tisdag 23 maj 2017

Minecraftkaka

Vår 7-åring hade nyligen 7-årskalas för sina kompisar och önskade sig en Minecraftkaka, blev inte riktigt som jag ville då tex Jellon sprack och blev för hög, men sonen blev nöjd. Den bestod av kärleksmums, Rice Crispies treats och blå Jell-O.

Kärleksmums:
5 st ägg
4 dl strösocker
4.5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
5 msk kakao
300 g smör
2 dl mjölk

Glasyr och garnering:
300 gram florsocker
6 msk smält smör
2 tsk vaniljsocker
6 msk kallt kaffe
3msk kakao
Kokosflingor

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa ägg och strösocker pösigt.
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao i en skål.
  4. Sikta mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt ihop smeten.
  5. Smält smöret och blanda det med mjölken rör ner det i smeten.
  6. Klä en plåt, cirka 40 x 35 centimeter med bakplåtspapper och häll i smeten.
  7. Grädda kakan i cirka 15 minuter (den får inte bli torr), prova med en sticka.
  8. Låt svalna.
  9. Blanda ihop alla ingredienser till glasyren till en jämn och slät smet.
  10. Bred detta över den fortfarande ljumna kakan.
  11. Strö över kokos.
  12. Låt svalna helt och skär sedan i rutor. Funkar utmärkt att frysa, lägg då bakplåtspapper mellan lagren.
RICE KRISPIES TREAT

3 msk smör
300 g marshmallows
1,5 liter rice krispies
(smaksättning: 1 dl hackad choklad, hackade jordnötter eller torkad frukt)

Gör så här:
  1. Smält smöret i en kastrull på låg värme. 
  2. Häll i marshmallows och smält dem under omrörning, se till att blandningen inte bränns i botten på kastrullen. 
  3. När allt är smält tas kastrullen från plattan och rice krispies hälls i (och eventuell smaksättning). 
  4. Blanda ordentligt. Ta ur smeten och lägg i en smörad form. Blöt händerna med vatten och tryck sedan ut massan i formen. 
  5. Låt kallna och skär sedan i önskad storlek. Förvara i tätslutande burk i 2-3 dagar.
Att modellera tårtdekorationer med rice kriespies treat:
Forma gärna massan medans den fortfarande är varm. Blöt händerna och tryck till önskad form. Om den ska täckas med sugarpaste eller marsipan så görs det med fördel medans massan fortfarande är klibbig.

Ska dekorationen med rice krispies treat kunna ätas bör den göras högst tre dagar i förväg. Kan man däremot tänka sig att inte äta dekorationen så går den att göra långt i förväg vilket ibland kan vara skönt eftersom det faktiskt tar rätt lång tid att förbereda vissa dekorationer.

Ett mumsigt paket nyheter från Cloetta


Alltid lika glad när dessa paket från Cloetta dyker upp med vårens nyheter, verkligen godis helt i min smak som jag kanske annars inte hade testat. Dessa nyheter skall finnas i butiken redan nu.Jag som föredrar sura godisar gillar verkligen dessa nyheter.

Malaco Crazy Face är härligt mjuka, sega godiskulor fyllda med pulver som ger en överraskande och intensiv smakupplevelse. Omöjliga att äta utan att få – ett Crazy Face!Malaco Crazy Face finns i tre olika smaker och varje påse innehåller en mix av två smaker, verkligen jättegoda och lättätna :-)

Crazy Face Fizzy – godiskulor i smakerna ”Seriously bubblious” och “Cola Lizious”, fyllda med bubblande pulver som sprakar och poppar i munnen.

Crazy Face Sour – godiskulor i smakerna ”Greenest Apple” och ”Lemon Squeezy”, fyllda med supersurt pulver.


Crazy Face Salty – godiskulor i smakerna ”Dehydrator Liquorice” och ”Thirsty Caramel”, fyllda med supersalt pulver.

Det finns även 2 olika sega fruktkolor med smak av Sour Apple och Sour Pineapple, så goda, 

Ahlgrens Grillbilar:Extra stora  godisbilar anpassade för grillen, dessa har jag ännu inte hunnit testa på grillen, men smaken är lika god som vanligt,

Malaco Gott&Blandat Cola: För mig som tokgillar godis med colasmak är detta en påse helt i  min smak. Fylld med olika slags godisar med colasmak, syrligt, sött och lakrits.

Läkerol YUP Mix Salty Caramel & Salmiak: Himla goda

Läkerol Sour Mandarin: Med en härlig smak av syrlig mandarin

Nutisal Nordic Mix: mixpåse med lättsaltade cashews, mandlar, jumbomajs, pistage, hasselnötter och jumbojordnötter. Den perfekta mixen av torrostade nötter för alla tillfällen.





fredag 14 april 2017

Påsktårta Chokladtårta

Här kommer ett tips på en mumsig chokladtårta med mycket chokladsmak, perfekt om man älskar choklad. Nu till påsk är det snyggt att dekorera med chokladfingers eller Kit Kat runt tårtan och lägga på en massa färgglada chokladpåskägg. Tokgott :-). Passar fint nu till påsk , en tid då många äter just choklad.

Chokladbotten
150 g smör
4 dl (240 g) vetemjöl
3 dl (130 g) kakao
1 msk bakpulver
6 ägg
4 dl strösocker
3 dl mjölk
Finrivet skal av 2 apelsiner
smör och ströbröd till formen
Cirka 0,5 dl pressad apelsinsaft att fukta bottnarna med

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant . jag gräddade den i en form på 26 cm i diameter, men satt i en krage av bakplåtspapper  i formen.
  3. Smält smöret. 
  4. Blanda mjöl, kakao, och bakpulver.
  5. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp. 
  6. Sikta ner mjölblandningen pö om pö samtidigt som du tillsätter smöret och mjölken. 
  7. Vispa försiktigt ihop till en jämn smet med en handvisp, och tillsätt även apelsinskalet.
  8. Häll smeten i bakformen.   
  9. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i drygt 40 minuter , fast min tog säkert 50-55 minuter på sig innan den var klar. Kontrollera om den är klar genom att testa med en sticka.   
  10. När du skall använda kakan som tårtbotten så delar du den i tre delar och stänker  lite apelsinsaft på varje botten.

Hallonmousse
200 g frysta hallon
en knapp dl florsocker
100 g färskost
4 gelatinblad
2 dl grädde

Gör så här:

  1. Koka upp de frysta hallonen, låt koka 2 minuter. 
  2. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund.
  3. Blanda ca hälften av hallonmoset med färskosten.
  4. Blötlägg gelatinbladen. 
  5. Vispa grädden. 
  6. Smält gelatinbladen i andra hälften av hallonmoset, låt svalna en stund och blanda ner i hallon-färskostgrädden och blanda till sist ner den vispade grädden och florsockret. 
  7. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.

Glasskräm
2 dl vispgrädde
Marsankräm gjord på 2 dl mjölk och 5 msk marsanpulver

Gör så här:

  1. Vispa grädden hårt och blanda i marsankrämen.
  2. Man kan också vispa grädden lite halvlöst och sedan blanda i marsankrämen och vispa till önskad konsistens.
  3. Eller så blandar man ner ovispad grädde i den färdiga vaniljkrämen och vispar till önskad konsistens, det provade jag sist jag gjorde glasskrämen och tycker det är det enklaste sättet att göra glasskrämen på. 


Chokladkräm
Använde den här chokladkrämen till att bre ovanpå och runt chokladtårtan

100 gram mörk choklad
100 gram Toblerone
2,5 dl vispgrädde

Gör så här:

  1. Finhacka chokladen och lägg den i en skål.
  2. Värm vispgrädden, ta av den från plattan innan den precis börjar koka.
  3. Häll grädden över chokladen och rör om tills chokladen smält.
  4. Låt den bli helt kall. Den får gärna stå i kylen över natten.
  5. Vispa upp den till ett fluff

Montering:

  1. Dela botten i tre delar. 
  2. Lägg en botten på ett tårtfat. Stänk på lite apelsinsaft.
  3. Bred på hallonmoussen. 
  4. Lägg på nästa botten.Stänk på lite apelsinsaft.
  5. Bred på glasskrämen. 
  6. Lägg på sista botten. Stänk på lite apelsinsaft.
  7. Bred på ordentligt med chokladkräm ovanpå och runt tårtan. 
  8. Sätt fast Kit Kat eller chokladfingers runt tårtan. 
  9. För att hålla ihop dom bättre så sätter du ett snyggt band runt.
  10.  Dekorera ovanpå med chokladägg.

måndag 27 februari 2017

Semlor


Bakade lite härligt mumsiga semlor idag. Så gott, passar ju bra nu när det snart är fettisdagen imorgon, självklart skall det vara mycket mandelmassafyllning i :-). Själva mandelmassan gör jag om jag inte har mandelmassa hemma genom att mixa likadelar mandelmjöl och strösocker och blandar i lite äggvita för att få en lagom konsistens. När jag vispar grädden brukar jag trä en lagom stor plastpåse över bunke och elvisp, så slipper man grädde över hela köket :-), grädde har ju verkligen en tendens att skvätta ur bunken när man vispar den.

Semlor
ca 14 st

Fördeg:
200 g mjölk (2 dl)
300 g vetemjöl (5 dl)
25 g jäst

Gör så här:

  1. Värm upp mjölken till fingervarmt. 
  2. Blanda sedan i det med vetemjöl och jäst och kör det i en matberedare på mellan fart tills fördegen gått ihop till en deg, låt vila i ca 15 min.


Andra degen
150 g vetemjöl (2 1/2 dl)
1 st ägg
2 g salt (1/2 tsk)
5 g kardemumma (1 msk)
80 g smör
80 g strösocker (1 dl)

Gör så här:

  1. Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet sen lite snabbare i cirka 7 minuter tills degen blivit glansig och fin.
  2. Dela degen på 14 lika stora bitar cirka 60 g/st. Runda bullarna med händerna och lägg på plåt med bakplåtspapper. 
  3. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 1,30 – 2 timmar. 
  4. Grädda mitt i ugnen på 250 grader in, sänk direkt till 200 grader och grädda i ca 8 min, tills bullen fått en fin gyllenbrun färg.
  5. Låt svalna på galler under bakduk. Det är bästa att frysa in de du inte skall äta samma dag.

Mandel fyllning
500 g mandelmassa
50 g mald mandel (1 dl)
50 g hackad mandel (1/2 dl)
5 g kardemumma (1 msk)
20 g vaniljsocker (2 1/2 msk)
90 g florsocker (1 1/2 dl)
150 g mjölk (1 1/2 dl)

1 l vispgrädde

Gör så här:

  1. Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa, blanda sedan i lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandel fyllning.
  2. Vispa grädden lätt och luftig.Klipp ett triangellock med sax. 
  3. Ta ut lite bulle med hjälp av en kniv så att det blir ett lagom stort hål.
  4. Lägg i mandelmassa och spritsa på vispad grädde och pudra på florsocker med en tesil.

Nyheter från Cloetta


Är med i Cloettas blognätverk och har fått ännu ett härligt paket med nyheter hem, så mycket gått, Orginal Polly gillar jag och denna nyhet med lakrits, hallon och choklad  var himla god, Kick är en barndomsfavorit, alltid lika goda, förr hette den käck och det är fortfarande det jag kallar den för :-) himla smidigt med käck/ Kick bites i mindre format. Läkerol är något jag ofta köper, framför allt så gillar jag Läkerol Dental, lika gott som godis,lite väl goda ibland så jag äter upp hela asken på en gång :-) , Choko mjölkchoklad gillar jag och köper ofta dessa bland lösgodiset, den nya med mörk choklad på var lika god, om inte ännu godare. De torrostade cashewnötterna med sourcream och onion och fruity bites tänker jag låta någon på jobbet provsmaka då de inte riktigt tillhör mina favoriter, men jag är säker på att de är goda om man gillar dessa smaker.

onsdag 14 september 2016

Nyheter från Cloetta



Är med i Cloettas bloggnätverk och får med jämna mellanrum ett härligt paket med några av deras nyhter som är på väg ut i butikerna, alltid så kul när dessa paket dyker upp och denna gång fanns det verkligen något som mina barn gillar, två nya påsar med blandat godis, Lördagspatrullen och Kalaspatrullpåsen med godis som går hem hos barnen.


Polly Mint- härligt mixade med lite mintiga smaker, som polka, päron och mörk choklad. Så gott.

Läkerol Hals Tranbär– perfekt nu när hösten kommer igång, att ha koncentrerat tranbärsjuice som fuktar och är syrlig med en massa C-vitamin. Uppfriskar och lindrar känslan i mun och hals. (sockerfria, med sötningsmedel från Stevia). Inte direkt en halstablett, goda men mer som godis.

Malaco kalaspatrullen– Kalaspatrullen rycker ut och räddar barnkalaset! Kalaspåsen innehåller en mix av våra mest älskade barnprodukter. Här hittar du tablettaskar så som Fruxo och Zoo, en Fruxo klubba, en Ahlgrens bilar påse samt en minipåse med Gott&Blandat. Arrangera en fiskdamm eller låt barnen leta efter gömda påsar på kalaset. Det kommer garanterat att bli en succé! Detta går garanterat hem hos mina söner som tycker dessa påsar är kul, himla smidiga till barnkalas med.


Malaco Lördagspatrullen – Lördagspatrullen rycker ut och räddar lördagen! Påsen innehåller en mix av våra mest älskade barnprodukter plus några spännande nyheter. Här hittar du en tablettask så som PimPim, en Djungelvrålsklubba, en Gott&Blandat minipåse, Surisar minipåse samt Fizzypop minipåse. Du hittar också Patrullbilen som du både kan leka med och äta innehållet. Äntligen lördag! En klar favorit hos 8-åringen som gillar  surt godis.
MüsliBite Seeds – En energifylld chokladbit med müsli, smaksatt med fruktjuice och överdragen med mjölkchoklad. Ett perfekt mellanmål.


Malaco Bonbons – fmin favorit bland lösgodis finns nu i påse, krämiga fyllda kulor av smaken Strawberry Cream och Caramel., så gott

Malaco Fudge – också favoriten bland lösgodis som nu finns i påse, i smakerna Vanilla Choco och Vanilla Cappuccino.

Malaco Toffee – En riktigt god toffee i krämiga smaker som  Butterscoth och Choco.



fredag 9 september 2016

Strawberry Cheesecake Glass


En absolut favorit när det gäller glass är Strawberry Cheesecake glass, så tokgott, gillar glass som har något knaprigt i sig som tex crumble, chokladbitar eller kakbitar.


Jordgubbssylt
2 l jordgubbar
1 kg Syltsocker

Gör så här:

  1. Rensa och skölj bären. Skiva eller mixa dem.
  2. Lägg dem i en gryta tillsammans med syltsockret och koka upp. 
  3. Koka i två minuter. 
  4. Tag grytan från värmen, skumma noga.
  5. Häll upp sylten på varma, rena burkar och tillslut genast.
  6. Förvara svalt.


Digestivecrumble

150 g digestivekex (10)
50 g rumstempererat smör
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2.  Mixa kexen till smulor i en mat- beredare, eller lägg kexen i en plastpåse och krossa dem med till exempel en kavel. 
  3. Blanda smulorna med resten av ingredienserna i en bunke och nyp ihop med finger- topparna till en smuldeg.
  4. Strö ut smuldegen på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda i ugnen i 10 minuter. Låt svalna.


Glass
2,5 dl vispgrädde (40%)
2,5 dl mjölk (3%)
1 vaniljstång
6 äggulor
1 dl strösocker
300 gram Philadelphiaost/ Färskost
1 msk glukos (kan uteslutas)
1 gelatinblad (kan uteslutas)


Gör så här:


  1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde, mjölk och glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen,  Blanda ner Philadelphiaost och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Sila glassmeten så att du får bort vaniljstången och kyl sedan glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  6. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. Blanda försiktigt digestivecrumble och jordgubbssylt när glassen är halvfryst.
  7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.. Varva sedan glass med jordgubbssylt och digestivecrumble i en form och ställ in den i frysen några timmar.



lördag 20 augusti 2016

Äpplepaj/ Äpplekaka med kardemummaströssel




Äntligen hittar vi svenska äpplen i affären, själv vägrar vårat äppleträd vi planterade för några år sedan fortfarande ge äpplen. Så gott med äpplepaj, så det kommer bli många framöver. Ja himla mumsigt blev den, gillar kardemumma så kakan är helt i min smak. Fast jag tog bara 2 äpplen då 3-4 blev för mycket, eller så kanske mina var lite stora och jag gräddade den närmare 1 timme istället för 35 minuter innan den var klar. Ja självklart måste man ha hemmagjord vaniljsås till. massor med vaniljsås :-D.

Äppelpaj med kardemummaströssel

125 gram smör, smält, avsvalnat
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 msk mjölk
rivet skal av 1 citron
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver 
1 tsk kardemumma 
2 tsk vaniljsocker 

Fyllning
3-4 äpplen, jag tog bara 2

Kardemummaströssel
1 msk hel kardemumma
50 gram smält smör
1 1/4 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa socker ock smör pösigt.
  3. Tillsätt äggen ett i taget under fortsatt vispning.
  4. Rör i mjölk och citronskal.
  5. Rör ner mjölet som blandats med bakpulver, kardemumma och vaniljsocker.
  6. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  7. Skala och skär äpplena i mindre bitar. Täck kakan med dom.
  8. Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Blanda detta med det smälta smöret, socker och mjöl till en smulig deg.Strö detta över kakan.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen i 35 minuter.
  10. Servera kakan ljummen med vaniljsås

fredag 24 juni 2016

Jordgubbstårta




Idag är det midsommarafton och givetvis hör en jordgubbstårta till midsommar, fylld med jordgubbsmousse och lemoncurdgrädde, så tokgott. 

Midsommartårta

Ca 10 bitar

Tårtbotten:
4 st ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Lemoncurd:
rivet skal och saft av 2 st citroner
2 dl strösocker
75 g Svenskt Smör
3 st äggulor

Grädde till att blanda den färdiga lemoncurden med

Jordgubbsmousse:
2 st gelatinblad
250 g jordgubbar
1 dl strösocker
2 dl vispgrädde
Ev marsanpulver, snabb om moussen blir för lös

Garnering:
500 g jordgubbar
5 dl vispgrädde


Gör så här:

Tårtbotten: 
  1. Sätt ugnen på 175°. 
  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. 
  3. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten. 
  4. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. 
  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. 
  6. Låt kakan vila några minuter i formen. 
  7. Stjälp upp den på galler och låt kallna.
Lemoncurd:
  1. Blanda alla ingredienser i en kastrull. Sjud under omrörning tills det tjocknar. Låt bli helt kall. Blanda sedan med valfri mängd vispad grädde. .
Jordgubbsmousse:
  1. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 min. 
  2. Mixa jordgubbarna till en puré. 
  3. Blanda purén med sockret och koka upp. 
  4. Ta kastrullen från värmen. Ta upp gelatinbladen och smält dem i purén, låt svalna. 
  5. Vispa grädden till ett fast skum och blanda försiktigt med purén. Om moussen blir för lös blanda ner snabbmarsan till önskad konsistens.
Montering: 
  1. Dela tårtbotten i 3 delar. 
  2. Lägg en tårtbotten på ett fat. 
  3. Bred på lemoncurdgrädden. 
  4. Lägg på nästa tårtbotten. 
  5. Bred på jordgubbsmoussen. 
  6. Lägg på sista tårtbotten
  7. Garnering: Ansa och skär jordgubbarna i tunna skivor. Obs! Spara en fin jordgubbe hel. 
  8. Vispa grädden till ett fast skum. 
  9. Täck hela tårtan med hälften av grädden. 
  10. Spritsa resten av grädden på sidorna.
  11. Lägg en krans av jordgubbarna längst ut på tårtan och fortsätt jobba dig inåt tills tårtan är täckt. Placera den hela jordgubben som kronan på verket. 


onsdag 8 juni 2016

Pinocchiotårta

Glömmingetårta, Herrgårdstårta, Marängtårta, Margaretatårta och Brittatårta, ja den har många namn men är himla god  och perfekt att fylla med färska jordgubbar nu när det finns svenska sådana. det går annars att fylla den med tex valfria bär, fruktcocktail, mandarinklyftor, lemoncurdgrädde, hackad Daim, grovt hackad choklad etc. Perfekt tårta om man är många som skall äta då det då bara är att göra 2 långpannor med tårtbotten och lägga ihop med grädde och valfri fyllning emellan.

Herrgårdstårta
14 bitar

Botten:
100 g smör
1 1/2 dl strösocker
5 äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Maräng:
5 äggvitor
2 1/2 dl strösocker
100 g mandelspån

Fyllning:
3-5 dl vispgrädde (en smaksak hur mycket grädde man vill ha på)
300-500 gram skivade jordgubbar

Ugn: 150°

Gör så här

  1. Botten: Vispa rumsvarmt smör och socker poröst.
  2. Vispa ner en äggula i taget.
  3. Tillsätt mjölken.
  4. Avsluta med mjöl som blandats med bakpulver.
  5. Vispa till en jämn smet.
  6. Marängen: Vispa vitorna med hälften av sockret till ett fast skum.
  7. Vispa ner resten av sockret.
  8. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper i botten, 30x40 cm.
  9. Bred över marängen och strö på mandelspån.
  10. Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader i ca 30- minuter.
  11. Lyft kakan ur långpannan och låt svalna.
  12. Lossa kakan med en stekspade.
  13. Låt kallna på pappret.
  14. Förvara bottnen under långpannan.
  15. Vid servering: Dela kakan på mitten.
  16. Vispa grädden .Lägg ihop bottnarna med grädde och skivade jordgubbar emellan.

torsdag 2 juni 2016

Rabarberglass

Rabarberna växer  rejält nu i trädgården, tänkte göra lite rabarberpaj till helgen innan de blir allt för
stora, men vad passar inte bra nu i det fina och riktigt varma vädret vi fått om inte lite svalkande rabarberglass
  Vaniljglass
5 dl vispgrädde (eller hälften grädde, hälften mjölk)
1 vaniljstång
6 äggulor
1 dl strösocker
1 msk glukos (kan uteslutas)
1 gelatinblad (kan uteslutas)

Gör så här:

  1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde och glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Sila glassmeten så att du får bort vaniljstången och kyl sedan glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  6. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. Blanda försiktigt ner rabarberkompotten när glassen är halvfryst.
  7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.Blanda försiktigt ner rabarberkompotten när glassen är klar. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.
Rabarberkompott
200 gram rabarber, skuren i små bitar
1 msk vatten
1 tsk citronsaft  1/2 dl socker

Gör så här:
  1. Blanda samman rabarber, vatten, socker och citronsaft.
  2. Sjud på svag värme tills rabarberna mjuknar, runt 7-10 minuter beroende på hur grova rabarber du använder.
  3. Låt svalna helt och ställ sedan i den i kylskåpet tills du skall röra ner den i glassen.

onsdag 11 maj 2016

Nyheter från Cloetta




Jag är med i Cloettas bloggnätverk och brukar få lite av deras nyheter hemskickat, verkligen en välfylld påse denna gång med massa goda nyheter, favoriter var de nya sockerbitarna som finns att köpa på Coop. Allt finns att köpa i butik från vecka 20.



Ahlgrens bilar Modell A16 Nu är allas vår favoritbil tillbaka med en helt ny modell. Lägg i en extra växel och testa den nya modellen med samma kaross som originalet men med helt andra, smakfulla egenskaper. Modell A16 står helt enkelt för en ny årsmodell av Ahlgrens bilar 2016. Alltid kul med nya varianter av Ahlgrens bilar även om jag föredrar originalet, men de är goda och barnen gillar dem.

Malaco Gott & Blandat Fruktsallad  utökar godisfamiljen med en ny smarrig blandning. En perfekt mix av ditt favoritgodis med syrliga och söta fruktsmaker. Påsen innehåller välkända klassiker som vattenmelon, persika och körsbär men även nya exotiska tillskott i form av ananas, apelsin och kiwi. Goda dessa med och de går hem hos barnen.
.
Läkerol YUP Melon Sour En fräsch nyhet från Läkerol YUP i den spännande smaken Melon Sour. Den mjuka sockerfria pastillen är sötad med stevia och strödd med syrlig xylitol som får din mun att vattnas. Dessa gillar jag.

Cloetta MüsliBITE Nuts är en chokladbit fylld med müsli och fruktjuice, överdragen med mjölkchoklad. Den här mumsiga chokladbaren är ett perfekt mellanmål för dig som är på språng. Kommer att finnas tillgänglig hos Pressbyrån och 7-eleven.

Cloetta Plopp Rabarber klassikern sedan 1940-talet, lanseras nu i den nya uppfriskande smaken rabarber. Denna härliga toffeefyllda mjölkchoklad med smak av rabarber är perfekt när du vill unna dig det där lilla extra eller uppvakta någon du tycker om. Härligt somrig smak.

Lösgodis
Sockerbitar Saltlakrits Mjukt, härligt skum med smak av salmiak och saltlakrits. Så tokgod, kommer absolut löpa dessa igen

Sockerbitar Frukt Tre sorters härligt fruktskum med smak av blåbär, jordgubb och ananas. En blandning av sött och surt i klassisk välkänd form. Himla goda, köper alla gånger köpas igen.

Naturgodis i lösvikt
Kanelmandel - Rostad mandel, täckt av belgisk mjölkchoklad och rullad i kanel.
Jordgubbsmandel - Rostad mandel, täckt av belgisk vit choklad och rullad i jordgubbspulver.
Bärcrisp - Riscrisp, täckt av belgisk vit choklad och kanerad i bärpulver.
Salt limelakrits - Saltlakrits, täckt av vit belgisk choklad och kanderad med syrligt
lime-fruktpulver

Här är favoriten Jordgubbsmandel och kanelmandel.

 Nutrisal Dry roasted Cashew - I smakerna pepper & salt, Crystal sea salt och Sweet Rosemary.Nutrisals nötter torrostas alltid över öppen eld i fabriken i Helsingborg, och smaksätts med naturliga kryddor för att behålla alla de nyttiga ingredienser och egenskaper nötterna har.

lördag 23 april 2016

Mjölkchokladkladdkaka med chokladkräm


2 av killarna fyller år i april och han som blev 6 gillar inte längre grädde, något han tokgillat innan, så gräddtårtor är uteslutet numera, men kladdkaka ville han ha. Testade en här gjord på mjölkchoklad, blev himla god, kommer garanterat göra denna flera gånger. Perfekt kladdig och len i smaken.


Kladdkaka
125 g smör
200 g mjölkchoklad
3 dl strösocker
2 msk kakao
en nypa salt
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
2 ¼ dl vetemjöl

Till formen
kokos eller ströbröd

Chokladkräm
1 dl vispgrädde
100 g mörk choklad
1 tsk vaniljsocker
Nonstop eller annat att garnera med


Gör så här:
1.       Sätt ugnen på 175 grader.
2.       Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölkchokladen, bruten i bitar. Rör tills chokladen    smält.
3.       Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.
4.       Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 22–24 cm i diameter.
5.       Använd kokos eller ströbröd. Häll smeten i formen.
6.       Grädda kakan mitt i ugnen i 20–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den.
7.       Låt den svalna i formen.
8.       Chokladkräm:Koka upp grädden i en kastrull.
9.       Hacka chokladen.
10.   Rör ner den och vaniljsockret i grädden.
11.   Rör om till chokladen har smält. Låt svalna något. Bred krämen över kakan och garnera gärna med tex nonstop 

.