tisdag 2 april 2013

Focaccia

Har aldrig bakat eller ätit focaccia innan, men det är ett himla gott och superenkelt bröd att baka. Jag smaksatte med flingsalt och färsk timjan. Men man kan även lägga på tex tomater, lök, oliver, parmesan etc. Receptet kommer från boken Tareq Taylor Klassiker som jag hade turen att vinna på Facebook :-), en bok i helt i min smak då den innehåller recept på vanlig enkel husmanskost utan en massas krusiduller, husmansklassiker alltså. .

Focaccia
1 bröd
50 gram jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
2 1/2 dl durumvetemjöl
ca 8 dl vetemjöl/ vetemjöl special
3/4 dl olivolja
Färska örter
Flingsalt, tog 1,5 tsk

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Rör ut jästen i fingervarmt vatten och salt.
  3. Tillsätt mjölet i omgångar och rör ut till en slät och klumpfri smet.
  4. Smörj en långpanna med hälften av olivoljan.
  5. Häll i degen och tryck ut den så att den täcker hela långpannan.
  6. Gör små gropar i degen och häll över resten av olivoljan. 
  7. Låt jäsa i 40 minuter.
  8. Toppa med färska örter och flingsalt.
  9. Grädda i ca 20 minuter, tills den blivit gyllenbrun.

6 kommentarer:

  1. Funkar det med vanligt vetemjöl eller vetemjöl special? Det verkar ha fallit bort en enhet på olivoljan, dl eller msk gissar jag?

    SvaraRadera
  2. Focaccia är jättegott! Ha en fin onsdag!

    SvaraRadera
  3. Trollcafe: dl skall det vara :-) och jag använde just vetemjöl special, brukar oftast använda det till bröd eller manitoba.

    Hovkonditorn: Ha en fin dag du med :-)

    SvaraRadera
  4. Hej sökte på Ahlgrens bilar fluff på nätet och hittade din sida. Imponerande måste jag säga. Jag gillar och baka men har inte så mycket tid till det. Min son fyller 4 år i morgon och har beställt en Blixten Mcqueen tårta. Jag tänkte prova med Ahlgrens bilar fluff som en av fyllningarna. Men nu till en fråga: Om man ska forma bottnarna till en bil och sedan ha marsipan på, köper man då ofärgad marsipan och färgar med karamellfärg eller, jag har aldrig använt sugarpaste är det något att rekommendera eller är det svårt? Tänkte att du kanske kunde va behjälplig. Tack på förhand / Jenny

    SvaraRadera
  5. Tack Jenny, kul att du gillar min blogg :-) : När jag klär tårtor så brukar jag använda sugarpaste som jag färgar med pastafärg, vanlig flytande karamellfärg gör lätt att sugarpasten blir för kletig eftersom det då krävs en hel del färg, pastafärg är mycket mer koncentrerat. Men om jag vill ha röd eller svart färg på sugarpasten brukar jag köpa färdigfärgad då det är svårt att färga sugarpaste riktigt svart eller röd. Jag tycker det är lättare att kavla ut och använda sugarpaste framför marsipan, men det är också en smaksak, marsipan är ju mycket godare än sugarpaste.

    SvaraRadera
  6. Åh, focaccia är så gott!

    SvaraRadera