torsdag 12 juni 2014

Kärleksmums


En absolut favorit här hemma när det gäller mjuka kakor i långpanna är kärleksmums, mockarutor, snoddas eller vad man nu vill kalla dom för. Går fort att baka och är så goda, funkar fint att frysa in med glasyren på, brukar lägga smörpapper/bakplåtspapper mellan kakorna isåfall, tomma godisburkar man brukar kunna få gratis i affären passar perfekt at frysa in dessa kakor i. Se till att ha koll på kakan så att du inte övergräddar den, den får inte bli torr och tråkig.

Chokladkakan
5 st ägg
4 dl strösocker
4.5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
5 msk kakao
300 g smör
2 dl mjölk
 
Glasyr och garnering:
300 gram florsocker
6 msk smält smör
2 tsk vaniljsocker
6 msk kallt kaffe
3msk kakao
Kokosflingor

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa ägg och strösocker pösigt.
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao i en skål.
  4. Sikta mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt ihop smeten.
  5. Smält smöret och blanda det med mjölken rör ner det i smeten.
  6. Klä en plåt, cirka 40 x 35 centimeter med bakplåtspapper och häll i smeten.
  7. Grädda kakan i cirka 15 minuter (den får inte bli torr), prova med en sticka. 
  8. Låt svalna.
  9. Blanda ihop alla ingredienser till glasyren till en jämn och slät smet.
  10. Bred detta över den fortfarande ljumna kakan.
  11. Strö över kokos.
  12. Låt svalna helt och skär sedan i rutor. Funkar utmärkt att frysa, lägg då bakplåtspapper mellan lagren.

fredag 6 juni 2014

Slutty Brownies

Bakade en riktigt god härligt kladdig browniekaka idag med rejäl chokladsmak, ett måste om man älskar brownies och oreokakor. Passar perfekt ihop med en klick nyvispad vispgrädde. Så tokgott :-)



Kameran krånglade så jag har lånat en bild från Whats Gaby Cooking
 

Slutty brownie

Kakdegen:

115 g smör
2/3 dl farinsocker
1  2/3 dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
180 g grovt hackad mörk choklad

Gör så här:
  1. Vispa ihop smör och socker i tex köksmaskinen eller med en elvisp.
  2. Tillsätt ägget och vaniljsocker.
  3. Tillsätt mjöl, salt, bakpulver, bikarbonat och den hackade chokladen.
  4. Tryck ut degen i en bakplåtspappersklädd form, ungefär som ett A4-papper i storleken.

Kaklagret:
1 paket Oreo kakor

Brownie lagret:

150 g smör
3 dl strösocker
1 ½ dl kakao
½ tsk salt
2 tsk vaniljsocker
2 stora ägg
1 ¼ dl vetemjöl

Gör så här:
  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Tillsätt socker och kakao.
  3. Vispa ihop till en smet.
  4. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt salt, ägg, vaniljsocker.
  5. Rör ihop.
  6. Blanda sedan i mjölet. 
  7. Lägg oreokakorna ovanpå kakdegen.
  8. Häll på browniesmeten och grädda i 175 grader ca 30-35 minuter. Browniesmeten skall fortfarande vara lite kladdig.
  9. Låt bli helt kall innan du skär upp den.

onsdag 4 juni 2014

Chokladkolagrottor



Ja här på bloggen har det inte varit mycket aktivitet under det senaste åren, de gånger jag bakat kan jag räkna på ena handens fingrar,  jag har endast bakat lussekatter, kärleksmums och en rabarberpaj sedan sista inlägget här på bloggen, drastiskt nedgång med tanke på att jag tidigare bakade flera gånger i veckan. Men på Pingstafton skall vi döpa vår fjärde son Arvid som föddes precis innan påsk och då måste de finnas lite hembakta kakor, ja under året jag inte bakat har jag faktiskt köpt kakor och tårtor istället för att baka, har helt enkelt tappat lusten att baka, men nu börjar det bli kul att baka igen.
 
Fick nyligen hem lite härligt god Dulce de Leche, dvs kolakräm från Pampas Deli att testa. De har nu tre olika sorters Dulce de Leche i sitt sortiment, Classic, Baking och Ice-cream. Deras Dulce de Leche är färdig kolakräm, dvs du slipper jobbet att koka kondenserad mjölk i 3 timmar, så perfekt och dessutom är deras kolakräm helt tokgod, så härligt len, tjock och mjuk , ja den går att äta direkt ur burken utan några som helst problem :-).  Idag testade jag deras Dulce de Leche Baking, dvs speciellt framtagen för att passa i bakverk som man gräddar i ugnen, den är värmetålig, fast och håller formen. Helt perfekt när jag vill göra chokladkolagrottor då kolakrämen då måste vara fast för att inte flyta ut för mycket. Och det blev toppenbra, kolakrämen håller sig kvar i kakorna, precis som jag ville. Nu gick det inte åt så mycket så jag kommer använda den till många fler kakor och bakverk :-). Pampas Deli stödjer genom försäljning av sin Dulce de Leche Hungerprojektet för att bidra till kampen mot undernäring och kronisk hunger.
 
Chokladkolagrottor
40 stycken
 
4 1/2 dl mjöl
1 1/2 dl socker
1 dl snabb marsanpulver 
1 1/2 tsk bakpulver
3 msk kakao
260 g smör
 
Fyllning
Pampas Deli Dulce de Leche Baking

 

Gör så här:
 
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda samman alla ingredienser till en deg,  gärna i matberedare. 
  3. Dela degen i 20-25 lika stora bitar. Vägde mina till 20 gram styck.
  4. Rulla varje bit till en boll och lägg dom i småbrödsformar, jag lägger formarna i en minimuffinsplåt för att förhindra att de flyter ut åt sidorna. 
  5. Gör en fördjupning i varje boll, jag använder mig av en fingerborg, då blir det lagom stort och jämnt hål. Lägg i en klick kolakräm i varje hål.    
  6. Grädda dom mitt i ugnen i 175 grader i ca 15 minuter.
  7. Spritsa gärna lite smält vit choklad på kakorna när de svalnat.