lördag 15 juni 2013

Jordgubbsglass

Äntligen finns det gott om svenska jordgubbar och dyra var de inte heller, 20 kronor asken så då är det perfekt att passa på att göra glass, för måste absolut göras på svenska färska jordgubbar, inte frysta från frysdisken. . Och den här blev  krämig och god, inte alls isig och för att göra den ännu mumsigare så varvade jag den färdiga jordgubbsglassen med lite jordgubbspuré innan jag lade in glassen i frysen. Använde enbart vispgrädde men det går att göra med 2,5 dl grädde och 2,5 dl mjölk 3%  istället.

Jordgubbsglass
250 gram jordgubbar
5 dl vispgrädde eller 2,5 dl grädde och 2,5 dl mjölk 3%

6 äggulor
1-1,5 dl socker
1 msk glukos
1 gelatinblad, kan uteslutas
50-100 gram jordgubbar

Gör så här:
  1. Lägg 250 gram jordgubbar i en kastrull, koka dom på svag värme så att de blir mjuka och mosiga. Mixa dom sedan till en slät pure med tex en stavmixer.
  2. Blanda ner vispgrädde och glukos i jordgubbspurén. koka upp detta.
  3. Vispa äggulor och socker fluffigt
  4. Lägg gelatinbladet i blött om du använder det i glassmeten.
  5. Tillsätt jordgubbsgräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  6. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  7. Krama ur och blanda ner gelatinbladet
  8. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  9. Koka upp de resterande jordgubbarna, 50-100 gram och mixa även detta till en pure med hjälp av en stavmixer.
  10. Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form varvat med jordgubbspurén och ställ in den i frysen några timmar.

5 kommentarer:

  1. Visst är det gott med jordgubbsglass gjord på svenska färska jordgubbar!!!

    SvaraRadera
  2. Vad gott med egengjord glass! Känns riktigt somrig med jordgubbar :)

    SvaraRadera
  3. Men jag har ju ingen glassmaskin och jag har ju inte plats is kåpet för en :)

    Det l¨åter ju väldans gott!

    SvaraRadera
  4. Å vad ljuvligt gott detta ser ut, skall absolut testa!
    kram

    SvaraRadera