Barnen gillar Nutella och vad passar då inte bättre att fira kladdkakansdag med just en kladdkaka full med Nutella, både i själva kakan och ovanpå 😀
Nutellakladdkaka
175 g smör, smält
3 dl strösocker
½ dl kakao
1 krm salt
2 dl Nutella, 200 gram
2 dl vetemjöl
3 ägg
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret i en kastrull.
- Ta av den från värmen och tillsätt strösocker, kakao och salt. Blanda ordentligt.
- Rör ner Nutella, vetemjöl och ägg.
- Blanda ihop allt till en slät smet.
- Häll smeten i en smord och bröad springform, min var på 22 cm, jag brukar spänna fast bakplåtspapper i botten.
- Grädda mitt i ugnen i 15–20 minuter, den skall fortfarande vara lös i mitten, liksom stigit och börjat bli klar på sidorna men fortfarande lite svajig mitten, men inte rå ovanpå utan ytan måste ha torkat liksom, man lär sig efter ett par gånger hur man vill ha sin kladdkaka..
- Låt den kallna helt gärna över natten.
Nutellafrosting
100 gram rumsvarmt smör
90 gram florsocker, 1,5 dl
1 tsk vaniljsocker
100 gram, 1 dl Nutella
Dekorationer som tex dubbelnougat och strössel.
Gör så här:
- Vispa smöret mjuk och lite fluffigt.
- Tillsätt florsockret och vaniljsocker, vispa en stund till så det blir ordentligt blandat.
- Vispa ner Nutellan och se till att det är jämnt blandat. Om den blir för lös kan du ha den i kylen en kort stund.
- Spritsa Nutellafrosting över hela tårtan. (Jag dubblade mängden frosting då jag ville ha rejält över kladdkakan.)
- Garnera med valfria dekorationer. Jag har använt mig av kylskåpskall dubbelnougat som jag hyvlat med osthyvel samt strössel.