onsdag 4 juni 2014

Chokladkolagrottor



Ja här på bloggen har det inte varit mycket aktivitet under det senaste åren, de gånger jag bakat kan jag räkna på ena handens fingrar,  jag har endast bakat lussekatter, kärleksmums och en rabarberpaj sedan sista inlägget här på bloggen, drastiskt nedgång med tanke på att jag tidigare bakade flera gånger i veckan. Men på Pingstafton skall vi döpa vår fjärde son Arvid som föddes precis innan påsk och då måste de finnas lite hembakta kakor, ja under året jag inte bakat har jag faktiskt köpt kakor och tårtor istället för att baka, har helt enkelt tappat lusten att baka, men nu börjar det bli kul att baka igen.
 
Fick nyligen hem lite härligt god Dulce de Leche, dvs kolakräm från Pampas Deli att testa. De har nu tre olika sorters Dulce de Leche i sitt sortiment, Classic, Baking och Ice-cream. Deras Dulce de Leche är färdig kolakräm, dvs du slipper jobbet att koka kondenserad mjölk i 3 timmar, så perfekt och dessutom är deras kolakräm helt tokgod, så härligt len, tjock och mjuk , ja den går att äta direkt ur burken utan några som helst problem :-).  Idag testade jag deras Dulce de Leche Baking, dvs speciellt framtagen för att passa i bakverk som man gräddar i ugnen, den är värmetålig, fast och håller formen. Helt perfekt när jag vill göra chokladkolagrottor då kolakrämen då måste vara fast för att inte flyta ut för mycket. Och det blev toppenbra, kolakrämen håller sig kvar i kakorna, precis som jag ville. Nu gick det inte åt så mycket så jag kommer använda den till många fler kakor och bakverk :-). Pampas Deli stödjer genom försäljning av sin Dulce de Leche Hungerprojektet för att bidra till kampen mot undernäring och kronisk hunger.
 
Chokladkolagrottor
40 stycken
 
4 1/2 dl mjöl
1 1/2 dl socker
1 dl snabb marsanpulver 
1 1/2 tsk bakpulver
3 msk kakao
260 g smör
 
Fyllning
Pampas Deli Dulce de Leche Baking

 

Gör så här:
 
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda samman alla ingredienser till en deg,  gärna i matberedare. 
  3. Dela degen i 20-25 lika stora bitar. Vägde mina till 20 gram styck.
  4. Rulla varje bit till en boll och lägg dom i småbrödsformar, jag lägger formarna i en minimuffinsplåt för att förhindra att de flyter ut åt sidorna. 
  5. Gör en fördjupning i varje boll, jag använder mig av en fingerborg, då blir det lagom stort och jämnt hål. Lägg i en klick kolakräm i varje hål.    
  6. Grädda dom mitt i ugnen i 175 grader i ca 15 minuter.
  7. Spritsa gärna lite smält vit choklad på kakorna när de svalnat.

5 kommentarer:

  1. Hej! Vad roligt att "höra" från dig. Grottorna ser och låter jättegoda! Kram

    SvaraRadera
  2. Vad kul att baklusten har återfunnit sig!

    SvaraRadera
  3. Tack Hovkonditorn och slickepotten, kul att ni fortfarande läser min blogg :-)

    SvaraRadera
  4. O va gott!! Dulce de Leche passar i många småkakor ;D
    Så kul att du gillade vår dulce!
    KRAM
    Karin

    SvaraRadera
  5. Jag är så glad att du börjat blogga igen, har saknat det. Så kul! Vill också testa Pampas delis produkter :)

    SvaraRadera