tisdag 29 september 2015

Mazariner

En ny säsong av Hela Sverige Bakar har ju nyligen startat och i senaste avsnittet bakades det mazariner, hur gott som helst

Bakade lite mazariner idag, det tar ju en liten stund att göra men det är så mycket godare än köpa. Fyllde de även med lite hallonsylt.

Deg:
200 g smör, rumsvarmt
7 dl mjöl
1 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker

Fyllning:
400 g mandelmassa
200 g smör, rumstempererat
5 ägg
Fast hallonsylt/marmelad

Glasyr:
200 g florsocker
1 msk citronsaft
0.25 dl vatten
Ev sylt

  1. Gör degen: Blanda det rumstempererade smöret med de övriga ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i mazarinformar och sätt dem i kylen.
  2. Sätt ugnen på 175 grader och gör sedan fyllningen.
  3. Blanda mandelmassa och smör till en slät och smidig konsistens, tillsätt äggen ett i taget. Lägg lite smet i botten på mazarinformarna, lägg i lite hallonsylt och fyll sedan på med mera mazarinsmet, fyll till 3/4.
  4. Grädda i ugn i cirka 10 minuter tills de fått fin färg. 
  5. Låt svalna och ta dem sedan ur formarna.
  6. Bred på ett tunt lager god sylt och ett lager glasyr av florsocker och vatten.

fredag 4 september 2015

Pannkaksmuffins

De här pannkaksmuffinsen har jag gjort tidigare, himla goda och perfekt då man slipper stå och steka en massa pannkakor, de blir som miniugnspannkakor. Och snyggt att servera dom in portionsform. Denna gång mjölade jag formarna och då släppte pannkakorna ur formarna utan problem. Blir säkert tokgott om man blandar ner lite äppelbitar blandat med kanel,mosad banan,  blåbär eller hallon eller om man vill ha lite matigare muffins så är det perfekt med skinka, bacon eller kasslertärningar. Använde en muffinsplåt för stora muffins och då blev de 12 stycken, 6 på varje plåt.

Pannkaksmuffins
12 stycken

3 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
5 dl mjölk
4 ägg

 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader. 
  2. Smörj en muffinsplåt med smör och mjöla med mjöl, de lossnar mycket lättare då.
  3. Blanda samman vetemjöl, salt och vaniljsocker. Vispa ner mjölken, lite i taget.  
  4. Vispa ner äggen och blanda till en slät smet.
  5. Häll smeten i muffinsformarna. Grädda mitt i ugnen ca 15-20 min.
  6. Serveras med lite färska bär, lite god hemkokt sylt och kanske lite vispgrädde.