tisdag 30 april 2013

Blåbärspaj


Blåbärspaj är aldrig fel och det påminner en allt om den kommande sommaren. Apropå sommaren och bakning, planterade rabarber förra året och hoppas nu på skörd i år :-) så att jag slipper köpa rabarber i affären :-) Gjorde pajen i en mindre form som är mer lagom till oss här hemma.Pajformen kommer från IB Laursen och är 18 cm älskar det porslinet, även den lilla rosa kannan kommer därifrån.Givetvis skall det vara massor med vaniljsås till :-).

Blåbärspaj

Pajskal:
1.5 dl vetemjöl
1.5 msk socker
50 g smör
0.5 st ägg

Fyllning:
100 g frysta blåbär, Fast jag tog mer än 100 gram blåbär då jag tyckte det blev för lite.
socker efter smak

Smuldeg:
1.5 dl vetemjöl
75 g smör
0.5 dl socker
0.5 st ägg
0.25 dl flagad mandel

Gör så här
1. Blanda ingredienserna till pajskalet i en matbredare.
2. Pressa ut degen i en pajform.
3. Ställ pajskalet i frysen i cirka 30 minuter.
4. Blanda smuldegen med fingrarna.
5. Lägg blåbären och sockret i pajskalet och täck med smuldegen.
6. Ställ in i ugn i 200 grader i 25 minuter

Miss Cupcakes 2013

Ja jag hade ju äran att få välja veckovinnare i förra veckans tema som djur och natur och fastnade för en himla söt cupcakes, Miss Rosa, ja en välarbetad cupcakes, som påminner mig om våren då kossorna snart skall ut på grönbete :-), vi får hoppas att Malin med sin cupcakes vinner den stora finalen och en shoppingfrossa på 25 000


söndag 28 april 2013

En enkel gräddtårta

När sonen nyligen fyllde 3 år så önskade han sig en tårta med massa grädde, han älskar grädde :-) , så det blev en busenkel gräddtårta med ferraribilsfluff och vit choklad fluff, garnerade med små söta sockerfigurer från Dr Oetker.Receptet på tårtbotten kommer från Linda Lomelinos tårtbok  "Lomelinos tårtor", hon har bloggen Call med cupcakes och gör det mest underbara tårtor, boken är helt suverän och hennes tårtor är lite mindre då de är gjorda i en 15 cm bakform, den blir lite högre än annars. Perfekt då jag inte vill ha så stora tårtor.


Sockerkaksbotten

50 g smör

3 st stora ägg

2.5 dl strösocker

0.5 tsk vaniljpulver

1 dl mjölk (3 %)

3 dl vetemjöl

1.5 tsk bakpulver 

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader. 
  2. Smörj och mjöla två bakformar, cirka 15 cm i diameter. 
  3. Smält smöret och låt det svalna. 
  4. Vispa ägg, socker och vaniljpulver ljust och pösigt i en bunke. 
  5. Värm mjölken och tillsätt den lite i taget. 
  6. Vispa i smöret.  
  7. Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i smeten. 
  8. Fördela smeten jämnt i bakformarna. 
  9. Grädda bottnarna i cirka 30 minuter.
Ferraribilsfluff
3 dl vispgrädde
60-80 gram ferraribilar
 

Gör så här:

  1. Värm grädden försiktigt och blanda ner ferraribilar som du klippt i små bitar, låt detta smälta på svag värme, de får absolut inte koka.
  2. Låt blandningen bli helt kallt i kylskåpet, gärna över natten. 
  3. Vispa upp till en lite mer fluffigare konsistens.Späd mer mer grädde om krämen är för tjock.
Vit chokladfluff
180 gram vit choklad
3 dl vispgrädde

Gör så här:
  1. Dela chokladen i mindre bitar, det är lättare att smälta det då. 
  2. Värm försiktigt upp grädden utan att den börjar koka.
  3. Häll ner chokladen.
  4. Smält chokladen i grädden på svag värme. Det får absolut inte koka.
  5. Ställ i kylskåp minst 6 timmar, gärna över natten. Det måste vara riktigt kallt. 
  6. Vispa sedan till lagom konsistens. Om det blir för tjockt kan man hälla i lite mer grädde.
Garnering:
Vispgrädde
Valfria dekorationer
Montering:
Jag delade varje tårtbotten i 2 delar. Lägg en tårtbotten på ett tårtfat. Stryk på hälften av den vita chokladfluffen. Lägg på nästa botten. Stryk på ferraribilsfluffet. Lägg på nästa tårtbotten och stryk på resten av det vita chokladfluffet. Lägg på sista tårtbotten. Vispa grädden och bred ut grädde över hela tårtan, samt spritsa grädde ovanpå och runt sidorna. Garnera med valfria dekorationer.


    fredag 26 april 2013

    Red velvet cake



    Bakade en red velvet cake idag, en härligt saftig och god tårta som blir så vacker med sin röda färg. Tyvärr hade jag slut på röd pasta färg, använde istället vanlig hushållsfärg som finns på tex Ica, det gör att kakan inte blir så röd som jag önskade att den skulle vara. Fick inte till det heller när jag skulle ta kort så den är rödare i verkligheten. Fyllde och garnerade tårtan med Whipped cream cheese frosting, en otroligt god frosting som är lagom söt som dessutom går att använda till att spritsa på cupcakes. Receptet på frostingen hittade jag i Lisas blogg Sockerrus, en toppenfin blogg med otroligt vackra och många gånger annorlunda tårtor. Receptet på kakan kommer från boken Sockerchock, skriven av vinnaren av hela Sverige bakar 2012 Christina Gyllner.

    Red velvet cake 


    2.5 dl mjölk + 1 tsk vitvinsvinäger (buttermilk)

    6 dl vetemjöl

    5 dl strösocker

    1 msk kakao

    0.5 tsk salt

    1 tsk bikarbonat

    2 st stora ägg

    3.5 dl neutral olja

    1 msk vitvinsvinäger

    0.25 tsk äkta vaniljpulver

    ca 2 tsk röd färgpasta (alt röd hushållsfärg)



    Gör så här

    1. Sätt ugnen på 175 grader. 
    2. Smörj och mjöla två st 20 cm springformar.
    3. Blanda din egen buttermilk på mjölk och vitvinsvinäger. Låt stå några minuter. Mjölken kommer att separera sig. Det är ingen fara. Det ska vara så. 
    4. Blanda mjöl, socker, kakao, salt och bikarbonat i en skål. Ställ åt sidan. 
    5. Vispa upp äggen lite lätt. 
    6. Tillsätt olja, buttermilk, vinäger, vaniljpulver och röd färgpasta.
    7. Häll i lite av de torra ingredienserna, lite i taget. 
    8. Vispa ordentligt så att allt är blandat.
    9. Fördela i de två formarna och grädda i ca 30-40 minuter tills en tandpetare kommer ut ren. 
    10. Låt svalna på galler.

    Whipped cream cheese frosting



    300 gr cream cheese (ex Philadelphia)

    3 dl grädde

    1 knivsudd bakpulver

    0,5 – 1 tsk äkta vaniljpulver

    2 dl florsocker (det går att öka på mängden om den ska spritsas upp till 3 dl. Dock blir den mycket sötare då)



    Gör så här:

    1. Börja med att vispa grädden och bakpulvret* hårt i en skål. 
    2. Blanda cream cheese, florsocker och vaniljpulver i en annan skål med en slev. 
    3. Blanda sedan ihop de två skålarna och vispa, på låg hastighet, tills allt är blandat och den är fluffig. 
    4. Blir den lite för lös kan du ställa in den i kylskåpet en stund så att den kyls ner.  
    * Bakpulvret gör att du kan vispa grädden längre utan att det blir till smör. 

     

    torsdag 25 april 2013

    Focaccia med flinsalt och timjan

    Bakade en ny omgång av focaccia, ett himla gott bröd, tycker detta bröd blev godare då det innehåller mindre olivolja. Bör ätas dagsfärskt. 

    Focaccia

    1/2 pkt jäst
    1 tsk salt
    4 dl ljummet vatten
    4 msk mjölk
    3 msk olivolja
    10 dl vetemjöl/vetemjöl special
    Olivolja
    Flingsalt
    Färsk timjan

    Gör så här:
    1. Smula ner jästen i en bunke.
    2. Häll på salt och lite av vattnet. Rör runt så jästen rör upp sig.
    3. Häll på resten av vattnet, mjölk och olivolja.
    4. Arbeta ner mjölet,lite i taget degen, det kan hända att du inte behöver allt mjöl,  skall vara lite kladdig.
    5. Låt jäsa under bakduk i 50 minuter.
    6. Smörj en långpanna med olivolja och stjälp upp brödet. Platta till och tryck ut i hörnen.
    7. Sätt ugnen på 200 grader.
    8. Tryck hål med fingrarna och jäs ytterligare 15 minuter.
    9. Ringla över olivolja, strö på flingsalt och timjan. 
    10. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Bör ätas dagsfärskt.

    tisdag 23 april 2013

    Äppelpaj

    Sambons favorit är äppelpaj, vilket han gärna äter ofta, men det blir lite väl mycket med en stor vanlig pajform till bara oss, så därför gjorde jag en lite mindre i helgen, tog hälften att detta recept vilket passade fin fint till vår pajform som är lite mindre än normalt. Givetvis måste det vara både pajbotten och smuldeg, blir godast så :-)

    Äppelpaj
     
    Pajbotten:
    150 gram smör
    3 dl vetemjöl
    1 dl socker
    2 tsk vaniljsocker
    1 äggula

    Fyllning:
    4-5 äpplen, beroende på hur stora de är
    Socker
    2 msk kanel

    Smuldeg:
    1 dl socker
    1 1/2 dl havregryn
    1 dl vetemjöl
    125 gram smör


    Gör så här:
    1. Hacka ihop mjöl, socker, smör och vaniljsocker till en smulig massa. tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg.
    2. Tryck ut den in en smord pajform som därefter får vila i kylen i 30 minuter. 
    3. Förgrädda sedan pajskalet i 225 grader i 10 minuter.
    4. Hacka äpplena i små bitar och blanda ner valfri mängd socker och kanel.Tänk på att det blir rätt söt med smuldegen ovanpå. 
    5. Lägg sedan detta i det förgräddade pajskalet.
    6. Smula ihop alla ingredienser till smuldegen och strö detta ovanpå äpplena. 
    7. Grädda sedan pajen  200 grader i c:a 30 minuter tills äppelbitarna blivit mjuka. 
    8. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

    söndag 21 april 2013

    Chokladbollar

    Bakade lite chokladbollar förra helgen till sonens 3-års kalas, gissa om barnen i huset blev glada :-) chokladbollar är deras favorit och jag kan inte annat än hålla med, för det är ju så gott :-). Går alldeles utmärkt att frysa in. Receptet hittade jag på baksidan av Gyllenhammars havregrynspaket.

    Chokladbollar

    100g smör, rumsvarmt
    1 dl socker
    3 dl havregryn
    3 msk kakao
    1 tsk vaniljsocker
    2 msk kallt starkt kaffe
     Gör så här:

    1. Rör smör, smör och vanilsocker poröst.
    2. Blanda ner havregryn, kakao och kaffe. Vill du ha en lite lösare smet så är det bara att öka mängden kaffe något.
    3. Forma dom till runda bollar och rulla dom i pärlsocker eller kokosflingor.
    4. Låt dom stelna i kylskåpet.


    torsdag 18 april 2013

    Hallongrottor



    Hallongrottor är så tokgott, givetvis gör du dom på smör, som de flesta småkakor, det blir godast då. Jag fyllde mina med hallonmarmelad, men det går lika bra med annan valfri sylt eller tex lemoncurd, choklad,  dumlekola etc.

    Hallongrottor
    20 stycken
     
    200 gram smör   
    4 1/2 dl vetemjöl
    1 dl socker
    1 tsk bakpulver
    1 msk vaniljsocker

    Fyllning
    1 dl fast hallonsylt
     
    Gör så här:

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Blanda samman alla ingredienser till en deg,  gärna i matberedare. 
    3. Dela degen i 20 lika stora bitar. 
    4. Rulla varje bit till en boll och lägg dom i småbrödsformar, jag lägger formarna i en minimuffinsplåt för att förhindra att de flyter ut åt sidorna. 
    5. Gör en fördjupning i varje boll, jag använder mig av en fingerborg, då blir det lagom stort och jämnt hål. Lägg i en klick hallonsylt i varje hål.    
    6. Grädda dom i 175 grader i ca 15 minuter.

    tisdag 16 april 2013

    Kolakakor

    Kolakakor eller sirapskakor som de också kallas för  är verkligen en favorit bland småkakor, så tokgott och det brukar jag inte vara ensam om att tycka :-) , en lättbakat småkaka som går fort att baka och som passar utmärkt att frysa in.

    Kolakakor

    200 gram smör, rumsvarmt
    2 dl strösocker
    2 msk ljus sirap
    2 msk vaniljsocker
    2 tsk bakpulver
    5 dl vetemjöl

    Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Blanda ihop alla ingredienser till en deg.
    3. Dela degen i 6 fingertjocka längder. Lägg tre längder på varje plåt.
    4. Platta till längden med handen och dra med en gaffel på tvären över dem.
    5. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter.
    6. Skär kakorna på snedden så fort de kommit ut ur ugnen, när de kallnat blir de nämligen hårda.
    7. Låt svalna på plåten.

    söndag 14 april 2013

    Kardemummadrömmar

    Ännu en variant på drömmar :-), denna gång med kardemumma, så himla gott, undrar just vad jag skall smaksätta drömmarna med nästa gång.

    Kardemummadrömmar

     ca 40-50 stycken

    150 gram margarin
    4 dl socker
    1 1/2 dl neutral olja
    2 msk vaniljsocker
    1 tsk hjortronsalt
    1 msk vatten
    5 dl vetemjöl
    2-3 tsk kardemummakärnor, mortlade, beroende på hur mycket kardemumma smak du vill ha.
    Gör så här
    1. Sätt ugnen på 150 grader. 
    2. Vispa margarin och socker tills det blir vitt och poröst
    3. Tillsätt oljan och vispa en stund till.
    4. Rör ut hjortronsaltet med vattnet och häll i det i smeten.
    5. Blanda i vaniljsocker, kardemummakärnor som du mortlat och mjöl.
    6. Rulla till små bollar som läggs på bakplåtspappersklädd plåt.
    7. Grädda i  c:a 20 minuter. 
    8. Ställ ugnsluckan lite på glänt de sista 5 minuterna (Jag brukar då sätta en vanlig matkniv mellan ugnen och ugnsluckan)

    torsdag 11 april 2013

    Mandelkubb

    Är det något som är himla gott så är det mandelkubb, de är ju lite torra i sig, så det bör ätas samma dag och sedan frysas in.

    Mandelkubb
    20 stycken

    7 dl vetemjöl, (420 g)
    1 påse vaniljsåspulver, (11 g)
    1,5 dl strösocker
    2 tsk hjorthornssalt
    1 tsk vaniljsocker
    0,5 tsk bakpulver
    150 g smör
    1,5 dl kaffegrädde
    2 st ägg
    1 krm bittermandelarom

    Garnering
    0,5-1 dl pärlsocker

    Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 225°. 
    2. Blanda mjöl, vaniljsåspulver, socker, hjorthornssalt, vaniljsocker och bakpulver i matberedare. 
    3. Tillsätt smöret, skuret i mindre bitar.
    4. Häll i grädde, ägg och bittermandelarom. 
    5. Arbeta snabbt ihop till en deg.
    6. Ta upp degen och forma den till en rulle med mjölade händer. Degen var rätt kladdig, det behövdes en del extra mjöl.
    7. Skär rullen i 20 bitar.
    8. Doppa bitarnas snittyta i pärlsocker och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper
    9. .Grädda kubbarna mitt i ugnen 10-12 min. 
    10. Låt kubbarna svalna på galler under  bakduk, Frys in de som blir över redan samma dag, de blir fort torra.

    måndag 8 april 2013

    Sockerkaka

    En härligt god sockerkaka med lite extra äggulor som gör den saftigare och något tyngre än en vanlig sockerkaka. En vanligt enkel sockerkaka är bara så tokgott :-). Receptet kommer från senaste numret av tidningen Hembakat.

    Sockerkaka
    150 gram smör, rumsvarmt
    2 dl strösocker
    1 ägg
    2 äggulor
    rivet skal av 1 citron
    3 msk vatten eller vmjölk
    3 dl vetemjöl
    2 tsk vaniljsocker
    1 tsk bakpulver

    Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Rör smör och socker poröst.
    3. Tillsätt ägg och äggulor, ett i taget.
    4. Rör ner mjölk/vatten och citronskal.
    5. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och blanda er detta. Rör till en slät smet.
    6. Smörj och bröa en sockerkaksform på 1 1/2 liter.
    7. Häll i sockerkaksmeten och grädda längst ned i ugnen i ca 40 minuter, känn med en sticka att den är torr. Vänta tills kakan svalnat något innan dy stjälper upp den. Låt svalna under formen.

    lördag 6 april 2013

    Nöttoppar

    Nöttoppar är en favorit bland småkakor, lite sådär härligt sega, precis som de skall vara. Perfekt för glutenallergiker då dessa inte innehåller mjöl.

    Nöttoppar
    ca 20 stycken

    2,5 dl hasselnötskärnor
    2,5 dl florsocker
    3 äggvitor
    20 hasselnötskärnor till garnering

    Gör så här:
    1. Mal hasselnötterna fint och blanda med florsockret.
    2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
    3. Vänd försiktigt ner nöt och sockerblandningen i äggviteskummet.
    4. Klicka ut 20 toppar på en plåt. Dekorera varje kaka med en hasselnötskärna.
    5. Grädda i 175 grader mitt i ugnen i 15-18 minuter.