torsdag 30 december 2010

Skållat vörtbröd

Här kommer ytterliggare ett recept på ett vörtbröd som jag baka de i år, himla gott det med. Perfekt att jäsa i kylen över natten. Jag gjorde i ordning brödet på kvällen, dagen före julafton och gräddade dom sedan på julaftons morgon, perfekt för då hade jag alldeles färskt nybakat vörtbröd till  julbordet :-), gjorde 4 limpor av denna deg. Receptet kommer från boken Bröd från Brunkebergs bageri

Skållning:
500 gram vatten
250 gram fint rågmjöl

Gör så här:
  1. Koka upp vattnet till skållningen och häll det över rågmjölet en bunke och blanda ordentligt. 
  2. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills skållningen kallnat. 
  3. Skållningen håller sig i tre dagar i kylskåpet om du vill göra den i förväg
1250 g vetemjöl
10 g mald nejlika
10 g mald ingefära
10 g mald pomerans
Skållningen från steg 1
200 g vatten
75 g honung
200 g flytande vört
75 g mörk sirap
100 g jäst
25 g havssalt
ägg och smör till pensling

Gör så här:
  1. Blanda mjölet med kryddorna. Tillsätt övriga ingredienser samt skållningen utom saltet. 
  2. Blanda ca 15 minuter i maskin. Tillsätt saltet och blanda ytterligare 5 minuter. 
  3. Låt degen vila i 45 minuter..
  4. Forma degen till tre eller 4 runda bullar och låt dom vila i 10 minuter.
  5. Platta till varje degbulle, vik upp en kant mot mitten och tryck till med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven. Rulla till jämna bröd och lägg dom på plåt med bakplåtspapper.
  6. Låt bröden jäst ca 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten. När brödet är färdigjäst skall det spänsta emot lite om du trycker på det.
  7. Sätt ugnen på 180 grader.
  8. Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda dem i ca 30 minuter  i mitten av ugnen, jag gräddade bröden tills de nått en innertemperatur på 98 grader.
  9. Pensla bröden med smält smör när du tagit ut dem ur ugnen. 
  10. Låt bröden svalna på galler. Förvaras med fördel i plastpåse.
Får du inte tag i flytande vört kan du koka ner 1 liter porter, svagdricka eller julmust till 2 dl och använda det istället.

12 kommentarer:

  1. Nattjäst bröd är verkligen mig grej! Detta ska jag komma ihåg till nästa jul :-)

    SvaraRadera
  2. Blev nog verkligt gott det där!
    Du kan väl berätta hur det gick om du gör Marshmellowglass i maskin.
    Jag kör utan maskin än så länge, men kommer nog köpa, jag är en riktig glassjunkey!!

    Nästa gång ska jag ha i lite chokladsås med.

    SvaraRadera
  3. ostbågar med gaffel var något nytt :)

    SvaraRadera
  4. Gott Nytt År snälla Linda:)Måste också säga att du är riktigt bra på många saker:)

    SvaraRadera
  5. gott nytt år! hoppas att du får en alldeles underbar kväll!

    SvaraRadera
  6. Hej, tittar in för att tacka för detta året och önska dig ett riktigt Gott Nytt År:-)

    SvaraRadera
  7. Ville bara kika in och önska dig ett Gott Nytt År! Ha en underbar nyårsafton! Kram.

    SvaraRadera
  8. Vi önskar dej en härlig nyårsafton och ett GOTT NYTT!

    SvaraRadera
  9. Ser väldigt snyggt ut!

    /Martin
    martinbakar.se

    SvaraRadera
  10. Smart att jäsa över natten, det gjorde inte jag (tror jag hade fullt i kylskåpet när jag testade :-) ). Jag tyckte det blev lite väl kryddstarkt och kommer att minska mängden kryddor till nästa år, men för övrigt tyckte jag att det här receptet var jättebra.
    God fortsättning! Ska bli kul att följa din blogg under 2011.
    Kram Erika

    SvaraRadera
  11. Linda: Perfekt med nattjäst bröd , framförallt på julafton då man kanske har så mycket annat man måste hinna med

    Ovanligt gott: Chokladsås i blir perfekt :-) och en glassmaskin är ett toppenbra köp :-)

    Mikaela: :-), gaffel är perfekt till ostbågar

    Phernilla,Charlotta, Foodelicious, Daniella och Mårtensson: Tack och hoppas ni hade en underbar nyårsafton

    Martin: Tack

    Erika: Tyckte om att det smakade mycket så jag kör med samma kryddblandning nästa år :-) God fortsättning till dig med
    Kram

    SvaraRadera
  12. Vörtbrödet! hann inte med att baka något sådant i julas... annars en kär favorit, älskar kryddorna, ju mer desto bättre! fin fomr och konsistens du verkar fått på ditt också, ser jättegott ut :)

    SvaraRadera