onsdag 4 mars 2015

Macarons med hallon och vaniljkräm



Macarons var ju jättepoppis ett tag och det bloggades flitigt om dem, nu känns det som de glömts bort lite och själv var det längesedan jag bakade de sist, här är en variant fylld med vaniljkräm och hallon

Macarons
ca 40 st

120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g fint malen mandel eller mandelmjöl
150g florsocker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
Eventuellt valfri pastafärg och smakessens
  
Fyllning:
Färska hallon
Vaniljkräm Gör egen eller gör det enkelt för dig och gör den på Marsanpulver

Gör så här:


  1. Sätt ugnen på 160 grader .
  2. Skålla mandeln och låta den torka. Mal den sedan fint i en blender, mixer, nötkvarn eller kaffekvarn. Du kommer behöva mala lite mer mandel än vad som krävs i receptet.
  3. Sila den malda mandeln så alla stora bitar försvinner. Väg upp 150 gram på en köksvåg.Blanda mandel och siktat florsocker i en bunke.
  4. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokar upp 
  5. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en godistermometer eller en vanlig digital kökstermometer.
  6. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Lite spill blir det alltid. 
  7. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.
  8. Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen.  Om du vill färga din macaronssmet så skall du göra det nu, tänk på att när marängsmeten vänds ner så ljusnar smeten betydligt Blanda även ner eventuell smakarom/essens..
  9. Vänd i marängen i mandelblandningen och blanda försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte blandar för mycket, smeten ska vara trögflytande. 
  10. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig. 
  11. Låt macaronsen vila i minst 30 minuter så att ytan torkar, detta minskar risken för att de spricker i ugnen sedan när du gräddar dom.
  12. Grädda i ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen 
  13. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret.
  14. Gör vaniljkrämen och lägg ihop två macarons med fyllning emellan. 
Vaniljkräm

2 ½ dl mjölk
1/4 vaniljstång
4 äggulor
¾ dl strösocker
3 msk majsstärkelse
25 g rumsvarmt smör

Gör så här: 
  1. Låt mjölk och snittad vaniljstång koka upp i en kastrull. Sila bort vaniljstången.
  2. Vispa samman äggulor, socker och majsstärkelse i en skål.
  3. Vispa ner äggvispet i den varma mjölken och låt det precis koka upp igen.
  4. Ta det från värmen och vispa ner smöret i klickar.

måndag 16 februari 2015

Semlor




Imorgon är de ju fettisdagen, knappast någon missat då tidningarna är fulla med semmelrecept och det har funnits semlor att köpa sedan innan jul. Här är semlor gjorda på karlsbaderdeg som är en lite luftigare och lättare bulle.Gjorde stora bullar så vill man ha mindre så blir det betydligt fler bullar.  Vore kul att testa den årets nykomling på semmelfronten semmelwrap, vet inte om de finns att köpa i Göteborg, så jag får kanske försöka ta och göra egna :-), det finns ju en mängd olika recept på det har jag sett.
 
Karlsbaderdeg
12 stora bullar

25 gram jäst
3 dl mjölk, kall
1 ägg
1 dl vit sirap
1 krm salt
1 1/2 tsk kardemumma, malen
1 tsk bakpulver
8-9 dl vetemjöl
75 gram smör, rumsvarmt

Gör så här:
  1. Rör ut jästen i mjölken. 
  2. Tillsätt ägg, sirap, salt, kardemumma, bakpulver och mjöl, lite i taget. 
  3. Klicka ner smöret och knåda ihop allt till en smidig deg.
  4. Låt jäsa under bakduk i 1 1/2 timme.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda dem och dela den i bitar som du rullar till runda bullar.
  6. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
  7. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  8. Pensla med uppvispat ägg.
  9. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter.
  10. Låt kallna på galler under bakduk. Frys in de du inte skall använda samma dag.
Mandelfyllning:
250 gram riven mandelmassa
50 gram smör, rumstempererat
100 gram florsocker
1 droppe bittermandelolja
15 gram (1 msk) vaniljsocker
50 gram finhackad sötmandel
Innanmätet från bullar, kan uteslutas
Mjölk, för att få en lagom konsistens

Vispgrädde, kanske runt 5-6 dl, vet inte då jag inte gjorde på alla 12 bullar.

Vanlig mandelfyllning:
Vill man så kan man ju istället för ovanstående mandelfyllning, riva mandelmassa på rivjärnet som man blandar med inkråmmet från bullarna och blandar med mjölk eller grädde till en lagom konsistens.

Gör så här:
  1. Skär av ett lock på varje bulle.
  2. Gröp ur lite innanmätet ur underdelen. 
  3. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen, jag gjorde detta med en elvisp.
  4. Vispa grädden tjock.
  5. Lägg en klick mandelfyllning på varje underdel.
  6. Spritsa på grädden.
  7. Lägg på locket.
  8. Pudra med florsocker

torsdag 12 februari 2015

Geléhjärtan

Geléhjärtan

 

Varför inte tillverka lite egna geléhjärtan lagom till Alla hjärtans dag :-) , som form till dessa så använder jag en silikonform med hjärtan.

Geléhjärtan
ca 20 stycken

6 gelatinblad
50 g glukos
1 dl strösocker
2,5 dl vatten
några droppar flytande arom,
tex hallonarom som jag köpte på Panduro
några droppar röd karamellfärg
En silikonform av något slag

Gör så här:
  1. Olja in formarna, och lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
  2. Blanda glukos, socker och vatten, och koka tills det håller 122 grader.
  3. Smält gelatinet i  2 msk nytt vatten på låg värme, det får absolut inte börja koka. 
  4. Rör ner i sockerlagen, tillsammans med arom och färg.
  5. Låt det svalna tills temperaturen sjunkit till 70 grader, fast jag fyllde min form direkt och det funkade fint. 
  6. Häll upp i formarna, och ställ i rumstemperatur över natten. 
  7. Doppa dom i  strösocker. Vill du ha surt godis kan du blanda lite citronsyra i sockret du rullar i.Vill du inte ha på strösocker bör du pensla dom med lite olja för att de inte skall klibba ihop.

fredag 30 januari 2015

Chokladbollar eller havrebollar





Sonen skall ha 7-års kalas till helgen, hela klassen är bjuden så det lär gå åt en och annan chokladboll även om nu inte hela klassen kanske kommer, dessa tycker jag är himla goda och det funkar utmärkt att frysa in.

Havrebollar
60 stycken
 
12 dl havregryn
4 dl socker
1 dl kokos

12 msk Oboypulver
300 gram rumsvarmt smör
1dl mjölk
1 dl kaffe, ljummet (fast jag använde kallt kaffe)

Gör så här:



  1. Blanda alla torra ingredienser med smöret. 
  2. Häll i  kaffe och mjölk. 
  3. Vispa sedan med elvisp tills havregrynen är smulade.
  4. Det ska vara en väldigt  kladdig smet, så de måste stå i kylen en stund.
  5. Rulla sedan till bollar och rulla dom i kokos.
  6. Ställ bollarna kallt. De går även bra att frysa.

tisdag 20 januari 2015

Chokladkaka


En smarrig chokladkaka är aldrig fel, eftersom jag tokgillar glasyr så gjorde jag dubbel sats :-)

Chokladkaka:
2 dl mjölk
4 msk kakao
1 dl socker
125 g smör eller margarin
1 1/2 dl socker
2 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Glasyr:
1 1/2 dl florsocker
25 g smält smör eller margarin
1 msk kallt kaffe
2 tsk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl kokosflingor

Ugn: 175°

Gör så här
  1. Blanda mjölk, kakao och socker i en kastrull och koka upp. Låt svalna.
  2. Rör smör och 1 1/2 dl socker poröst. 
  3. Tillsätt äggen ett i taget under omrörning
  4. .Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten växelvis med chokladsmeten.
  5. Häll i smord och bröad form, när jag gör chokladkakor bröar jag med kakao, som rymmer 1,5 L och grädda i nedre delen av ugnen i 50 minuter. 
  6. Låt svalna.
  7. Rör ihop glasyren och bred på kakan.
  8.  Strö över kokos.