50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Lätt Kesella
1 g saffran
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
17 dl vetemjöl (ca)
1 ägg
Pensling: 1 ägg
Garnering: pärlsocker
Gör så här:
- Smula ner jästen i en bunke.
- Smält matfettet, häll på mjölken och ljumma degspadet till fingervärme, 37 grader.
- Rör ut jästen i lite av degspadet.
- Tillsätt resten av spadet, kesellan, saltet, sockret och saffranet. Rör tills det har löst upp sig.
- Blanda i ägget .
- Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter.
- Strö lite mjöl över degen.
- Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45-60 minuter.
- Ta upp degen den på lätt mjölat bakbord. Baka ut den till lussekatter.
- Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper.
- Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, 30-45 minuter.
- Pensla dem med ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda mitt i ugnen i 250 grader i 5-8 minuter.
Så goda dom ser ut!
SvaraRaderaBåde lakritsknäcken och polkagris fudgen tycker jag du ska testa. Supergott! :)
Skulle bakat saffransrutor i dag men sonen blev sjuk och då tappade jag lusten helt, men det kommer fler tillfällen:)
SvaraRaderaJa det är tur att saffranet inte är så dyrt i år som förra året.
Minns också förra årets höga priser på saffran, de var inte att leka med! Dina lussekatter ser goda ut och pärlsocker på är riktigt gott! Hihi, gillar inte heller russin i bakverk, pillar alltid bort dem ;-) Hoppas du haft en fin första advent!
SvaraRaderaÅh så gott! Här hemma kommer vi att baka en omgång till,men åxå saffranssemlor! Smakade en igår, så gott!/Emma
SvaraRaderaJag tror nog att jag snart måste sätta en lussebulle-deg för nu har jag sett alldeles för mycket av det goda. :D
SvaraRaderaJa i år har saffranen lite mer humana priser! Men jag gjorde precis som du, och bakade ändå :)
SvaraRaderaAnvänder själv också Kesella, blir både (lite i alla fall) nyttigare och saftigare!
Vad fina de blev! Det är en bra idé med pärlsocker på för de som inte gillar russinen. Ska göra några ax den sorten också nästa gång. Jag saknar min kesella men det fick bli mer onyttiga varianter med mera smör istället ;).
SvaraRaderaJa gud! när jag köpte saffran förra året gick det på 120 kronor för två paket! jag och min dåvarande partner var och handlade fåtalet varor för bak osv, och blev så himla förvånade över att det blev så dyrt när vi skulle betala. men - när vi kikade på kvittot förstod vi varför, hahaha. skönt att det är billigare i år!
SvaraRaderasnyggt det var med pärlsocker på, förresten! :)
Vi har turen att ha en svärmor/farmor som bakar lussekatter och anisgrisar till oss. Skönt!
SvaraRaderahttp://smaskelismaskens.blogspot.com
Jag vill inte heller ha russin i mina lussebullar, så jag gör också med pärlsocker på.
SvaraRaderaHar "snålat" i år och köpt den riktigt billiga saffranen, tex på ÖoB och Netto. De har tagit ca 20 kr per påse. Kul var det, att idag läsa testet i nya Allt om Mat, att testarna inte kände någon skillnad alls på dyr eller billig, den jag köper fick fyra gafflar... och jag tycker själv att de smakar precis som de brukar göra!
SvaraRaderaVi jublade också över att saffranen blivit billigare. Nu häller ju vi vår oftast i maten och i fisksoppan har vi inte kunnat vara utan saffran så det har fått bli lite mer sällan. Men nu ska här hamstras, man vet inte när det blir dyrt igen...
SvaraRaderaHa en fortsatt bra vecka.
Jag har faktiskt aldrig bakat lussekatter, men det kanske jag borde prova i år. Dina ser väldigt goda ut!
SvaraRaderaSå fina de är! Vi bakade också lussekatter igår!
SvaraRaderaUlrika: det kommer jag absolut göra, testa både lakritsknäck och fudgen :-)
SvaraRaderaPehrnilla: Trist när barnen är sjuka, här är båda barnen sjuka med, igår var ingen rolig dag så då blev det inget bakat, men idag är alla piggare igen :-), saffransrutor låter himla gott
Hanna: Riktigt gott med pärlsocker på :-)
Linda: Ja kanske lite nyttigare med kesella, iallafall saftigare :-)
Kaksmulan:
Fru Rosengren: Saffranssemlor låter himla gott
Helena: :-): Perfekt med pärlosocker för oss som hatar russin :-)
Filippa: 120 kronor, det blev dyra lussekattre föra året, tur det är mer humana priser i år :-)
Erika: :-) , bra med svärmor som gillar att baka
Erika Bakglädje: Blir så mumsig med pärlsocker på
Caffeconlatte: Läste också det testet, köpte saffran på Willys för 20 kronor och det smakade gott
Mårtensson: Jag kan tänka mig att ni är glada att saffranet är billigt, själv använder jag ju mest saffran till jul och har ännu inte testat på det i matlagningen.
Ha en bra vecka ni med
Helena: Ja du får allt ta och baka lite lussekatter :-), det är ju himla gott
Anna: Tack :-)