Min sambos arbetskamrat fyller år idag och jag vet att han gillar kakor så därför bakade jag en underbart god mjuk kaka idag som min sambo kan ta med till honom imorgon. De blev så gott med havretäcket på, fast nästa gång skall jag låta den grädda 5 minuter till i första gräddningen då havretäcket sjunk ner i mitten, men det gjorde absolut inget för det blev så gott ända. Perfekt ihop med lite grädde eller vaniljvisp. Receptet kommer från Helene Johanssons nya bakbok Sötebröd från Brunkebergs Bageri.
Kardemummakaka med havretäcke
200 gram smör
300 gram mjölk
2 ägg
300 gram strösocker
475 gram vetemjöl
15 gram bakpulver
20 gram stötta kardemummakärnor
Havretäcke
150 gram smör
100 gram havregryn
10 gram malen kanel
2 finhackade bittermandlar
Gör så här:
- Smörj och bröa en rund bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret och blanda ner mjölken.
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
- Tillsätt mjölblandningen under omrörning i äggsmeten.
- Blanda alla torra ingredienser och vänd ner detta i smeten.
- Häll i bakformen.
- Grädda på nedersta falsen i 20 minuter.
- Under tiden gör du havretäcket, smält smöret och blanda i övriga ingredienser.
- Ta ut kakan och bred detta försiktigt över kakan.
- Grädda ytterligare i ca 25 minuter. Kakan ska vara torr inuti när den är färdig, känn med en sticka.
- Låt svalna i formen.
- Så gott ihop med lite vispgrädde eller vaniljvisp.
Mums! Stod och kollade lite på den boken för nån dag sen. Verkar den vara bra?
SvaraRaderaTjusigt och gott!
SvaraRaderaAnnorlunda med havretäcke. Blev det lite knäckigt eller?
SvaraRaderaÅh så gott! Och höstigt:-)
SvaraRaderaDen ser så god ut!
SvaraRaderaSer gott ut
SvaraRaderaÅh jösses vad gott! Jag ÄLSKAR kardemummakaka och havretäcke gör ju allting ännu bättre <3
SvaraRaderaKardemumma är en så ljuvligt god krydda, dessutom doftar den ju så gott:)
SvaraRaderaSer jättegott ut. Kardemumma är så gott :)
SvaraRadera/ Jenny
Kardemummakaka är en av mina barndomsfavoriter! Tror att maken verkligen skulle uppskatta täcket så den får vi kanske prova :-)
SvaraRaderaTack för era kommentarer, Annica boken är himla bra, precis som hennes förra bok, ångrar inte att jag köpte den. Tina, nja täcket blev inte så knaprigt, inte som på tex en toscakaka, men supergott.
SvaraRadera