Nu när det är rabarbertiden så var jag givetvis tvungen att testa att göra glass med rabarber, hade ni väntat er något annat :-), fast nu ljuger jag, glass blev det inte utan sorbet, faktiskt första gången jag gör sorbet och perfekt då det går åt några äggvitor då :-), ja gott blev det, kan tänka mig att det blir ännu mumsigare med lite havrekakor till. Skall köpa lite mer rabarber så att jag kan göra lite rabarberripplad vaniljglass. Och nu är det inte så långt kvar till jordgubbssäsongen :-)
Rabarberkompott:
300 g rabarber (5-6 dl skuren)
1 ½ dl vatten
3/4 dl socker
Till äggblandningen:
3 äggvitor
2-3 msk socker
Gör så här
- Välj helst späd rabarber. Skölj den och skär ca 2 cm långa bitar. (Grövre stjälkar bör först skalas.)
- Koka upp vatten och socker.
- Lägg i rabarbern och koka den mjuk under lock. Låt den bli helt kall.
- Med glassmaskin: Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret under kraftig vispning. Blanda skummet med rabarberkompotten och kör glassen i din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.
- Utan glassmaskin: Frys rabarberkompotten till en halvfast massa, ca 1 timme. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret under kraftig vispning. Blanda skummet med den halvfrysta massan. Frys blandningen färdig i formen, ca 2 timmar. Rör några gånger under tiden.
Spännande! Har frysen full me rabarber..
SvaraRaderaOch jag som älskar grejer med rabarber i. Man får ju alltid mycket mer rabarber än det går åt så bra att få tips på fler rabarberbakverk.
SvaraRaderaÅh vad gott det lät! Som en perfekt frisk sommardessert. Lagom söt och ger mersmak!
SvaraRaderaOj, vad gott!
SvaraRaderaMen fyyy va gott :O! häftigt, bågot nytt !
SvaraRaderaHälsa gärna på i min blogg där det bjuds på en stor dos humor, muscicerande och andra roligheter:)
http://www.aglepta.blogspot.com
Ser fräscht och gott ut :-)!
SvaraRaderaÅhh verkar ju as gott! Blir sugen på att testa...
SvaraRaderaAllt med rabarber faller mig i smaken så ska bli spännande att se glassen också.
SvaraRaderaVisst är det gott med rabarbersorbet, vi gjorde vår utan äggvitor men med vitt vin i och den blev mumsig:)
SvaraRaderaTack allihopa för era kommentar, just nu körs det lite ananassorbet i glassmaskinen :-)
SvaraRaderaHur blir sorbet? Blir den lite om isglass?
SvaraRaderaÅh, de är ju så gott med rabarber!!! Längtar alltid till rabarbersäsongen!! :-)
SvaraRaderaååh va spännande gott de lät!
SvaraRaderaSå gott det låter! Ska testa det nästa gång jag har äggvitor över :)
SvaraRaderakan tänka mej att detta blev supergott!
SvaraRaderaBullmamma: Ja det blir lite mer åt isglasshållet tycker jag
SvaraRaderaVeronica, Jen, Rebecka och Annica: Supermumsigt :-)