tisdag 7 maj 2013

English scones med lemon curd och clotted cream

Scones med clotted cream och lemon curd är bara så tokgott. Clotted cream är inte så svårt att göra,det enda är att det tar tid då den skall stå i vattenbad i 2 timmar, men man får ju inte röra i grädden så den sköter ju sig själv. Och lemon curd är bara så gott, perfekt att ha hemma då det passar till så mycket. Den håller ca 2 veckor i kylen. Lemoncurd går ju att göra på att än citroner, varför inte apelsiner, clementiner eller lime.  Hur länge clotted cream håller vet jag inte, fast den blir ju inte så långvarig i min kyl :-).
English Scones
6 stycken

4 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
50 gram smör, rumsvarmt
1,5 dl vispgrädde

Till pensling
2 msk vispgrädde
 


Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Nyp ihop de torra ingredienserna med matfettet.
  3. Tillsätt grädden och knåda till en smidig deg.
  4. Platta ut till en ca 2 cm tjock platta och tag ut 6 rundlar med hjälp av ett mått eller ett glas. 
  5. Pensla med grädden.
  6. Grädda på bakpappersklädd plåt ca tio minuter tills de fått fin färg.
  7. Ätes varma med clotted cream eller smör och marmelad.

Clotted Cream
ca 1 dl
6 dl  vispgrädde

 
Gör så här

  1. Häll grädden i en skål och ställ den i en kastrull med sjudande vatten. 
  2. Låt det sjuda 2 timmar utan lock. 
  3. Rör inte i grädden och låt den inte koka. 
  4. Ta upp skålen och låt den stå i kylen minst 12 tim. 
  5. Tag upp den tjocka gräddiga ytan med en sked. 
  6. Rör den smidig och slät. 
  7. Servera clotted cream med sylt till scones.

Lemon Curd

1 burk

125 gram smör
2,5 dl socker
3 ägg
3 citroner

Gör så här:
  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker och rör om tills allt är blandat.
  2. Vispa äggen fluffigt med elvisp.
  3. Ta av kastrullen och tillsätt äggvispet  i smörblandningen.Vispa hela tiden
  4. Finriv citronskalet och pressa ur saften ur citronerna. 
  5. Tillsätt skal och saft i äggblandningen och sjud i cirka 15 minuter. Rör hela tiden så att det inte bränns fast i botten eller börjar koka.
  6. Häll upp lemon curd i  rengjorda glasburkar, låt svalna och sätt på locket. Förvaras i kylen

söndag 5 maj 2013

Petit Choux med Dulce de leche

Bakade Petit choux idag, det var många år sedan sist, minst 20 år sedan tror jag och de är inte helt lätta att lyckas med märker jag.En del sjönk ihop en stund efter gräddningen andra blev perfekta. Men gott är det och dessa är fyllda med grädde, bananer och dulce de leche, hade kvar dulce de leche som jag fick från Pampas Deli, så smidigt med färdig kolakräm och sedan är den så tokgod också :-), tycker bättre om deras kolakräm än den man kokar själv på kondenserad mjölk eller färdiga  karamelliserad mjölken som finns i mataffären. Petit Choux är lätta att variera och det är gott att förutom vispgrädde fylla med tex lemoncurd, vaniljkräm, sylt, färska bär, chokladkräm, fromage, glass  osv. De går ju även att använda som förrätt med tex ostkräm, räkor osv i då de inte är söta eftersom de inte innehåller något socker.

Petit Choux
10-15 stycken

3 dl vatten
100 g smör
2 dl vetemjöl
3 ägg

Fyllning:
Vispgrädde
Dulce de leche
Bananer

Gör så här:
  1. Koka upp vatten och smör.
  2. Rör i mjölet och låt massan koka under kraftig omrörning tills den släpper kastrullens botten.
  3. Tag av från värmen och låt den svalna.
  4. Tillsätt äggen et i taget och rör kraftigt en stund mellan varje ägg. 
  5. Klicka ellre spritsa ut smeten på bakplåtspapper.
  6. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 20 minuter. Öppna inte ugnsluckan, de är mycket känsliga för drag.
  7. Tag ut dom och låt dom kallna på galler.
  8. Klipp ett hål i dom och fyll med vad du tycker är gott. Bör ätas dagsfärska.

fredag 3 maj 2013

Rabarber

Nu börjar det äntligen snart  bli dags för rabarber igen, vi planterade rabarberplantor förra året så nu hoppas jag på lite egna rabarber i år :-), här kommer lite förslag på vad du kan baka för gott med rabarber.


http://1.bp.blogspot.com/-n9SCr6vKtEk/T61VriULLnI/AAAAAAAABWI/91Sl80nJ_qI/s400/rabarbermandel.jpg

 



tisdag 30 april 2013

Blåbärspaj


Blåbärspaj är aldrig fel och det påminner en allt om den kommande sommaren. Apropå sommaren och bakning, planterade rabarber förra året och hoppas nu på skörd i år :-) så att jag slipper köpa rabarber i affären :-) Gjorde pajen i en mindre form som är mer lagom till oss här hemma.Pajformen kommer från IB Laursen och är 18 cm älskar det porslinet, även den lilla rosa kannan kommer därifrån.Givetvis skall det vara massor med vaniljsås till :-).

Blåbärspaj

Pajskal:
1.5 dl vetemjöl
1.5 msk socker
50 g smör
0.5 st ägg

Fyllning:
100 g frysta blåbär, Fast jag tog mer än 100 gram blåbär då jag tyckte det blev för lite.
socker efter smak

Smuldeg:
1.5 dl vetemjöl
75 g smör
0.5 dl socker
0.5 st ägg
0.25 dl flagad mandel

Gör så här
1. Blanda ingredienserna till pajskalet i en matbredare.
2. Pressa ut degen i en pajform.
3. Ställ pajskalet i frysen i cirka 30 minuter.
4. Blanda smuldegen med fingrarna.
5. Lägg blåbären och sockret i pajskalet och täck med smuldegen.
6. Ställ in i ugn i 200 grader i 25 minuter

Miss Cupcakes 2013

Ja jag hade ju äran att få välja veckovinnare i förra veckans tema som djur och natur och fastnade för en himla söt cupcakes, Miss Rosa, ja en välarbetad cupcakes, som påminner mig om våren då kossorna snart skall ut på grönbete :-), vi får hoppas att Malin med sin cupcakes vinner den stora finalen och en shoppingfrossa på 25 000


söndag 28 april 2013

En enkel gräddtårta

När sonen nyligen fyllde 3 år så önskade han sig en tårta med massa grädde, han älskar grädde :-) , så det blev en busenkel gräddtårta med ferraribilsfluff och vit choklad fluff, garnerade med små söta sockerfigurer från Dr Oetker.Receptet på tårtbotten kommer från Linda Lomelinos tårtbok  "Lomelinos tårtor", hon har bloggen Call med cupcakes och gör det mest underbara tårtor, boken är helt suverän och hennes tårtor är lite mindre då de är gjorda i en 15 cm bakform, den blir lite högre än annars. Perfekt då jag inte vill ha så stora tårtor.


Sockerkaksbotten

50 g smör

3 st stora ägg

2.5 dl strösocker

0.5 tsk vaniljpulver

1 dl mjölk (3 %)

3 dl vetemjöl

1.5 tsk bakpulver 

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader. 
  2. Smörj och mjöla två bakformar, cirka 15 cm i diameter. 
  3. Smält smöret och låt det svalna. 
  4. Vispa ägg, socker och vaniljpulver ljust och pösigt i en bunke. 
  5. Värm mjölken och tillsätt den lite i taget. 
  6. Vispa i smöret.  
  7. Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i smeten. 
  8. Fördela smeten jämnt i bakformarna. 
  9. Grädda bottnarna i cirka 30 minuter.
Ferraribilsfluff
3 dl vispgrädde
60-80 gram ferraribilar
 

Gör så här:

  1. Värm grädden försiktigt och blanda ner ferraribilar som du klippt i små bitar, låt detta smälta på svag värme, de får absolut inte koka.
  2. Låt blandningen bli helt kallt i kylskåpet, gärna över natten. 
  3. Vispa upp till en lite mer fluffigare konsistens.Späd mer mer grädde om krämen är för tjock.
Vit chokladfluff
180 gram vit choklad
3 dl vispgrädde

Gör så här:
  1. Dela chokladen i mindre bitar, det är lättare att smälta det då. 
  2. Värm försiktigt upp grädden utan att den börjar koka.
  3. Häll ner chokladen.
  4. Smält chokladen i grädden på svag värme. Det får absolut inte koka.
  5. Ställ i kylskåp minst 6 timmar, gärna över natten. Det måste vara riktigt kallt. 
  6. Vispa sedan till lagom konsistens. Om det blir för tjockt kan man hälla i lite mer grädde.
Garnering:
Vispgrädde
Valfria dekorationer
Montering:
Jag delade varje tårtbotten i 2 delar. Lägg en tårtbotten på ett tårtfat. Stryk på hälften av den vita chokladfluffen. Lägg på nästa botten. Stryk på ferraribilsfluffet. Lägg på nästa tårtbotten och stryk på resten av det vita chokladfluffet. Lägg på sista tårtbotten. Vispa grädden och bred ut grädde över hela tårtan, samt spritsa grädde ovanpå och runt sidorna. Garnera med valfria dekorationer.


    fredag 26 april 2013

    Red velvet cake



    Bakade en red velvet cake idag, en härligt saftig och god tårta som blir så vacker med sin röda färg. Tyvärr hade jag slut på röd pasta färg, använde istället vanlig hushållsfärg som finns på tex Ica, det gör att kakan inte blir så röd som jag önskade att den skulle vara. Fick inte till det heller när jag skulle ta kort så den är rödare i verkligheten. Fyllde och garnerade tårtan med Whipped cream cheese frosting, en otroligt god frosting som är lagom söt som dessutom går att använda till att spritsa på cupcakes. Receptet på frostingen hittade jag i Lisas blogg Sockerrus, en toppenfin blogg med otroligt vackra och många gånger annorlunda tårtor. Receptet på kakan kommer från boken Sockerchock, skriven av vinnaren av hela Sverige bakar 2012 Christina Gyllner.

    Red velvet cake 


    2.5 dl mjölk + 1 tsk vitvinsvinäger (buttermilk)

    6 dl vetemjöl

    5 dl strösocker

    1 msk kakao

    0.5 tsk salt

    1 tsk bikarbonat

    2 st stora ägg

    3.5 dl neutral olja

    1 msk vitvinsvinäger

    0.25 tsk äkta vaniljpulver

    ca 2 tsk röd färgpasta (alt röd hushållsfärg)



    Gör så här

    1. Sätt ugnen på 175 grader. 
    2. Smörj och mjöla två st 20 cm springformar.
    3. Blanda din egen buttermilk på mjölk och vitvinsvinäger. Låt stå några minuter. Mjölken kommer att separera sig. Det är ingen fara. Det ska vara så. 
    4. Blanda mjöl, socker, kakao, salt och bikarbonat i en skål. Ställ åt sidan. 
    5. Vispa upp äggen lite lätt. 
    6. Tillsätt olja, buttermilk, vinäger, vaniljpulver och röd färgpasta.
    7. Häll i lite av de torra ingredienserna, lite i taget. 
    8. Vispa ordentligt så att allt är blandat.
    9. Fördela i de två formarna och grädda i ca 30-40 minuter tills en tandpetare kommer ut ren. 
    10. Låt svalna på galler.

    Whipped cream cheese frosting



    300 gr cream cheese (ex Philadelphia)

    3 dl grädde

    1 knivsudd bakpulver

    0,5 – 1 tsk äkta vaniljpulver

    2 dl florsocker (det går att öka på mängden om den ska spritsas upp till 3 dl. Dock blir den mycket sötare då)



    Gör så här:

    1. Börja med att vispa grädden och bakpulvret* hårt i en skål. 
    2. Blanda cream cheese, florsocker och vaniljpulver i en annan skål med en slev. 
    3. Blanda sedan ihop de två skålarna och vispa, på låg hastighet, tills allt är blandat och den är fluffig. 
    4. Blir den lite för lös kan du ställa in den i kylskåpet en stund så att den kyls ner.  
    * Bakpulvret gör att du kan vispa grädden längre utan att det blir till smör. 

     

    torsdag 25 april 2013

    Focaccia med flinsalt och timjan

    Bakade en ny omgång av focaccia, ett himla gott bröd, tycker detta bröd blev godare då det innehåller mindre olivolja. Bör ätas dagsfärskt. 

    Focaccia

    1/2 pkt jäst
    1 tsk salt
    4 dl ljummet vatten
    4 msk mjölk
    3 msk olivolja
    10 dl vetemjöl/vetemjöl special
    Olivolja
    Flingsalt
    Färsk timjan

    Gör så här:
    1. Smula ner jästen i en bunke.
    2. Häll på salt och lite av vattnet. Rör runt så jästen rör upp sig.
    3. Häll på resten av vattnet, mjölk och olivolja.
    4. Arbeta ner mjölet,lite i taget degen, det kan hända att du inte behöver allt mjöl,  skall vara lite kladdig.
    5. Låt jäsa under bakduk i 50 minuter.
    6. Smörj en långpanna med olivolja och stjälp upp brödet. Platta till och tryck ut i hörnen.
    7. Sätt ugnen på 200 grader.
    8. Tryck hål med fingrarna och jäs ytterligare 15 minuter.
    9. Ringla över olivolja, strö på flingsalt och timjan. 
    10. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Bör ätas dagsfärskt.

    tisdag 23 april 2013

    Äppelpaj

    Sambons favorit är äppelpaj, vilket han gärna äter ofta, men det blir lite väl mycket med en stor vanlig pajform till bara oss, så därför gjorde jag en lite mindre i helgen, tog hälften att detta recept vilket passade fin fint till vår pajform som är lite mindre än normalt. Givetvis måste det vara både pajbotten och smuldeg, blir godast så :-)

    Äppelpaj
     
    Pajbotten:
    150 gram smör
    3 dl vetemjöl
    1 dl socker
    2 tsk vaniljsocker
    1 äggula

    Fyllning:
    4-5 äpplen, beroende på hur stora de är
    Socker
    2 msk kanel

    Smuldeg:
    1 dl socker
    1 1/2 dl havregryn
    1 dl vetemjöl
    125 gram smör


    Gör så här:
    1. Hacka ihop mjöl, socker, smör och vaniljsocker till en smulig massa. tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg.
    2. Tryck ut den in en smord pajform som därefter får vila i kylen i 30 minuter. 
    3. Förgrädda sedan pajskalet i 225 grader i 10 minuter.
    4. Hacka äpplena i små bitar och blanda ner valfri mängd socker och kanel.Tänk på att det blir rätt söt med smuldegen ovanpå. 
    5. Lägg sedan detta i det förgräddade pajskalet.
    6. Smula ihop alla ingredienser till smuldegen och strö detta ovanpå äpplena. 
    7. Grädda sedan pajen  200 grader i c:a 30 minuter tills äppelbitarna blivit mjuka. 
    8. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

    söndag 21 april 2013

    Chokladbollar

    Bakade lite chokladbollar förra helgen till sonens 3-års kalas, gissa om barnen i huset blev glada :-) chokladbollar är deras favorit och jag kan inte annat än hålla med, för det är ju så gott :-). Går alldeles utmärkt att frysa in. Receptet hittade jag på baksidan av Gyllenhammars havregrynspaket.

    Chokladbollar

    100g smör, rumsvarmt
    1 dl socker
    3 dl havregryn
    3 msk kakao
    1 tsk vaniljsocker
    2 msk kallt starkt kaffe
     Gör så här:

    1. Rör smör, smör och vanilsocker poröst.
    2. Blanda ner havregryn, kakao och kaffe. Vill du ha en lite lösare smet så är det bara att öka mängden kaffe något.
    3. Forma dom till runda bollar och rulla dom i pärlsocker eller kokosflingor.
    4. Låt dom stelna i kylskåpet.


    torsdag 18 april 2013

    Hallongrottor



    Hallongrottor är så tokgott, givetvis gör du dom på smör, som de flesta småkakor, det blir godast då. Jag fyllde mina med hallonmarmelad, men det går lika bra med annan valfri sylt eller tex lemoncurd, choklad,  dumlekola etc.

    Hallongrottor
    20 stycken
     
    200 gram smör   
    4 1/2 dl vetemjöl
    1 dl socker
    1 tsk bakpulver
    1 msk vaniljsocker

    Fyllning
    1 dl fast hallonsylt
     
    Gör så här:

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Blanda samman alla ingredienser till en deg,  gärna i matberedare. 
    3. Dela degen i 20 lika stora bitar. 
    4. Rulla varje bit till en boll och lägg dom i småbrödsformar, jag lägger formarna i en minimuffinsplåt för att förhindra att de flyter ut åt sidorna. 
    5. Gör en fördjupning i varje boll, jag använder mig av en fingerborg, då blir det lagom stort och jämnt hål. Lägg i en klick hallonsylt i varje hål.    
    6. Grädda dom i 175 grader i ca 15 minuter.