onsdag 16 januari 2013

Polkagrisdrömmar

Min absoluta småkaka är drömmar och de är så lätta att variera med olika smaker bara man har ett bra grundrecept att utgå ifrån, denna gång blandade jag i några droppar pepparmintsolja och finkrossade polkagrisar, givetvis äkta Grännapolkagrisar :-).Det gäller att inte ha för hög ugnstemperatur för då kan de sjunka ihop och bli platta, de skall heller inte ha för mycket färg. De innehåller hjortronsalt vilket ger en ammoniaklukt, vilket är helt naturligt, de smakar ju inte ammoniak sedan när de är klara. Jag brukar öppna ugnsluckan på glänt de sista 5 minuterna för att vädra ut ammoniaklukten. Ja goda är de iallafall och perfekt att frysa in.

Drömmar

 ca 40-50 stycken

150 gram smör/margarin
4 dl socker
1 1/2 dl neutral olja
2 msk vaniljsocker
1 tsk hjortronsalt
1 msk vatten
5 dl vetemjöl
2 dl finkrossade polkagrisar
Några droppar pepparmyntsolja (finns på apoteket), smaka av så att du får lagom med smak

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 150 grader. 
  2. Vispa margarin och socker tills det blir vitt och poröst
  3. Tillsätt oljan och vispa en stund till.
  4. Rör ut hjorthonsaltet med vattnet och häll i det i smeten.
  5. Blanda i vaniljsocker och mjöl.Tillsätt polkagrisar och pepparmyntsolja.
  6. Rulla till små bollar som läggs på bakplåtspappersklädd plåt.
  7. Grädda i  c:a 20 minuter. 
  8. Ställ ugnsluckan lite på glänt de sista 5 minuterna (Jag brukar då sätta en vanlig matkniv melllan ugnen och ugnsluckan)

söndag 13 januari 2013

Chocolate Chip Cookies

Chocolate Chip Cookies  är alltid himla gott, perfekta att frysa in , här med smak av apelsin och vit choklad. Själva kakdegen är perfekt att använda till hemmagjord kakdegsglass, man kan lägga ihop kakorna 2 och 2 med lite vaniljglass emellan eller varför inte varva smulade Chocolate Chip Cookies  med vaniljkesella och lite färska bär i fina glass. Kakorna är lätta att variera efter vad man själv tycker är gott. 
 
Chocolate Chip Cookies 
24 stycken
 
100 gram rumsvarmt smör
2 dl farinsocker
1/2 strösocker
1/2 tsk äkta vaniljsocker
1 ägg
1,5 dl vetemjöl
3 dl havregryn
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
75 gram mörk choklad, jag använde  70%
75 gram vit choklad
Rivet skal från 2 apelsiner

Gör så här: 
  1. Rör ihop smöret med farin, strö och vaniljsocker.
  2. Tillsätt ägget under kraftig omrörning.
  3. Blanda mjöl, havregryn, bikarbonat samt saltet och blanda ner det i smeten.
  4. Hacka chokladen grovt och blanda ner den tillsammans med rivet apelsinskal  i smeten, se till att allt blir ordentligt blandat.
  5. Rulla 24 bollar och lägg dom glest på plåtar med bakplåtspapper, jag la dom på två plåtar, dvs 12 kakor på varje plåt och det blev lagom.

fredag 11 januari 2013

Strassburgare

Var bara tvungen att inviga min nya kaksprits jag köpt, eller ny och ny, den är ju från 60-talet tror jag, fast oanvänd ändå,  en Sawa Deluxe 2000. Blev lite härligt goda strassburgare, så tokgott :-). En sådan där småkaka som bara smälter i munnen. Himla goda att lägga ihop två och två med smält choklad eller sylt emellan eller varför inte Nutella.Man kan doppa ena ändan i smält choklad eller spritsa lite gelé på varje kaka.

Strassburgare
200 gram smör
50 gram florsocker ( 1 dl)
300 gram mjöl (knappt 6 dl)
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
  1. Rör smöret mjukt, tillsätt florsocker lite i taget.
  2. Blanda i vetemjöl och vaniljsocker och blanda ihop till en smidig smet.
  3. Tryck ner degen i din kaksprits och spritsa ut kakor på smord plåt.
  4. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 8-10 minuter.

onsdag 9 januari 2013

Silviarutor

Min absoluta favorit bland mjuka kakor i långpanna är Silviakakan, härligt saftig och glasyren är tokgod :-)


Silviakaka

30 bitar 


6 ägg
6 dl strösocker
3 dl kallt vatten
6 dl vetemjöl
6 tsk bakpulver

Glasyr
200 g smält smör
2 dl strösocker
2 äggulor
4 tsk vaniljsocker
Kokos

Gör så här 

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa  ägg och socker.  
  3. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret och sedan vattnet.Häll smeten i en långpanna, jag brukar täcka den med bakplåtspapper som jag även smort med smör och bröat med kokos i botten.
  4. Grädda i drygt 15-20 min. Kolla med sticka! Låt svalna. 
  5. Smält smöret. Blanda i övriga ingredienser till glasyren och koka några minuter under ständig omrörning. 
  6. Bred ut på kakan och strö över kokos.

lördag 5 januari 2013

Dulce de leche glass med fudgesås

Hade en burk med karamelliserad mjölk hemma, dvs färdigkokt kondenserad mjölk, ja kolasås, helt underbart tokgott och givetvis var jag bara tvungen att göra glass på den, supermumsigt :-). Får du inte tag på karamelliserad mjölk så kokar du istället en burk med kondenserad mjölk i 2 timmar, se till att burken är täckt med vatten hela tiden, annars kan den expoldera och du har kolasås i hela köket:-).

Dulce de leche glass 
2,5  dl vispgrädde
2,5 dl mjölk 3 %
6 äggulor
1 dl muscovadosocker, ljust
1 burk karamelliserad mjölk
1 vaniljstång

Gör så här:
  1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde och  mjölk  i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Blanda ner den karamelliserad mjölken
  6. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  7. För att göra glass i frysen: Ta upp vaniljstången ur glassmeten.  Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
  8. För att göra glass i glassmaskin: Ta upp vaniljstången ur glassmeten.Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar. 
Fudgerippel/sås
Detta recept kommer David Lebovitz bok The Perfect Scoop och därför anges måtten i cup, det blir 1 cup, 250 ml av detta recept.

1/2 cup, 100 gram socker
1/3 cup, 80 ml ljus corn syrup, borde funka med vit baksirap
1/2 cup, 125 ml vatten
6 msk kakao
1/2 tsk vaniljpulver

Gör så här:
  1. Blanda alla ingredienseri en kastrull.
  2. Vispa tills det börjar sjuda.
  3. Koka det sedan under vispning ca 1 minut.Jag lät det koka några minuter.
  4. Låt fudgerippeln bli helt kall i kylskåpet.
  5. Håller ca 2 veckor i kylen. 
  6. Jag använde detta som chokladsås men då behöver värma den i mikron några sekunder för att få den lite mer flytande.Annars kan man när man gjort klart sin glass i glassmaskinen, varva glassmet och fudgerippeln i en frystålig burk och sedan frysa in glassen.


torsdag 3 januari 2013

Smartieskakor

Det här är helt enkelt ett recept på Chocolate Chip Cookies där jag bytt ut chokladen mot smarties, härligt knapriga, helt tokgott :-) och perfekt att ha på barnkalas.

Smartieskakor
24 stycken

175 g avsvalnat smält smör
2 1/2 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 ägg
1 äggula
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl Nonstop, Smarties, M&M
  
Gör så här
  1. Värm ugnen till 175 grader. 
  2. Vispa smör, farinsocker och strösocker poröst.
  3. Vispa i ägget och äggulan. 
  4. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. 
  5. Rör ner smarties
  6. Blanda till en deg.
  7. Klicka ut degen på en plåt, smord eller med bakplåtspapper.
  8. Grädda i ca 17 minuter. 
  9. Låt kakorna svalna något på plåten och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt.

tisdag 1 januari 2013

Chokladcupcakes med smarrig marshmallowsfyllning och oreofrosting / Oreo Cupcakes

En av mina favorit cupcakes som jag haft med tidigare i bloggen är en härligt maffig  chokladmuffins med en oreokaka i botten, fylld med marshmallowskräm och toppad med en härligt god oreofrosting, helt enkelt tokgott :-) om man som jag tokgillar choklad. Marshmallows fluff finns att köpa på tex ICA, oftast där de utländska produkterna finns, ibland har jag även sett de bland hyllorna för bakingredienser. Eller så gör man egen marshmallows fluff :-) , receptet på det finner ni här


Muffins:
260 gram vetemjöl
125 gram kakao
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
170 gram osaltat smör (fast jag använde normalsaltat)
400 gram ljust muscovadosocker
4 ägg
1 1/2 cup (3,55 dl) filmjölk (använde vaniljyoghurt istället)
24 oreokakor 

Gör så här:
  1. Dela Oreokakorna i två delar, den halvan med den vita fyllningen på lägger du i botten på varje muffinsform, den vita fyllningen skall ligga uppåt mot dig. De andra 24 oreokakhalvorna utan vit fyllning spar du till frostingen. Hur många muffins det blir beror ju på hur stora muffinsformar du använder. 
  2. Sätt ugnen på 175 grader. 
  3. Blanda samman alla torra ingredienser förutom vaniljsockret. 
  4. Vispa smöret mjukt och krämigt, tillsätt muscovadosocker och vaniljsocker och se till att allt blandas ordentligt. 
  5. Tillsätt sedan äggen ett i taget under fortsatt vispning. 
  6. Vänd ner de torra ingredienserna växelvis med filmjölken/yoghurten och se till att det blir ordentligt blandat utan att överarbeta smeten. 
  7. Fyll muffinsformarna till  3/4 med smet och grädda mitt i ugnen i 18-20 minuter, mina tog dock 25 minuter innan de var klara, men det beror ju på hur stora muffinsformar du använder. 
  8. Låt dom kallna på bakgaller under bakduk.  

Marshmallowsfyllning:
226 gram smör
1 1/2 cup, (170 gram) florsocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 cup (4,8 dl) marshmallows fluff

Gör så här:
  1. Blanda samman alla ingredienser till en mjuk fyllning, fyll dina cupcakes med detta, jag använde Wiltons tyll nr 230 för att göra detta. Man kan göra ett hål i muffinsen med tex en äppelurkärnae och sedan fylla hålet med fyllningen.

Oreofrosting:
4,8 dl grädde
4 msk florsocker
1/2 tsk vaniljsocker
6 msk oreokaksmulor

Gör så här:
  1. Vispa grädden tillsammans med florsocker och vaniljsocker. 
  2. Vänd ner oreokaksmulorna i grädden. 
  3. Spritsa på cupcaken och garnera gärna med en halv Oreokaka.

söndag 30 december 2012

Devil´s chocolate cake med Kit Kat och M&M

Detta är en av mina favorittårtor. En Devil´s chocolate cake, ett måste för oss chokladälskare :-)   fylld med jordgubbsgrädde och Jello-O cookies´n cream  pudding  och sedan täckt med chokladkräm. Sedan är det Kit Kat choklad runt sidorna och M&M ovanpå kakan, så härligt gott :-) . Och ett band runt för att hålla Kit Kat på plats.Receptet är hämtat ur  boken  Två systrars söta av Lisa och Monica Eisenman.

Devils chocolate cake
200 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
3 ägg
1 1/2 dl kakao
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
3 dl varmt vatten

Chokladkräm (använde bara hälften av krämen då jag bara hade den runt och ovanpå tårtan)
500 g mörk choklad, 70%
1 dl vispgrädde
150 g smör

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Smörj och mjöla en rund form med löstagbara kanter. Jag mjölade med kakao.
  3. Vispa smör och socker poröst. 
  4. Tillsätt äggen, ett i taget.
  5. Blanda de torra ingredienserna och varva ner dem tillsammans med vattnet i smeten. Vispa till en slät smet.
  6. Häll smeten i formen och grädda i ca 40 minuter eller tills en provsticka är torr. Min tog  50 minuter.
  7. Låt kakan svalna på galler och under bakduk.
  8. Gör under tiden i ordning chokladkrämen. 
  9. Smält chokladen tillsammans med grädde och smör i en skål över vattenbad. 
  10. Låt svalna helt. 
  11. Vispa sedan med elvisp till en slät kräm.
Jag fyllde  tårta med jordgubbsgrädde, dvs vispgrädde blandat med jordgubbsylt och oreo pudding. Men vill man istället göra som i orginalreceptet så gör man så här: När kakan är kall, skär den i två bottnar och bred chokladkrämen på den undre kakan. Lägg försiktigt på den andra delen och bred resten av chokladkrämen över hela kakan, även på sidorna. dekorera med Kit Kat runt kanterna. knyt en band runt och fyll sedan på med M&M, det går minst åt 1 stor påse. Jag kunde fyllt min ännu mer.

fredag 28 december 2012

Glasstårtor

Glasstårta är himla enkelt att göra men kräver lite framförhållning om man vill göra en egen då 2 olika glassmetar måste göras, det  är ju så enkelt att variera efter sin favoritsort och vill man inte göra egen glass, kan man ju köpa sina favoritsorter och göra en tårta på. Här kommer förslag på 2 tårtor jag gjort tidigare.

 
 

onsdag 26 december 2012

Citronkola

Hoppas ni haft en härlig jul allihopa, det har vi haft men store sonen åkte på magsjuka på julaftonskvällen och jag och de andra två killarna fick det på juldagen, men annars har julen varit bra och vi har ätit massor med god mat och julgodis :-) Det sista julgodiset jag bakade var citronkola, så gott, helt enkelt vaniljkola med rivet citronskal i :-). Funderar för fullt på vad jag skall göra för god dessert till nyår.


Citronkola
100 gram smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av 1 citron

Gör så här
  1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. 
  2. Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker. 
  3. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten håller ett kulprov. (Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara seg och ganska fast.) Koktiden är ca 15 min i en vid kastrull eller ca 30 min i en kastrull med mindre botten.Jag kokade min kola till 125 grader.
  4. Tillsätt citronskal. 
  5. Häll upp smeten på oljad bakplåtspapper
  6. Låt svalna och skär eller klipp i bitar. Slå ev in i papper och förvara i kyl

lördag 22 december 2012

Äkta geléhjärtan



Gjorde lite härliga geléhjärtan idag på hallon, förra året gjorde jag dom på smakessens och röd karamellfärg, den här gången blev de mer äkta i och med att jag hade hallon i, smakar verkligen hallon.Receptet hittade jag i ett nummer av tidningen Gourmet och det är Mia Öhrn som skrivit receptet.

Geléhjärtan
30 st

10 gelatinblad
200 g djupfrysta hallon
2 ½ dl strösocker
1 dl vatten, knappt
½ dl vit sirap (75 g)
1 tsk citronsyra
strösocker att vända hjärtana i

Du behöver också:
Silikonformar
Neutral rapsolja till formarna
Hushållstermometer

Gör så här:
  1. Smörj formarna med ett tunt lager olja.
  2. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
  3. Tina hallonen och passera dem genomen sil för att få bort kärnorna. Väg upp100 g slät puré.
  4. Koka upp socker och vatten i en kastrull.
  5. Tillsätt sirap och koka på hög värme till 150°. Rör inte för mycket under tiden.
  6. Tillsätt hallonpurén, låt koka upp på nytt och koka till 125° på medelvärme. Rör om då och då.
  7. Dra kastrullen från värmen.
  8. Skaka av vattnet från gelatinbladenoch rör ner dem och citronsyran i den varma massan i kastrullen.
  9. Låt svalna till ca 55° i rumstemperatur. 
  10. Rör om ett par gånger under tiden.
  11. Fyll massan i formarna. 
  12. Låt stå i rumstemperaturoch stelna 3−4 timmar. 
  13. Lossa hjärtana ur formarna. 
  14. Torka eventuellt bort överflödig olja och rulladem sedan i strösocker