tisdag 21 december 2010

Chokladpraliner med kokostryffel

 De är så mycket härligt glansigare i verkligheten, var svårt att få till en rättvis bild av chokladpralinerna.
Gjorde mina första chokladpraliner idag, var ju bara tvungen att testa mina chokladformar jag köpte på Tårtdecor förra veckan. Ja sedan ville jag även testa receptet på kokostryffel som jag sett inne hos den härliga bloggen Erka Perkas Kök, för det lät ju så gott :-) och gott blev det, mumsigt värre :-), har kvar kokostryffel i kylen så jag kommer allt göra flera praliner. Fast vi har ju en hel drös praliner att äta upp först. Kul var det också att göra sina egna praliner och nu är jag så sugen på att testa även andra fyllningar i chokladpralinerna. Får bli lite nyårspraliner kanske :-). Ja nu fick jag även användning för min Malibu som jag köpte för att ha när jag gör kokosglass. Ja just det, kokosglassen med Malibu i,  den ligger visst i frysen och bara väntar på att få provsmakas :-), får bli efter jul det, nu har jag ju fullt upp med att provsmaka julgodis :-)

Jag följde Erka Perkas recept men istället för att doppa dom i choklad så gjorde jag först ett chokladskal i chokladformen,  fyllde de med kokostryffel och därefter fyllde jag på med ytterliggare choklad. Har man inte några chokladformar så följer man bara receptet, alltså rullar dom till kulor som man sedan doppar i choklad. Blir ju lika underbart gott det.

3 msk Malibu
2 dl kokosflingor
200 g vit choklad
0,5 dl vispgrädde
1 msk smör
100 gram choklad att doppa i (Gick åt mer för mig som gjorde chokladpraliner istället)

  1. Grovhacka den vita chokladen.
  2. Koka upp grädden och smöret och häll över chokladhacket. Rör om tills chokladen smält.
  3. Häll likören och tillsätt kokosflingorna. Blanda väl.
  4. Ställ tryffeln svalt tills den stelnat till formbar konsistens.
  5. Forma tryffeln till runda kulor.
  6. Ställ in i frysen att stelna ordentligt.
  7. Smält den mörka chokladen i mikro eller vattenbad. 
  8. Doppa de frysta tryffelkulorna i chokladen och förvara sedan kallt.

12 kommentarer:

  1. Vad snygga de blev! Ser riktigt proffsiga ut!

    SvaraRadera
  2. De ser ju superfina. Har letet pralinformar på stan, men inte hittat, så tack för tipset. Tyckte du att de var enkla att använda?

    SvaraRadera
  3. De är helt otroligt fina ju!!! God jul till dig! /Anna

    SvaraRadera
  4. Tjusiga! Ser mycket mumsiga ut :) Jag såg också det här receptet när hon la upp det och blev sugen, får se om det blir tid över i jul.

    SvaraRadera
  5. Ser jätte fina ut! Och det låter jätte mumsigt med kokostryffel.
    Ha en jätte god jul/Från oss på tårt och chokladverkstan

    SvaraRadera
  6. Heeeej! Vad kul att du gjorde dem och ännu roligare att du gillade dem! :-D Ursnygga praliner! Speciellt rosorna skulle jag vilja ha. Och tack för komplimangen till min lilla blogg! Den blev jag verkligen glad för.:-)

    SvaraRadera
  7. Tycker dom ser väldigt glansiga och fina ut.
    Du tempererar chokladen då eller?
    Jag håller ju på att försöka mig på det här med temperering men lyckas aldrig riktigt.
    Kan inte du beskriva lite kort, om det går kort :-) hur du gör?

    SvaraRadera
  8. Erika: Tycker de var busenkla att använda, pralinerna lossnade hur lätt som helst.

    Anna: Tack

    Cecilia: Testa det, så gott :-)

    Martin: Tack

    Erka: Din blogg är toppenbra :-) , rosformen är himla tjusig den :-)

    Linda: Just till dessa praliner använde jag non-temp choklad, men jag vill verkligen lära mig temperera choklad och en chokladpralinkurs vore kul att gå, får nog kolla upp vad som finns i Göteborg.

    SvaraRadera
  9. Aha, non-temp alltså. Googlade och det står att man inte behöver temperera den. Men hur funkar den? Det blir samma resultat som tempererad choklad då fast man bara smälter den som vanligt?
    Gott nytt år till dig passar jag också på att säga :-)

    SvaraRadera
  10. Linda: Himla smidigt med non-temp choklad, fast det var första gången jag testade det och jag bara smälte den i mikron utan att tänka på några som helst temperatur på chokladen och det smakade gott också, det är ju viktigt :-), fast jag måste ta och lära mig temperera choklad, är ju lättare att få tag på choklad då, iofs så bor jag nära Tårtdecor där jag köpte min non-temp choklad

    SvaraRadera
  11. Men då ska jag snarast göra en beställning från tårtdecor :-)

    SvaraRadera