måndag 17 december 2018

Saffransbullar



Bakade lite härligt goda saffransbullar fyllda med mandelmassa och smör, så gott. Receptet kommer från Roy Fares.

ca 40 stycken

Saffransbullar

Fördeg
500 g mjölk, (5 dl)
50 g jäst
1 g saffran
520 g vetemjöl, (8,5 dl)

Deg
150 g smör, rumstempererat
170 g strösocker, (2 dl)
2 g salt, (2 krm)
320 g vetemjöl, (5,5 dl)

Mandelfyllning
250 g mandelmassa
25 g strösocker, (2 msk)
3 g vaniljsocker, (1 tsk)
120 g smör, rumstempererat

Pensling och garnering
1 ägg
hyvlad mandel
pärlsocker

Gör så här


  1. Börja med en fördeg. 
  2. Värm upp mjölken med saffran till fingervarmt och lös upp jästen i den. 
  3. Blanda mjölken med vetemjölet, knåda till en fin deg. Har du en köksassistent så rekommenderar jag dig att använda den med krok, kör då degen i 5 minuter. 
  4. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15-20 min.
  5. Blanda i de resterande ingredienserna i degen och kör på mellanhastighet tills degen känns len, glansig och börjar släppa kanterna. Har du ingen köksassistent då är det viktigt att du knådar tills du inte orkar mer, först då är den klar.
  6. Låt degen vila under en duk i ca 20-30 minuter så degen släpper sin spänning.
  7. Mandelfyllning Blanda mandelmassa med strösocker och vaniljsocker. Blanda i lite i taget av smöret tills du har en slät och fin fyllning.
  8. Kavla ut degen, ca 45x70 cm och cirka 0,5 cm tjock deg på ett lätt mjölat bord.
  9. Bred ut fyllningen jämt över degen.
  10. Greppa överdelen av degen och vik den över så att du får en halv vikning.
  11. Dela degen i avlånga remsor och gör små knutar genom att snurra remsan runt två fingrar som ett nystan. 
  12. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
  13.  Låt jäsa ordentligt under en duk i 1-2 timmar.
  14. Sätt ugnen på 200 grader. 
  15. Pensla bullarna med ägg och strö över hyvlad mandel och pärlsocker. 
  16. Grädda mitt i ugnen i 13-15 min tills dina saffransbullar har fått en fin gyllenbrun färg

måndag 12 november 2018

Kärleksmumskladdkaka



Det var ju kladdkakans dag för några dagar sedan och självklart måste vi fira detta genom att äta kladdkaka, provade en ny variant med samma glasyr som till kärleksmums, så himla gott. Gjorde dubbel sats smet och gräddade den i en form som var runt 26 cm , blev då lagom hög, glasyren dubblade jag inte, gjorde 1 1/2 sats av den.

Kärleksmumskladdkaka (gjorde dubbel sats)

Botten
3 ägg
3 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dl mjöl
150 gram smör

Glasyr
75 gram smör, smält
2 msk kaffe
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 1/2 dl florsocker
kokosflingor att strö över

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Smält smöret i en kastrull
  3. Knäck äggen och rör  ner dem i smöret.
  4. Blanda de torra ingredienserna, rör ner detta i smeten och rör till en slät smet.
  5. Häll i en smord springform, jag spänner fast en bakplåtspapper i botten, smörar och bröar sedan med kokos.
  6. Grädda i 20 minuter i 175 grader, den skall fortfarande vara kladdig i mitten.
  7. Blanda ihop ingredienserna till glasyren, anpassa mängden kaffe efter hur tjock du vill ha den, strö över kokos.

fredag 9 november 2018

Chokladtårta



Bakade en chokladtårta häromdagen, så god, brukar göra botten och vaniljkräm dagen före så det blir helt kallt.

Chokladbotten
225 g smör
150 mörk choklad, hackad
3 msk kakao
6 ägg
2,5 dl strösocker
1 nypa salt
2,5 dl vetemjöl

Vaniljkräm
6 äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
4 tsk vaniljsocker
200 g smör

Chokladganache
200 g mörk choklad
1,5 dl vispgrädde

Garnering
Mörk choklad, hyvlad eller hackad



Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Smält smöret i en kastrull och stäng av värmen. Tillsätt chokladen och kakao och rör om tills chokladen smält. Låt blandningen svalna något. 
  3. Vispa ägg och socker pösigt. 
  4. Tillsätt salt, mjöl och chokladblandningen. Rör ihop till en slät smet. 
  5. Häll smeten i en form, ca 26 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper i botten och smorda och bröade kanter, jag brukar bröa med kokosflingor. 
  6. Grädda kakan mitt i ugnen i 30–40 min, kolla efter 30 minuter så att den inte blir för torr. 
  7. Låt den kallna helt i formen, lägg en tallrik ovanpå formen så blir den saftigare.
  8. Vaniljsmörkräm: Blanda äggulor, grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull. 
  9. Låt smeten sjuda under ständig omrörning tills den tjocknar.
  10.  Stäng av värmen och tillsätt smöret när smeten tjocknat. Vispa till en jämn smet. 
  11. Kyl ner krämen i kylskåpet.
  12. Montering: Dela chokladbottnen på mitten.
  13. Bred ut vaniljsmörkrämen ovanpå de båda bottnarna och lägg dem ovanpå varandra. 
  14. Ställ kakan i frysen en stund så att krämen stelnar.
  15. Chokladganache: Smält chokladen över vattenbad och blanda den med grädden. 
  16. Rör ihop allt till en slät smet. Låt den tjockna lite grann.
  17. Bred över chokladganachen och choklad. 
  18. Ställ tårtan i kylen, men ta ut den en stund före servering.

onsdag 7 november 2018

Kärleksmumssockerkaka

Sambons favorit är kärleksmums, snoddas, mockarutor eller vad man nu brukar kalla de för, så vad passar då inte perfekt att göra det i en sockerkaksform istället för långpanna, så blir det inte så mycket :-) Receptet hittade jag inne på Lindas Bakblogg.


Kärleksmumssockerkaka
3 ägg
3 dl strösocker
½ dl kakao
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
125 g smör, smält
1 dl mjölk
Glasyr
50 g smör, smält
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 ½ dl florsocker
1 msk starkt kaffe
 
Garnering
kokos
Gör så här
  1. Sätt ugnen på 180 grader. 
  2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. 
  3. Blanda kakao, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. 
  4. Rör ner det i äggblandningen. 
  5. Tillsätt smör och mjölk. 
  6. Vänd ihop allt till en smet.
  7. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform, ca 1 ½ liter.
  8. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min.
  9. Stjälp upp kakan på en tallrik och låt den svalna under formen.
  10. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Du kan ev behöva ta lite mer kaffe eller vatten för att få den mer bredbar. Bred ut glasyren över kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna.

torsdag 13 september 2018

Världens godaste äppelkaka

Ja den heter så och fanns med i ett nummer av matmagasinet 2008.Ja när receptet fanns med i tidningen blev det en liten miss, det stod 20 muskotnötter istället för 2 krm vilket gjorde att 4 personer blev förgiftade efter att ha ätit kakan, inte så allvarligt, de fick huvudvärk och yrsel. Ja Matmagasinet gick genast ut i dagstidningarna och varnade för att receptet var felaktigt och skrev att det var 2 krm muskotnötter inte 20 stycken. Ja alla lösnummer som fanns i affären skickades tillbaka, jag som var prenumerant  på den tiden fick ett brev om det istället. Ja så kan det gå ibland. Det intressanta är att kakan tydligen blir fruktansvärt  besk med så många nötter, med de fyra personerna hade lyckats äta den ändå, ja de ville väl vara den snälla och väluppfostrade gästen och äta upp det som det bjuds på :-). Ja jag undrar hur de lyckades få i sig kakan egentligen. Tydligen kan för mycket muskot också ge hallucinationer :-) , stackars människor.

Äpplekaka



3 ägg

250 g socker

100 g marsipan

1 citron

1 vaniljstång (funkar säkert med vaniljsocker oxå)

200 g smör

250 g vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk kardemumma

½ tsk salt

2 krm muskotnötter

3-6 äpplen

100 g sötmandel

2 msk kanelsocker

Gör så här:



  1. Vispa ägg och socker. Grovriv marsipanen och finriv citronskalet.Dela vaniljstången och skrapa ur kornen. Rör ner marsipan, citronskal och vaniljkornen i äggsmeten.
  2. Smält smöret och rör ner i smeten.
  3. Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma, salt och  muskot och sikta ner i smeten. Vänd runt försiktigt.
  4. Klä en springform ca 24cm med bakplåtspapper och häll i formen. 
  5. Skala äpplena och skär i kvartar. Lägg tätt över kakan.
  6. Strö  över sötmandel och kanelsocker
  7. Grädda i 170grader ca 1 timma.

Nyheter från Cloetta


Har fått 2 härliga paket från #cloetta med nyheter. Först ett med #Plopp i nya smaker, favoriten är helt klart kexchoklad och mjölkchoklad.

Nästa paket innehåll lite olika påsar. 

Malaco Gott och Blandat med 30% mindre socker i smakerna original och supersur. I traditionellt godis används socker både för smakens skull och för att ge volym och konsistens. Vi har ändå, genom att ersätta delar av sockret med fiber, lyckats bevara konsistensen och de goda smakerna. Nu kan man äta godis med gott samvete:-) för de smakar som vanlig Gott och blandat.

Malaco Crazy Face Cool: Malaco Crazy Face överraskar igen med en ny mix i två intensiva och kylande smaker – Slushy hallon och Frosty vattenmelon. Ta sats och prova dessa härliga godiskulor som är svåra att äta utan att få ett Crazy Face!  Oj så goda :-)

Malaco Lakrits och hallon : Den omtyckta sötlakritsen från Gott & Blandat Original finns äntligen i en egen påse tillsammans med godisbitar med smak av hallon. En riktigt god kombination! Här käkar jag upp alla med hallonsmak innan jag ger sötlakritsen till sambon :-D 

Polly Super Crunchy:  Det skumfyllda innehållet är utbytt mot spröda, lagom salta vetepuffar som sedan dragerats med len choklad. Polly Super Crunchy är en riktig höjdare som både fredagssnacks och lördagsgodis. Så mumsiga att det är omöjligt att bara ta en, nä man äter liksom upp hela påsen :-) 

Nutisal Super Berry Mix: Perfekt i tex müsli, Nu lanserar vi en fin osaltad nötmix med superbär – passar perfekt när du behöver fylla på med extra energi. Mixen innehåller jordnötter, valnötter, mandlar, cashewnötter, mullbär, physalis, pumpafrön och gojibär. Nutisal Super Berry Mix ger ett bra tillskott av mineraler, antioxidanter och protein. En riktig energipåse!


måndag 9 april 2018

Kärleksmuffins


Kärleksmums är så gott, här i muffinsformar så blir de lätta att frysa in. Sambons absoluta favorit.

Kärleksmuffins
4 ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
¾ dl kakao
2 ½ tsk bakpulver
150 g smör, smält
1 ½ dl mjölk
4 ½ dl vetemjöl

Glasyr
2 msk kaffe
½ dl kakao
1 msk vaniljsocker
4–5 dl florsocker
75 g smält smör
1–2 msk mjölk

Garnering
kokosflingor

GÖR SÅ HÄR
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt.
  3. Blanda ihop smält smör och mjölk och rör ner detta i äggsmeten.
  4. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke och vänd ner detta i smeten.
  5. Fördela smeten i stora muffinsformar, 16 stycken beroende på storlek, använd gärna en muffinsplåt och lägg pappersformar där i så håller de formen bättre. Fyll dem till ¾.
  6. Grädda muffinsen mitt i ugnen i 200 grader i 15–20 min. Låt dem svalna något.
  7. Blanda alla ingredienserna till glasyren i en skål. Du får anpassa mjölken och kaffet så den blir lagom tjock, den får inte vara för tunn.
  8. Bred ut glasyren över muffinsen och strö över kokos. Låt glasyren stelna.

fredag 30 mars 2018

Sirapslimpor

Sirapslimpa, sötlimpa eller Skogaholmslimpa är ju något man är uppvuxen på, då med hushållsost eller prickikorv på.  Ibland fick vi Åkes hönökaka och på söndagar var det allt rostat bröd. Nu för tiden finns ju mängder med olika sorters bröd i affären men sötlimpa är aldrig fel.

 
Sirapslimpa
50 g jäst
50 g rumsvarmt smör 
5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl rågsikt
6 dl vetemjöl special  eller Manitoba cream

Pensling:
1 msk sirap
1 msk varmt vatten

 
Gör så här:
  1. Smula ner jästen i en degbunke.
  2. Värm filmjölken till fingervarmt, 37 grader och häll ner detta i jästen..
  3. Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. 
  4. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa övertäckt i 45 minuter
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma varje bit till en limpa och lägg dem pi 2 smorda och bröade avlånga brödformar, strö över lite mjöl och täck med plastfolie eller lägg dem på plåt med bakplåtspapper på.
  6. Låt jäsa övertäckta med bakduk i 40 minuter. 
  7. Pensla med sirapsvatten . Glömde att göra detta och bröden blir lika fina ändå. Men de blir glansigare med sirapsvatten.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30-40 minuter.

torsdag 29 mars 2018

Mjuka fluffiga frallor


Dessa är min absoluta favoritfrallor när det gäller ljust snabbakande bröd. Frallorna blir så mjuka, fluffiga och saftiga, jättegoda helt enkelt. Lättbakat bröd som är perfekt som utflyktsbröd.  Jag hade slut på vallmofrön så jag pudrade lite mjöl över istället, man behöver inte han något på alls om man inte vill.

Frallor
12 stycken
500 gram mjölk, 3% (5 dl)
60 gram jäst
900 gram vetemjöl special(c:a 1,5 liter), men ta i lite åt taget
50 gram rumstempererat smör
25 gram socker (2 msk)
2 tsk salt
Vallmofrön till garnering

 Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser, men ta inte allt mjöl på en gång, utan ta i efterhand som degen knådas,  och arbeta degen i hushållsmaskin i 15 minuter eller för hand dubbelt så länge. degen skall vara ganska styv. Låt den vila i bunken i 30 minuter.
  2. Dela degen i 12 och rullar ut till runda eller avlånga frallor. Pensla med vatten, doppa i vallmofrön och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. låt dom jäsa i 1-1 1/2 timme i rumstemperatur.
  3. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  4. Grädda bröden i 10-12 minuter. Låt dom svalna på galler under bakduk.

söndag 25 mars 2018

Chokladpraliner med salt karamell


Barnen gjorde även chokladpraliner från Bakboxen junior, här har vi gjort det enkelt för oss och har inte tempererat chokladen :-)

Chokladpraliner med salt karamell

200 gram mjölkchoklad
4 tsk neutral matolja
1 burk karamelliserad mjölk ( hela burken går inte åt)
2 tsk flingsalt

Gör så här:
  1. Ställ in den tomma pralinformen i frysen i 15 minuter.
  2. Lägg 100 gram mjölkchoklad i en skål och smält i mikrovågsugnen i 3 gånger 30 sekunders intervaller. Rör om efter varje gång.
  3. Tillsätt 2 tsk matolja och rör om till en jämn smet.
  4. Ta ut pralinformen ur kylen och torka den torr. Häll i chokladen och luta formen så att alla hål täcks av chokladen, Häll tillbaka överskottet i skålen och skrapa av choklad som lagt sig ovanpå hålen. 
  5. Ställ in i kylen i 30 minuter.
  6. Öppna burken med karamelliserad mjölk och lägg lite kola i varje pralinhål, strö över lite flingsalt.
  7. Smält rrsten av mjölkchokladen och fyll varje pralinhål med detta så att fyllningen täcks. Skaka formen så att chokladen fylls ut jämnt eller jämna till med en liten spatel.
  8. Ställ in pralinformen i kylen att stelna, minst 1 timme.
  9. Banka sedan formen mot en hård yta så lossnar pralinerna.

lördag 24 mars 2018

Snöbollar med polkagrisgömma




Barnen fick några Bakboxen Junior i julklapp, de är helt perfekt till barnen då det är enkla recept att följa de flesta ingredienser är redan förpackade i den mängd som skall vara i receptet. Och i varje box medföljer något/några kul redskap som underlättar bakandet. Prenumererar inte just nu på bakboxen men funderar på att göra det några månader framöver. Men man kan även köpa tidigare boxar på deras hemsida och ibland rear de ut boxar.

Igår tillverkade de snöbollar med polkagrisgömma, busenkla att göra och himla goda efter några timmar i kylen.

Snöbollar med polkagrisgömma
16 stycken

200 gram vita chokladknappar
1 dl vispgrädde
4 dl kokosflingor + 1 dl att rulla dem i
70 gram polkagrisar

Gör så här:
  1.  Lägg polkagrisarna i en fryspåse. Lägg dom på en skärbräda och banka på dem med tex en brödkavel så att de blir grovt krossade.
  2. Smält den vita chokladen i en skål i mikron, värm 30 sekunder i taget , rör om och fortsätt så tills chokladen är helt smält. Ställ den åt sidan.
  3. Värm upp grädden i en kastrull.
  4. Häll ner grädden och kokosflingorna i chokladen. Rör om så att det blir ordentligt blandat. Låt stå 10 minuter.
  5. Dela smeten i 16 bitar. 
  6. Rulla till runda bollar. Platta ut den och lägg lite krossade polkagrisar i mitten och vik in smeten över polkagrisarna och rulla till en rund boll igen. Ha lite fuktiga händer när du gör detta så fastnar de mindre. Fast vi hade engångsplasthandskar hemma som vi använde för att de skulle vara lättare att rulla, smeten är klibbig.
  7. Rulla bollarna i kokos och ställ in i kylen för att stelna i några timmar.