fredag 5 oktober 2012

Ciabatta


Älskar ciabatta men det är inte helt lätt att få till det perfekta brödet med seg-hård skorpa, med fina hål/luftbubblor inuti och syrlig smak. Var bara tvungen att testa ciabatta-receptet de bakade efter i gårdagens "Hela Sverige bakar" Vid gräddning så använder jag baksten samt häller in lite vatten i ugnen får att få en hårdare skorpa, går lika bra med en plåt om man inte har en baksten.  Ja bröden var helt klart godkända och mycket goda men inte som den perfekta ciabattan skall vara. Skall öka på min vetesurdeg inatt så att jag kan göra min tredagars cibatta igen, de brukar bli himla bra om jag inte minns helt fel, var ett tag sedan jag gjorde dom sist nu.Ja en sådär 2 år sedan sist. Inte lätt att ta kort på det man bakar nu när det börjar gå mot den mörka årstiden, helst inte nu på kvällen när det är helt svart ute. Nästa vecka är det småkakor som gäller i Hela Sverige bakar, det ser jag framemot att få se, hoppas få lite nya goda recept att testa..

Ciabatta
300 g Vetesurdeg
360 g vetemjöl
220 g vatten
20 g olivolja
10 g salt
10 g jäst-färsk

 Gör så här
  1. Blanda ingredienserna till en lös men smidig deg.
  2. Lägg degen i en bunke som är oljad med oliv olja. 
  3. Låt vila 20 minuter.
  4. Häll lite olivolja på bordet, häll ut degen, vik ihop degen & lägg tillbaka den i bunken. Låt vila 20 minuter.
  5. Häll lite olivolja på bordet, häll ut degen, vik ihop degen och lägg tillbaka den i bunken låt vila 20 minuter.
  6. Sätt ugnen på 250 grader, med en plåt eller baksten mitt i ugnen och en oöm plåt nederst i ugnen.
  7. Mjöla bordet och häll ut degen på bordet. 
  8. Dela degen i 10 bitar.Lägg degbitarna på plåten.
  9. Jäs i cirka 20 minuter. 
  10. Och så skjuts in i ugnen på den varma bakstenen/plåten, släng in lite vatten på  plåten som du ställ på botten av ugnen. 
  11. Grädda gyllenbruna i cirka 10-15 minuter.
  12. Låt svalna på galler utan bakduk.

onsdag 3 oktober 2012

Kalljästa bullar med Nöt-Créme

Det är knappast någon som missat att det är kanelbullens dag imorgon :-). Vad passar då inte bättre än att baka lite bullar i höstrusket, för regnar det gör det visst varje dag denna höst.  Dessa bullar fylldes med Nöt-Créme, blev himla tokgott det :-). Som barn åt man  klassikern Nöt-Créme på små påsar, nu har det kommit ut en burk på 175 gram fylld med Nöt- Créme, perfekt att baka med :-). Skall även testa den i glass hade jag tänkt.Eller varför inte som fyllning i muffins eller som fyllning mellan 2 mördegskakor.

(Bilden lånad från Nöt-Crémes hemsida)


Bullar med Nöt-Creme
20 stycken

Bulldeg:
25 gram jäst
2 1/2 dl kaffegrädde
2 dl socker
1 ägg
1 krm salt
175 mjukt smör
ca 7 dl vetemjöl special

Fyllning:
1 burk Nöt-Créme a 175 gram

Pensling
1 uppvispat ägg
Hackade hasselnötter

Gör så här:
  1. Rör ut jästen i grädden. 
  2. Blanda i ägg, socker och salt. 
  3. Klicka i smöret och tillsätt det mesta av mjölet. 
  4. Arbeta samman till en smidig deg. 
  5. Låt jäsa under duk 1 1/2 timme.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Kavla ut degen till en rektangel.
  8. Bred ut Nöt-Crémen i ett jämnt lager.
  9. Rulla ihop och skär i bitar.
  10. Lägg i bullformar med snittytan uppåt.
  11. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.
  12. Pensla med ägg och strö över hasselnötter.
  13. Grädda i 225 grader, mitt i ugnen i 8-10 minuter.

tisdag 2 oktober 2012

Citrondrömmar

En  av mina absoluta favoriter när det gäller småkakor är drömmar, de blir så härligt spröda och luftiga. Här har jag blandat ner rivet citronskal, himla gott :-). Det gäller att inte ha för hög ugnstemperatur för då kan de sjunka ihop och bli platta, de skall heller inte ha för mycket färg. De innehåller hjortronsalt vilket ger en ammoniaklukt, vilket är helt naturligt, de smakar ju inte ammoniak sedan när de är klara. Jag brukar öppna ugnsluckan på glänt de sista 5 minuterna för att vädra ut ammoniaklukten. Ja goda är de iallafall och perfekt att frysa in och ja de går till och med att äta frysta, jag har testat :-) men de blir ju bättre om man tinar upp dom först :-) såklart. Jag blandade ner rivet citronskal från 1 citron, nästa gång skall jag testa med 1/2- 1 citron till för att se om det går att få ännu mera citronsmak på dom.

Citrondrömmar

 ca 40 stycken

150 gram margarin
4 dl socker
1 1/2 dl neutral olja
2 msk vaniljsocker
1 tsk hjortronsalt
1 msk vatten
5 dl vetemjöl
Rivet skal av 1 citron. 

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 150 grader. 
  2. Vispa margarin och socker tills det blir ljust och poröst
  3. Tillsätt oljan och vispa tills det blir ljust, ja jag brukar vispa tills det blir nästan vitt.
  4. Rör ut hjorthonsaltet med vattnet och häll i det i smeten.
  5. Blanda i vaniljsocker, citronskal och mjöl.
  6. Rulla till små bollar som läggs på bakplåtspappersklädd plåt.
  7. Grädda i  c:a 20 minuter.Brukar grädda mitt i ugnen, Pasa dom, de skall inte ha för mykcet färg.
  8. Ställ ugnsluckan lite på glänt de sista 5 minuterna (Jag brukar då sätta en vanlig matkniv melllan ugnen och ugnsluckan)

söndag 30 september 2012

Drömtårta


 I veckans Hela Sverige bakar så gjorde deltagarna drömrulltårta, blev genast sugen på att baka en sådan då det var längesedan jag åt det sist och det är ju bara så tokgott :-). Skulle utan problem kunna dubbla satsen till fyllningen så att den blir ännu godare :-)
Drömtårta
 3 st ägg
1.5 dl socker
0.75 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Smörkräm
100 g smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 st äggula

Gör så här
  1.  Sätt ugnen på 250 grader. 
  2. Vispa ägg och socker pösigt. 
  3. Blanda mjöl, siktad kakao och bakpulver.
  4. Vänd ner blandningen i smeten.
  5.  Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30 x 40 cm.
  6. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter. 
  7. upp kakan på sockrat papper. 
  8. Dra bort papperet som kakan gräddats på. 
  9. Låt den kallna.
  10. Smörkräm
  11. Rör smör och florsocker poröst till fyllningen.
  12. Tillsätt vaniljsocker och rör ner äggula.
  13. Bred fyllningen på kakan och rulla ihop den.
  14. Låt drömtårtan ligga kallt en stund innan den ska skäras. Förvaras i kylskåp.

fredag 28 september 2012

Mjuk citronkaka


En härligt god kaka med smak av citron. Citron är en absolut favorit när det gäller smaksättning på mjuka kakor.

Citronsockerkaka
 
100 g smör eller margarin
1 1/2 dl socker
1 citron, rivet skal
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 msk pressad citronsaft
2 msk mjölk

Glasyr:
2 msk äggvita
4 dl florsocker
2 msk pressad citron

Ugn: 200°


Gör så här
  1. Sätt ugnen på 200 grader. 
  2. Smörj och bröa en sockerkaksform, bröa gärna med mannagryn. 
  3. Vispa rumsvarmt smör och socker smidigt. 
  4. Rör i citronskal och vispa i äggen ett i taget.
  5. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Vänd ner i smörblandningen tillsammans med citronsaft och mjölk. 
  6. Häll smeten i en smord form.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i 30–35 minuter.
  8. Låt svalna och stjälp upp kakan. 
  9. Vispa ihop glasyren och bred över kakan

onsdag 26 september 2012

Wienerstänger


Härligt goda småkakor, en klassiker som många säkert ätit som barn. Så lätta att variera med sin favoritsylt. Nu i äppeltider är det perfekt att ha äppelmos på. Så tokgott :-). Perfekta att frysa in. Ja, ja hade visst slut på florsockret men det funkade lika bra för det. Receptet kommer från Sju sorters kakor.

Wienerstänger
Ca 60 stycken

250 gram smör
1 1/2 dl socker
2 ägg
6 dl vetemjöl
1/2 tsk hjorthornsalt

Fyllning:
3-4 msk fast sylt

Glasyr
2 dl florsocker
1 1/2 – 2 msk vatten

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Rör matfett och socker. tillsätt äggen, ett i taget, och mjölet blandat med hjorthornsaltet.
  3. Arbeta till en smidig deg.
  4. Dela degen på 4 delar och forma ca 40 cm långa längder.
  5. Lägg dem på en plåt , med bakplåtspapper.
  6. Gör en fördjupning och fyll med sylt.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 12- 15 minuter.
  8. Blanda sedan ingredienserna till glasyren. Och bred detta på de varma längderna.
  9. Skär sedan snitt medan de är varma.

måndag 24 september 2012

Pinocciotårta Herrgårdstårta Glömmingetårta


En supermumsig sockerkaks och marängtårta med många namn, den brukar även kallas för tex Glömmingetårta, Herrgårdstårta, Mammas marängtårta,Birgittatårta .Är man många som skall äta tårtan är det bara att göra 2 långpannor och lägga på varandra. Sedan så är det bara att variera fyllningen efter tycke och smak. Som tex hackad daim eller tex fruktcoktail, mandrarinklyftor, hackad choklad, färska bär, lemon curd. Denna är fylld med hackad daim.

Pinocciotårta
 ca 12 bitar

Botten
75 gram smör
2 dl florsocker
5 äggulor
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
4 msk mjölk

Maräng:
5 äggvitor
2 dl socker
50 gram mandelspån

Fyllning:
3 dl vispgrädde
Hackad daim eller tex fruktcoktail, mandrarinklyftor, hackad choklad, färska bär, lemon curd.

Gör så här
  1. Smörj ett smörgås-eller bakplåtspapper väl och lägg det i en långpanna, 30x40 cm.
  2. Rör smör och socker poröst. 
  3. Tillsätt äggulorna, en i taget, och rör en stund mellan varje. 
  4. Blanda mjölet med bakpulver. 
  5. Rör ner detta och mjölken. 
  6. Bred ut smeten.
  7. Vispa vitorna med sockret till marängsmet. 
  8. Bred den lite ojämnt över smeten i formen. 
  9. Strö på mandelspån.
  10. Grädda bottnen i mitten eller nedre delen av ugnen tills marängen fått färg och sockerkakan är torr, ca 20 min.
  11. Låt kakan svalna något.
  12.  Lossa den från papperet och dela den mitt itu på längden eller tvären, beroende på vilken form som önskas.
  13. Vispa grädden och bred den på ena bottnen med marängsidan uppåt. Lägg på valfri fyllning.
  14. Lägg den andra botten ovanpå med marängsidan uppåt.