Saffransglass
1 vaniljstång2,5 dl mjölk, 3%
2,5 dl vispgrädde
1 msk flytande glykos
1 gelatinblad
3 äggulor
1,5 dl strösocker
0,5 gram saffran
Gör så här:
- Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna, lägg fröna, vaniljstången,glykosen, mjölk och grädde i en kastrull och koka upp detta. Ställ den sedan åt sidan. Lägg gelatinbladet i blöt i 5 minuter.
- Vispa ägg och socker fluffigt
- Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
- Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
- Krama ur gelantinbladet och låt det smälta i den varma glassmeten.
- Sila glassmeten så att du får bort resterna efter vaniljstången.
- Mortla saffranet med lite strösocker och vispa ner detta i glassmeten.
- Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten så att den blir extra krämig.
- För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.När den är klar så häller du upp den i en form och frys den några timmar.
- För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
Jag har ju faktiskt lånat en glassmaskin som jag endast provat en gång. Är sugen på att göra ett recept som var med i Allt om mat, tror jag, med turkisk peppar och lemon curd. Det blir nog en laddning av den inom kort.
SvaraRaderaTack för tipset, nu blev jag också supersugen att göra glass!
SvaraRaderaVad mumsigt det låter... Håller med föregående talare, blev ruskigt sugen på glass av att läsa det här :)
SvaraRaderaMmm den låter väldigt god :) kul med lite "annorlunda" glassmak!
SvaraRaderaJa visst är det. =)
SvaraRaderaSpännande med saffransglass, men det låter gott. =)
vilken fantastiskt fin färg! det tycker jag är det bästa av allt med saffran - allt blir så fint :)
SvaraRaderaErika: Har gjort glass med turkisk peppar och lemon curd, himla mumsigt :-)
SvaraRaderaPinkpastry: :-)
Karolina: Himla gott :-)
Linda: :-)
Johanna: Mycket gott då jag verkligen gillar saffran
Charlotta: Håller med, blir så härligt gult med saffran, ja och gott också förstås :-)
Saffransglass ska absolut göras någon gång innan jul :) Det ser riktigt gott ut!
SvaraRaderaÅh, pepparkaksglass låter fantastiskt gott. Jag skulle inte tacka nej till ett sådant recept... :)
SvaraRaderaÅh vilken fin blogg du har. Och jag som älskar glass hittade ju en hel massa gott här:-) . Saffransglass låter himla smarrigt, måste testa och göra en sats till helgen.
SvaraRaderaHelena: det måste du testa, så himla gott :-)
SvaraRaderaCaroline: Kommer lägga in ett recept på pepparkaksglass under veckan :-)
Anna: Tack, så gott med saffransglass :-)
Så himla härlig färg, den hade nästan passat bättre till påsk... Är den lika god som din oreoglass så kan den bara vara smarrig!
SvaraRaderaÅh så mycket god glass du gör! Saffransglass tillhör en av mina favoriter. Fanns en variant på Gotland med saffran och honung som bara var såå god. Jag måste nog skaffa mig en glassmaskin igen så jag kan testa alla dina mumsiga recept.
SvaraRaderaMårtensson: Ja oreoglassen är himla god den :-), ja saffransglassen den passar allt bra till påsk den med sin gula färg :-D
SvaraRaderaKaksmulan: Blir en hel del glass nu när jag köpt glassmaskin, det är ju så kul att göra egen glass och få precis de smakerna man vill ha:-)
Men du skojar! Jag som älskar saffran i alla former bara måste testa den här glassen!
SvaraRaderaTack för att du delar med dig!!
annelie: Håller med, saffran är så gott :-)
SvaraRaderaSaffransglass är ju en höjdare. Jag brukar servera med hallonsås.
SvaraRaderaErka: Låter himla gott med hallonsås till
SvaraRaderaUnderbar! Är sugen att göra den själv. Tack för recept din glassspecialisten
SvaraRaderaMarina: Tack :-)
SvaraRadera