måndag 20 december 2010

Skånskt vörtbröd

Här kommer receptet på det andra vörtbrödet jag bakade, himla gott det med och inte lika söt som det andra.  Receptet hittade jag på Göteborgs Postens hemsida

Raskdeg

5 dl vatten
50 g jäst
100 g rågsurdeg
150 g bakvört
150 g sultanrussin Hoppade över detta
2,5 g pomerans
2,5 g anis
5 g nejlika
5 g kardemumma
450 g oblandad rågsikt använde vanlig rågsikt

Jäs till dubbel storlek.

Tillsätt sedan:
50 g rumsvarmt smör
0,75 dl mörk sirap
Ca 700 g vetemjöl special
15 g salt
  1. Knåda till en blank, elastisk och smidig deg. 
  2. Låt degen vila/jäsa till dubbel storlek under en bakduk.
  3. Väg av degbitar på 500 g, forma dessa runda och låt dessa vila/jäsa i ca 15 minuter under bakduk.
  4. Forma till knubbiga limpor, fukta limpan och rulla den i rågsikt. Jag hoppade över att detta moment och det blev lika bra för det
  5. Sätt på smord plåt, jäs till nästan dubbel storlek, snitta brödet tre gånger på tvären och sätt in i ugnen på 250 grader och sänk till 210. Jag la bröden på bakplåtspapper istället
  6. Grädda i cirka 22-25 minuter. Om möjligt ha gärna lite ånga i ugnen vid insättningen av bröden.

4 kommentarer:

  1. Klart värt att prova, jag som är på jakt efter det perfekta vörtbrödet. Ser väldigt gott ut!

    SvaraRadera
  2. Gott med vört. Kul med lite olika recept.

    SvaraRadera
  3. Det låter som ett riktigt gott recept. Spanar lite efter recept på gott vörtbröd.

    SvaraRadera
  4. Sanne: Blev himla gott

    Erika; Kul att testa lite olika recept, såg ett nytt recept på Martins blogg idag som jag skall testa till imorgon

    Karolina: Riktigt gott, inte lika söt som det andra, fast jag tokgillar det första brödet pga av att det var så söt :-)

    SvaraRadera