tisdag 7 december 2010

Fluffig frusen polkagrispaj

Bakade lite härligt mumsig polkagrispaj i helgen. Så himla söt och god, ja söt är den verkligen, det var nästan så att det sprutade sockerbitar ur öronen och att näshåren krullade sig. Ja det kan ju inte bli annat än toksöt när botten består av smulade chokladkakor med chokladbitar i, sedan ovanpå det en härlig kräm bestående av grädde, marshmallowsfluff och polkagrisar. Och ovanpå det en smarrig chokladsås som smakade som chokladkola :-). Ja marshmallowsfluff var slut i affären så jag fick göra lite egen, det receptet hittade du här, sedan tog jag 220 gram av mitt hemmagjorda marshmallowsfluff och använde i pajen. Receptet på polkagrispajen hittade jag i den underbara boken Vinterns söta av systrarna Eisenman, jag har alla deras bakböcker, de är så bra, så mycket smarriga recept i deras böcker.

Pajdeg:
20 småkakor med smak av choklad
2 msk kakao
25 g smält smör
5 dl vispgrädde
1 burk marshmallowfluff
några droppar pepparmyntsolja
några droppar röd karamellfärg
1 dl polkagrisar + några till dekorering

Chokladsås:

125 g mörk choklad
75 g smör
½ dl strösocker
½ dl sirap
1 nypa salt
½ dl vatten
  1. Kör kakor, kakao och smör i en matberedare. Tryck ut smulblandningen i en pajform med höga löstagbara kanter. Ställ in i frysen. 
  2. Vispa grädden och blanda försiktigt med marshmallowfluff och några droppar pepparmyntsolja efter smak. Lägg ungefär en tredjedel av krämen i en separat skål och ställ åt sidan.
  3. Krossa polkagrisarna i mortel. Jag mixade mina i min mixer till de nästan blev till ett pulver, ville inte ha förstora bitar i för att skona tänderna :-) Blanda ner i den större mängden kräm. 
  4. Ta ut pajformen ur frysen och bred ut krämen i pajskalet. 
  5. Ta resterande kräm och blanda i några droppar karamellfärg. 
  6. Klicka ut den röda krämen över den vita i formen. 
  7. Gör ett virvlande mönster i krämen med en kniv. 
  8. Ställ in pajen i frysen i minst 5 timmar. 
  9. Ta fram den 10-15 minuter innan den ska serveras.
  10. Dekorera med polkagrisar och häll över lite chokladsås när du serverar bitarna.

Chokladsåsen
  1. Blanda ihop ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull. 
  2. Koka upp och rör tills all choklad har smält. Låt småsjuda i ca 10 minuter eller tills såsen blivit tjock och glansig. 
  3. Servera såsen varm eller kall till pajen. 
Jag serverade såsen ljummen då den blir för tjock att ha på pajen när det blivit kall, då blev den som en väldigt mjuk chokladkola, himla gott förstås :-) , kanske berodde det på att jag kokade den 15 minuter istället för 10 minuter. Så blir det ibland med två barn i huset som vill ha all ens uppmärksamhet :-D

30 kommentarer:

  1. Oj..oj..oj!!
    vad gott de ser ut! riktigt fluffig och så vackert kaka, vill gärna smaka de på riktigt ;d

    SvaraRadera
  2. Den där vill jag också testa men eftersom jag definitivt inte gillar översöta saker så blir det nog till att byta ut marshmallowfluffet mot något annat mindre sött tror jag:)

    SvaraRadera
  3. Ser så himla gott ut och jag kan bara ana hur gott det smakar!

    SvaraRadera
  4. Jag gillar verkligen din beskrivning av hur söt den är :) Men den låter onekligen god! Kanske får göras nån dag när man är riktigt sötsugen!

    SvaraRadera
  5. Ja, söt ser den minst sagt ut att vara! Och god - mintsmak är himla gott! När GB hade polkagrisglass i 2literslåda så var den min favorit vill jag minnas - fast det var väldigt många år sedan nu... får väl tillverka den här pajen istället! :)

    SvaraRadera
  6. sana: :-)

    Pehrnilla: Ja pajen blir allt riktigt söt så gillar du inte det så är det nog en smart ide att byta ut fluffet mot annat, för fluff är ju så toksöt det med liksom :-)

    Sanne: Helt underbart gott för en gottegris som mig :-)

    Linda: Tack, prefekt paj när man är godisugen, perfekt att den är fryst för då behöver man inte äta upp allt på några få dagar bara :-)

    Filippa: Den glassen minns jag, synd de slutade med den, har gjort polkagrisglass som nu ligger i frysen, skall ta och provsmaka den någon dag och se hur den blev :-)

    SvaraRadera
  7. mmmm.. ljuvligt god måste den vara. För den ser ju verkligen njutningsbar ut :)

    SvaraRadera
  8. Det recker bara att se på din underbar bakverk för att jag blie enorm sugen. Vilken inspirations källa du är med dina recept. Hoppas du har frågat om nån kan sponsra dig med en glas maskin den skulle du få säkert.

    SvaraRadera
  9. Ja visst är det! Hur gör du? I formar eller i stor form och skär?

    Oj. Det där ser supergott ut! Jag älskar polkagris, kanske ska göra det till jul.

    SvaraRadera
  10. Mmmums vad det ser gott ut!!

    en bit av denna hade man utan problem kunnat ta till eftermiddagsfikat! ;)

    SvaraRadera
  11. Wow! Det ser supersmarrigt ut! Jag älskar rosa och fluff!!
    Ha en trevlig dag!

    SvaraRadera
  12. Mmmmm!
    När öppnar du din lilla ice cream shop? ;)

    SvaraRadera
  13. Guud vad gött de såg ut :)

    SvaraRadera
  14. Det där ser helt otroligt härligt ut!!!

    SvaraRadera
  15. Tulipan: Ljuvligt god :-)
    Marina: Det skulle vara något, att bli sponsrad med en glassmaskin, fast jag har ju redan en :-)
    Johanna: Gör winernougat i form, såg att du gjort det i små formar, fint det också, måste ta och köpa en chokladtratt, tyvärr slutsålt just nu överallt, men de kommer förhoppningsvis in i mitten av nästa vecka
    Musqot, Annica, Karolina, Milli, Sandra: Mumsigt värre :-)
    Jen: Det skulle bara kul det, en egen glassaffär :-)

    SvaraRadera
  16. ok, det där ser godare ut än något annat jag har sett! fy fabian vad gott!

    SvaraRadera
  17. Alla vill väl ha en innan jul. =p

    SvaraRadera
  18. Men snälla nån, sånt där ska jag ju inte se nu innan lunch när det börjar knorra i magen :D

    Hos mig, http://www.helenaljunggren.com/sophie-dahls-voluptuous-delights-utlottning/, har man möjlighet att vara med i utlottning om Sophie Dahl's nya kokbok Voluptuous Delights

    SvaraRadera
  19. Detta såg ju helt vansinnigt gott ut! Måste jag testa till nästa middagsbjudning. :o)

    SvaraRadera
  20. Jag har funderat på att göra den många gånger, kul att du skriver om den..Låter lite väl söt då

    SvaraRadera
  21. Men herregud så gott det ser ut!
    Och jag köpte faktiskt Vinterns söta idag :-)
    Den här kommer jag prova.

    SvaraRadera
  22. Oj Oj, denna paj har jag kollat in och skrivit av receptet från Bibblans, bok...jag äger ju inte vinterns söta..än =) Nu blir jag ju bara mer sugen att testa..ser verkligen supergott ut och sött, det är inga problem för mig =)

    SvaraRadera
  23. Charlotta: Så gott :-)
    Johanna: Nu har jag beställt en chokladtratt från kakburken :-)
    Helena: :-) , skall genast gå in till dig och tävla
    Carina: Perfekt att bjuda sina gäster på :-)
    Pinkpastry: Himla söt med god :-)
    Linda: Bra köp, en himla bra bok :-)
    Sarah: Supersöt är inga problem för mig heller :-)

    SvaraRadera
  24. Erika: Himla mumsig :-)
    Tina: :-)
    Erika: Himla god :-)

    SvaraRadera
  25. Mums! Den pajen har jag oxå bakat några gånger & den är supergod! Jag har tagit i nutella i ett av lagerna & då blir den ännu godare :)

    SvaraRadera
  26. Shit.. mer polkagrisgott... MUMMA!

    SvaraRadera