Äntligen hittar vi svenska äpplen i affären, själv vägrar vårat äppleträd vi planterade för några år sedan fortfarande ge äpplen. Så gott med äpplepaj, så det kommer bli många framöver. Ja himla mumsigt blev den, gillar kardemumma så kakan är helt i min
smak. Fast jag tog bara 2 äpplen då 3-4 blev för mycket, eller så kanske mina
var lite stora och jag gräddade den närmare 1 timme istället för 35 minuter
innan den var klar. Ja självklart måste man ha hemmagjord vaniljsås till.
massor med vaniljsås :-D.
Äppelpaj med kardemummaströssel
125 gram smör, smält, avsvalnat
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 msk mjölk
rivet skal av 1 citron
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
2 tsk vaniljsocker
Fyllning
3-4 äpplen, jag tog bara 2
Kardemummaströssel
1 msk hel kardemumma
50 gram smält smör
1 1/4 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker
Gör så här:
- Sätt
ugnen på 175 grader.
- Vispa
socker ock smör pösigt.
- Tillsätt
äggen ett i taget under fortsatt vispning.
- Rör
i mjölk och citronskal.
- Rör
ner mjölet som blandats med bakpulver, kardemumma och vaniljsocker.
- Häll
smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
- Skala
och skär äpplena i mindre bitar. Täck kakan med dom.
- Stöt
kardemummakärnorna i en mortel. Blanda detta med det smälta smöret, socker
och mjöl till en smulig deg.Strö detta över kakan.
- Grädda
i nedre delen av ugnen i 35 minuter.
- Servera
kakan ljummen med vaniljsås