Skördade årets första rabarber idag och mina allra första egna, vi satte plantor förra året, det räckte precis till denna kaka men fler är på väg upp ur jorden, ja det är en rabarberkaka med ett härligt knaprigt täckte, så tokgott och sött :-), helt min smak, serveras givetvis med en massa vaniljsås.
Rabarberkaka med crumble
Kaka
6 msk gräddfil (hade inte gräddfil så jag tog philadelphiaost istället)
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
2dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
75 g smör, rumsvarmt
50 g hasselnötter, hackade (tog mandel istället)
Crumble
50 g smör
1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
2 msk ljust muscovadosocker
1 1/2 dl vetemjöl
Fyllning
225 g rabarberstjälkar
2 msk vetemjöl
1/2 dl strösocker
Gör så här:
- Börja med crumblen: smält smör i en kastrull.
- Tillsätt
strösocker, vaniljsocker samt muscovadosocker och rör ihop.
- Töm över i en skål,
tillsätt mjölet och rör ihop till en smulig massa. Ställ åt sidan och låt
kallna, gärna i kylskåp.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Fyllning: Skär
rabarberstjälkarna i 2 cm långa bitar.
- Lägg dem i en skål och blanda med
vetemjöl och socker.
- Låt stå i ca 15 minuter, men blanda runt några gånger
under tiden.
- Kakan: Blanda gräddfil och ägg i en skål.
- Blanda i en annan skål
vaniljsocker, mjöl, socker och bakpulver.
- Tillsätt smöret till mjölblandningen
och rör ihop med elvisp till en smulig deg.
- Vänd ner hasselnötterna.
- Vänd ner äggblandningen till en slät smet.
- Lägg kakasmeten i en smord form, ca
24 cm i diameter. (Min var på 22 cm.)
- Lägg rabarberblandningen ovanpå.
- Ta fram crumblen som ska
vara i kaksmulstora bitar och strö den över kakan.
- Grädda kakan i nedre delen av
ugnen i ca 45 minuter. (Min tog 55 minuter på sig att bli klar)
- Prova om kakan är klar med en sticka.