söndag 28 april 2013

En enkel gräddtårta

När sonen nyligen fyllde 3 år så önskade han sig en tårta med massa grädde, han älskar grädde :-) , så det blev en busenkel gräddtårta med ferraribilsfluff och vit choklad fluff, garnerade med små söta sockerfigurer från Dr Oetker.Receptet på tårtbotten kommer från Linda Lomelinos tårtbok  "Lomelinos tårtor", hon har bloggen Call med cupcakes och gör det mest underbara tårtor, boken är helt suverän och hennes tårtor är lite mindre då de är gjorda i en 15 cm bakform, den blir lite högre än annars. Perfekt då jag inte vill ha så stora tårtor.


Sockerkaksbotten

50 g smör

3 st stora ägg

2.5 dl strösocker

0.5 tsk vaniljpulver

1 dl mjölk (3 %)

3 dl vetemjöl

1.5 tsk bakpulver 

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader. 
  2. Smörj och mjöla två bakformar, cirka 15 cm i diameter. 
  3. Smält smöret och låt det svalna. 
  4. Vispa ägg, socker och vaniljpulver ljust och pösigt i en bunke. 
  5. Värm mjölken och tillsätt den lite i taget. 
  6. Vispa i smöret.  
  7. Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i smeten. 
  8. Fördela smeten jämnt i bakformarna. 
  9. Grädda bottnarna i cirka 30 minuter.
Ferraribilsfluff
3 dl vispgrädde
60-80 gram ferraribilar
 

Gör så här:

  1. Värm grädden försiktigt och blanda ner ferraribilar som du klippt i små bitar, låt detta smälta på svag värme, de får absolut inte koka.
  2. Låt blandningen bli helt kallt i kylskåpet, gärna över natten. 
  3. Vispa upp till en lite mer fluffigare konsistens.Späd mer mer grädde om krämen är för tjock.
Vit chokladfluff
180 gram vit choklad
3 dl vispgrädde

Gör så här:
  1. Dela chokladen i mindre bitar, det är lättare att smälta det då. 
  2. Värm försiktigt upp grädden utan att den börjar koka.
  3. Häll ner chokladen.
  4. Smält chokladen i grädden på svag värme. Det får absolut inte koka.
  5. Ställ i kylskåp minst 6 timmar, gärna över natten. Det måste vara riktigt kallt. 
  6. Vispa sedan till lagom konsistens. Om det blir för tjockt kan man hälla i lite mer grädde.
Garnering:
Vispgrädde
Valfria dekorationer
Montering:
Jag delade varje tårtbotten i 2 delar. Lägg en tårtbotten på ett tårtfat. Stryk på hälften av den vita chokladfluffen. Lägg på nästa botten. Stryk på ferraribilsfluffet. Lägg på nästa tårtbotten och stryk på resten av det vita chokladfluffet. Lägg på sista tårtbotten. Vispa grädden och bred ut grädde över hela tårtan, samt spritsa grädde ovanpå och runt sidorna. Garnera med valfria dekorationer.


    3 kommentarer:

    1. Ferraribilsfluff låter ju helt oemtoståndligt. Tack för tipset och ha en skön söndagskväll.

      SvaraRadera
    2. Una receta perfecta! Tiene un aspecto espectacular! Me quedo con la receta para ponerla en práctica! Besotes! Gaby de Las Cosas Ricas de Gaby

      SvaraRadera
    3. Erika: Det bästa med fluff är att man kan ta precis vilket godis man vill, förutom kexchoklad.

      Garbis: Thank you :-)

      SvaraRadera