fredag 16 november 2012

Lakritsglass med lakritsmaränger

Gjorde lite lakritsglass för några dagars sedan, så gott för mig som tokgillar lakrits :-), blandade ner lite lakritsmaränger i den färdiga glassen innan jag frös in den, kan inte bli godare
 
Lakritsglass
1 vaniljstång
2,5  dl vispgrädde
2,5 dl mjölk 3 %
6 äggulor
2 dl socker
2 msk lakritspulver

Gör så här:
  1.  
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. 
  3. Häll i vaniljstång, frön, lakritspulver,vispgrädde och mjölk  i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  4. Vispa ägg och socker fluffigt
  5. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  6. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  7. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  8. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. 
  9. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form, varva med krossade lakritsmaränger och ställ in den i frysen några timmar.

7 kommentarer:

  1. Så mycket gott du bjuder oss på! Lakrits är en given favorit, framförallt hos maken. Tycker din mangotårta lite längre ner låter ljuvligt god också.

    SvaraRadera
  2. Och vi som köpte lakritspulver på matmässan i Malmö, nu har vi ju något vi kan ha det till också! Kanoners, tack!

    Ha en skön helg.

    SvaraRadera
  3. men jösses...vilken bild...helt underbar :)
    å missa nu inte......

    S
    A
    T
    U
    R
    D
    A
    Y

    S
    H
    O
    W

    O
    F
    F

    de e kul att vara med :)
    VÄLKOMMEN
    Håkan

    SvaraRadera
  4. Jag har en glassmaskin, men den kom utan instruktioner. Hur gör man då? Hemsidan för maskinen gav inget svar. Idéer?

    SvaraRadera
  5. Harry: Vilken glassmaskin har du? Jag har en från philips och frysblocket måste vara i frysen i minst 18 timmar har jag för mig, gör inte glass varje dag så den hinner ju altid frysa till ordentligt ändå. Själva glassmeten brukar jag frysa i maskinen i ca 50 minuter, därefter lägger jag i den i frysen några timmar för att bli helt frys.

    SvaraRadera