tisdag 18 oktober 2011

Vit chokladglass med fudgerippel

Gjorde lite ny mumsig glass i veckan, vit choklad med fudgerippel, smakar som chokladsås, tokgott enligt mig :-) . Nu ser glassen ut som en smärre katastrof vilket den gör på grund av att sonen var lite klåfingrig och öppnade frysen utan att stänga den helt, så glassen hann smälta en hel del och blev inte alls snyggt ripplad och ni som gjort egen glass vet ju även att hemmagjord glass smälter fortare. Fast det gör inget, får den är lika god för det och glass skall ju ätas lite halvsmält liksom :-) , fast nu hade jag föredragit den i ett litet mer fruset tillstånd då jag ville ta lite snygga kort på den, ja så kan det bli ibland.

Vit choklad glass
5 dl vispgrädde (eller hälften grädde, hälften mjölk)
1 vaniljstång
6 äggulor
1 dl strösocker
1 msk glukos (kan uteslutas)
200 gram vit choklad, grovt hackad

Gör så här:
  1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde och glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Blanda ner den vita chokladen, ställ eventuellt tillbaka den på plattan om du inte får den att smälta helt.
  6. Sila glassmeten så att du får bort vaniljstången och kyl sedan glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  7.  Följ instruktionerna för din glassmaskin. När den är klar så varvar du glass och fudgerippel i en frystålig burk.Ställ sedan in den i frysen några timmar. 
  8. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. När den är halvfryst får du försiktig blanda ner lite fudgerippel. 
Fudgerippel
Detta recept kommer David Lebovitz bok The Perfect Scoop och därför anges måtten i cup, det blir 1 cup, 250 ml av detta recept.

1/2 cup, 100 gram socker
1/3 cup, 80 ml ljus corn syrup, borde funka med vit baksirap
1/2 cup, 125 ml vatten
6 msk kakao
1/2 tsk vanilj extract

Gör så här:
  1. Blanda alla ingredienser förutom vanilj extractet i en kastrull.
  2. Vispa tills det börjar sjuda.
  3. Koka det sedan under vispning ca 1 minut. Jag vet inte om han menar att det bara skall sjuda, men jag lät min koka några minuter.
  4. Blanda ner vanilj extractet.
  5. Låt fudgerippeln bli helt kall i kylskåpet.
  6. Håller ca 2 veckor i kylen. 
  7. Den går även att använda som chokladsås, fast då kanske du behöver värma den i mikron några sekunder för att få den lite mer flyttande.

13 kommentarer:

  1. Mmm, låter gott! Jag borde verkligen ta och börja göra egen glass för det är ju bland det bästa som finns =)

    SvaraRadera
  2. Nä nu får du sluta med all denna mumsiga glass, jag blir så sugen :) Måste nog testa denna med, men jag är ju lite lat ;)

    SvaraRadera
  3. Åh, men glass är ju godast när den är halvsmält så det här hade passat mig som handsken! Och vit choklad också - ojojoj <3

    SvaraRadera
  4. Ser supergott ut! Och håller med om att den ser ännu godare ut just för att den är lite halvsmält. :)

    SvaraRadera
  5. Ser väldigt gott ut!
    Vilken fin header du har skaffat!

    SvaraRadera
  6. Tänkte också att Ahlgrensbilar borde passa en liten sockersöt ettåring :-) Tack för svar och tips!

    SvaraRadera
  7. Jag tycker glassen ser jättegod ut när den är lite smält, men man måste ju vara snabb med kameran då! :)

    SvaraRadera
  8. Det är nästan tortyr att lägga upp såna här bilder. Ser så sjukt gott ut. ;) Fin header förresten.

    SvaraRadera
  9. Haller helt med ovan...man borde satta forbjud pa sadana har underbara bilder:)))

    SvaraRadera
  10. I så fall en väldigt god katastrof!

    SvaraRadera
  11. Oj så glassugen man blev av den "glassiga" bilden :-)!

    SvaraRadera
  12. Så gott det ser ut!! :-)

    // Jenny

    SvaraRadera