Bakade lite härligt gott vörtbröd i veckan. Så gott till lite nygriljerad julskinka eller med några skivor god cheddarost på. Den flytande vörten köpte jag på ICA Focus i Göteborg, bakvört stod det på, en brun sirapsliknade smörja, så det måste ju vara flytande vört. Annars så finns det att köpa hos Alvar och Ivar på Kastellgatan 11 (Var där och köpte lite till idag) och hos Cum Pane på Mariagatan 17 i Göteborg. Receptet på vörtbrödet hittade jag i Martin Johannsons bok Surdegsbröd. Mer vörtbröd kommer bakas här i huset, jag har redan testat ett annat recept som jag också är nöjd med och nu när jag köpte mera flytande vört idag så nu kan jag baka ännu mera vörtbröd :-) .
2 större bröd eller 4 små bröd
Dag 1, kväll
600 g (6 dl) kokhett vatten
125 g (2 dl) rågmjöl
200 g (3 1/2 dl) rågsikt
600 g (6 dl) kokhett vatten
125 g (2 dl) rågmjöl
200 g (3 1/2 dl) rågsikt
- Mät upp det heta vattnet i en bunke eller kastrull och rör i mjölet med en trägaffel.
- Ta lite i taget så går det lättare.
- Täck bunken och låt stå över natten.
Dag 2, morgon
skållningen från gårdagen
100 g (1 dl) rågsurdegsgrund
50 g (1 pkt) jäst
650 g (11 dl) vetemjöl special
100 g (3/4 dl) flytande vörtextrakt
200 g (1 1/2 dl) mörk sirap
20 g (1 msk) salt
1 tsk malen pomerans
1/2 tsk malen kryddnejlika
1 tsk kardemumma
1 tsk malen ingefära
150 g (2 dl) russin kan uteslutas förstås, jag har själv inga russin i
skållningen från gårdagen
100 g (1 dl) rågsurdegsgrund
50 g (1 pkt) jäst
650 g (11 dl) vetemjöl special
100 g (3/4 dl) flytande vörtextrakt
200 g (1 1/2 dl) mörk sirap
20 g (1 msk) salt
1 tsk malen pomerans
1/2 tsk malen kryddnejlika
1 tsk kardemumma
1 tsk malen ingefära
150 g (2 dl) russin kan uteslutas förstås, jag har själv inga russin i
- Blanda alla ingredienser och kör 8 minuter i degblandare (4 minuter på låg hastighet och 4 minuter lite snabbare).
- Mät upp russinen i en bunke, strö på lite vetemjöl och slunga runt dem litegrann. Risken att russinen klumpar ihop sig minskar när de är lite mjöliga. Tillsätt russinen och kör ytterligare 2 minuter i degblandaren.
- Täck bunken med plast och låt jäsa tills degen dubblats till storleken, vilket kan ta 1 1/2–2 timmar beroende på hur varmt degen står.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i fyra lika stora bitar.
- Mjöla två avlånga jäskorgar med rågmjöl, rundriv degbitarna och lägg dem två och två i korgarna. Strö lite extra mjöl mellan de båda bollarna så blir det lättare att hålla isär dem. Jag delade istället degen i 2 delar och lät dom jäsa i två runda korgar.
- Täck med en handduk och låt jäsa cirka 2 timmar.
- Sätt ugnen på 275 grader i god tid.
- Placera en plåt eller baksten i mitten av ugnen och en oöm plåt på nedersta hyllan.
- Vänd upp bröden på ett bakplåtspapper och skjutsa in dem i ugnen.
- Lägg in några isbitar på nedre plåten och sänk genast temperaturen till 250 grader.
- Efter 15 minuter sänker du till 200 grader och vädrar ut ångan genom att öppna och stänga luckan.
- När bröden stått inne totalt 30–35 minuter är de klara (innertemperatur 98 grader).
- Låt svalna på ett galler
Du är så duktigt för att baka bröd! massa fina bröd recept för din blog och alla ser riktigt goda ut ;)
SvaraRaderaÅh det där ser gott ut:) Måste säga att du är duktig på att baka allt verkar det som.
SvaraRaderaÄr dålig på att baka bröd..Bakar mest kakor! Har galet mycket rester från gårdagens kakfrossa = )
SvaraRaderaRiktigt fina! Vörtbröd är så gott :)
SvaraRaderaVörtbröd är gott. Jag har inte russing i mitt vörtbröd heller.
SvaraRaderaTack! Ja, vi hoppas hon orkar med det.
SvaraRaderaBröden blir verkligen extra fina i dom där runda brödformarna.
Ha en bra vecka!
Åhh, kombinationen vörtbröd och nygriljerad skinka som du skrev om är helt underbar :-)
SvaraRaderaSana: tack
SvaraRaderaPhernilla: Tack, gillar att baka det mesta och brödbak blir det ju ofta då vi inte köper bröd så ofta längre mer än i nödfall
Viktoria: Kakfrossa, låter gott det :-)
Karolina: Tack
Erika: Så gott, kul med fler som utesluter russin :-)
Mårtensson: Tack, ha en fin vecka ni med och så hoppas jag julen blir riktigt bra för er och er mamma
Linda: Så underbart gott,
Jag gillar verkligen vörtbröd och har i år än så länge provat receptet från Bröd från brunkebergsbageri, det innehåller också flytande vört men jag kokade ihop 1 liter porter till 2dl istället. Men eftersom jag bor 5 minuter ifrån cum pane så måste jag gå dit och köpa så jag kan prova detta receptet också, tack för tipset!
SvaraRaderaVilket vackert bröd!
SvaraRadera