad etc. Perfekt tårta om
man är många som skall äta då det då bara är att göra 2 långpannor med
tårtbotten och lägga ihop med grädde och valfri fyllning emellan.
Herrgårdstårta
14 bitar
Botten:
100 g smör
1 1/2 dl strösocker
5 äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 1/2 dl strösocker
100 g mandelspån
300-500 gram skivade jordgubbar
Ugn: 150°
Herrgårdstårta
14 bitar
Botten:
100 g smör
1 1/2 dl strösocker
5 äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Maräng:
5 äggvitor2 1/2 dl strösocker
100 g mandelspån
Fyllning:
3-5 dl vispgrädde (en smaksak hur mycket grädde man vill ha på)300-500 gram skivade jordgubbar
Ugn: 150°
Gör så här
- Botten: Vispa rumsvarmt smör och socker poröst.
- Vispa ner en äggula i taget.
- Tillsätt mjölken.
- Avsluta med mjöl som blandats med bakpulver.
- Vispa till en jämn smet.
- Marängen: Vispa vitorna med hälften av sockret till ett fast skum.
- Vispa ner resten av sockret.
- Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper i botten, 30x40 cm.
- Bred över marängen och strö på mandelspån.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader i ca 30- minuter.
- Lyft kakan ur långpannan och låt svalna.
- Lossa kakan med en stekspade.
- Låt kallna på pappret.
- Förvara bottnen under långpannan.
- Vid servering: Dela kakan på mitten.
- Vispa grädden .Lägg ihop bottnarna med grädde och skivade jordgubbar emellan.
torsdag 2 juni 2016
Rabarberglass
Rabarberna växer rejält nu i trädgården, tänkte göra lite rabarberpaj till helgen innan de blir allt för
stora, men vad passar inte bra nu i det fina och riktigt varma vädret vi fått om inte lite svalkande rabarberglass.
stora, men vad passar inte bra nu i det fina och riktigt varma vädret vi fått om inte lite svalkande rabarberglass.
Vaniljglass
5 dl vispgrädde (eller hälften grädde, hälften mjölk)
1 vaniljstång
6 äggulor
1 dl strösocker
1 msk glukos (kan uteslutas)
1 gelatinblad (kan uteslutas)
Gör så här:
- Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde och glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
- Vispa ägg och socker fluffigt
- Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
- Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
- Sila glassmeten så att du får bort vaniljstången och kyl sedan glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
- För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. Blanda försiktigt ner rabarberkompotten när glassen är halvfryst.
- För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.Blanda försiktigt ner rabarberkompotten när glassen är klar. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.
Rabarberkompott
200 gram rabarber, skuren i små bitar
1 msk vatten
1 tsk citronsaft
1/2 dl socker
Gör så här:
- Blanda samman rabarber, vatten, socker och citronsaft.
- Sjud på svag värme tills rabarberna mjuknar, runt 7-10 minuter beroende på hur grova rabarber du använder.
- Låt svalna helt och ställ sedan i den i kylskåpet tills du skall röra ner den i glassen.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)