fredag 14 april 2017

Påsktårta Chokladtårta

Här kommer ett tips på en mumsig chokladtårta med mycket chokladsmak, perfekt om man älskar choklad. Nu till påsk är det snyggt att dekorera med chokladfingers eller Kit Kat runt tårtan och lägga på en massa färgglada chokladpåskägg. Tokgott :-). Passar fint nu till påsk , en tid då många äter just choklad.

Chokladbotten
150 g smör
4 dl (240 g) vetemjöl
3 dl (130 g) kakao
1 msk bakpulver
6 ägg
4 dl strösocker
3 dl mjölk
Finrivet skal av 2 apelsiner
smör och ströbröd till formen
Cirka 0,5 dl pressad apelsinsaft att fukta bottnarna med

Gör så här:

  1. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant . jag gräddade den i en form på 26 cm i diameter, men satt i en krage av bakplåtspapper  i formen.
  2. Smält smöret. 
  3. Blanda mjöl, kakao, och bakpulver.
  4. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp. 
  5. Sikta ner mjölblandningen pö om pö samtidigt som du tillsätter smöret och mjölken. 
  6. Vispa försiktigt ihop till en jämn smet med en handvisp, och tillsätt även apelsinskalet.
  7. Häll smeten i bakformen.   
  8. Grädda i nedre delen av ugnen i drygt 40 minuter , fast min tog säkert 50-55 minuter på sig innan den var klar. Kontrollera om den är klar genom att testa med en sticka.   
  9. När du skall använda kakan som tårtbotten så delar du den i tre delar och stänker  lite apelsinsaft på varje botten.

Hallonmousse
200 g frysta hallon
en knapp dl florsocker
100 g färskost
4 gelatinblad
2 dl grädde

Gör så här:

  1. Koka upp de frysta hallonen, låt koka 2 minuter. 
  2. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund.
  3. Blanda ca hälften av hallonmoset med färskosten.
  4. Blötlägg gelatinbladen. 
  5. Vispa grädden. 
  6. Smält gelatinbladen i andra hälften av hallonmoset, låt svalna en stund och blanda ner i hallon-färskostgrädden och blanda till sist ner den vispade grädden och florsockret. 
  7. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.

Glasskräm
2 dl vispgrädde
Marsankräm gjord på 2 dl mjölk och 5 msk marsanpulver

Gör så här:

  1. Vispa grädden hårt och blanda i marsankrämen.
  2. Man kan också vispa grädden lite halvlöst och sedan blanda i marsankrämen och vispa till önskad konsistens.
  3. Eller så blandar man ner ovispad grädde i den färdiga vaniljkrämen och vispar till önskad konsistens, det provade jag sist jag gjorde glasskrämen och tycker det är det enklaste sättet att göra glasskrämen på. 


Chokladkräm
Använde den här chokladkrämen till att bre ovanpå och runt chokladtårtan

100 gram mörk choklad
100 gram Toblerone
2,5 dl vispgrädde

Gör så här:

  1. Finhacka chokladen och lägg den i en skål.
  2. Värm vispgrädden, ta av den från plattan innan den precis börjar koka.
  3. Häll grädden över chokladen och rör om tills chokladen smält.
  4. Låt den bli helt kall. Den får gärna stå i kylen över natten.
  5. Vispa upp den till ett fluff

Montering:

  1. Dela botten i tre delar. 
  2. Lägg en botten på ett tårtfat. Stänk på lite apelsinsaft.
  3. Bred på hallonmoussen. 
  4. Lägg på nästa botten.Stänk på lite apelsinsaft.
  5. Bred på glasskrämen. 
  6. Lägg på sista botten. Stänk på lite apelsinsaft.
  7. Bred på ordentligt med chokladkräm ovanpå och runt tårtan. 
  8. Sätt fast Kit Kat eller chokladfingers runt tårtan. 
  9. För att hålla ihop dom bättre så sätter du ett snyggt band runt.
  10.  Dekorera ovanpå med chokladägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar