torsdag 13 september 2018

Världens godaste äppelkaka

Ja den heter så och fanns med i ett nummer av matmagasinet 2008.Ja när receptet fanns med i tidningen blev det en liten miss, det stod 20 muskotnötter istället för 2 krm vilket gjorde att 4 personer blev förgiftade efter att ha ätit kakan, inte så allvarligt, de fick huvudvärk och yrsel. Ja Matmagasinet gick genast ut i dagstidningarna och varnade för att receptet var felaktigt och skrev att det var 2 krm muskotnötter inte 20 stycken. Ja alla lösnummer som fanns i affären skickades tillbaka, jag som var prenumerant  på den tiden fick ett brev om det istället. Ja så kan det gå ibland. Det intressanta är att kakan tydligen blir fruktansvärt  besk med så många nötter, med de fyra personerna hade lyckats äta den ändå, ja de ville väl vara den snälla och väluppfostrade gästen och äta upp det som det bjuds på :-). Ja jag undrar hur de lyckades få i sig kakan egentligen. Tydligen kan för mycket muskot också ge hallucinationer :-) , stackars människor.

Äpplekaka



3 ägg

250 g socker

100 g marsipan

1 citron

1 vaniljstång (funkar säkert med vaniljsocker oxå)

200 g smör

250 g vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk kardemumma

½ tsk salt

2 krm muskotnötter

3-6 äpplen

100 g sötmandel

2 msk kanelsocker

Gör så här:



  1. Vispa ägg och socker. Grovriv marsipanen och finriv citronskalet.Dela vaniljstången och skrapa ur kornen. Rör ner marsipan, citronskal och vaniljkornen i äggsmeten.
  2. Smält smöret och rör ner i smeten.
  3. Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma, salt och  muskot och sikta ner i smeten. Vänd runt försiktigt.
  4. Klä en springform ca 24cm med bakplåtspapper och häll i formen. 
  5. Skala äpplena och skär i kvartar. Lägg tätt över kakan.
  6. Strö  över sötmandel och kanelsocker
  7. Grädda i 170grader ca 1 timma.

Nyheter från Cloetta


Har fått 2 härliga paket från #cloetta med nyheter. Först ett med #Plopp i nya smaker, favoriten är helt klart kexchoklad och mjölkchoklad.

Nästa paket innehåll lite olika påsar. 

Malaco Gott och Blandat med 30% mindre socker i smakerna original och supersur. I traditionellt godis används socker både för smakens skull och för att ge volym och konsistens. Vi har ändå, genom att ersätta delar av sockret med fiber, lyckats bevara konsistensen och de goda smakerna. Nu kan man äta godis med gott samvete:-) för de smakar som vanlig Gott och blandat.

Malaco Crazy Face Cool: Malaco Crazy Face överraskar igen med en ny mix i två intensiva och kylande smaker – Slushy hallon och Frosty vattenmelon. Ta sats och prova dessa härliga godiskulor som är svåra att äta utan att få ett Crazy Face!  Oj så goda :-)

Malaco Lakrits och hallon : Den omtyckta sötlakritsen från Gott & Blandat Original finns äntligen i en egen påse tillsammans med godisbitar med smak av hallon. En riktigt god kombination! Här käkar jag upp alla med hallonsmak innan jag ger sötlakritsen till sambon :-D 

Polly Super Crunchy:  Det skumfyllda innehållet är utbytt mot spröda, lagom salta vetepuffar som sedan dragerats med len choklad. Polly Super Crunchy är en riktig höjdare som både fredagssnacks och lördagsgodis. Så mumsiga att det är omöjligt att bara ta en, nä man äter liksom upp hela påsen :-) 

Nutisal Super Berry Mix: Perfekt i tex müsli, Nu lanserar vi en fin osaltad nötmix med superbär – passar perfekt när du behöver fylla på med extra energi. Mixen innehåller jordnötter, valnötter, mandlar, cashewnötter, mullbär, physalis, pumpafrön och gojibär. Nutisal Super Berry Mix ger ett bra tillskott av mineraler, antioxidanter och protein. En riktig energipåse!