tisdag 17 april 2012

Twixkakor

Bakade dessa supersmarriga kakor till sonens 2-årskalas, påminner lite om Raider/Twix, helt enkelt supergott  och sött :-). receptet kommer från Jennys Matblogg. De består av en mördegsbotten med mjuk härlig kolafyllning på och täckt med mjölkchoklad, ja små godiskakor helt enkelt. 

Ttwixkakor

Botten:
4 dl vetemjöl, jag tog lite mindre mjöl
1/2 dl strösocker
125 gram rumstempurerat smör

 Kola:
175 gram smör
2 dl socker
3 dl grädde
1/2 dl ljus  sirap  

Garnering:
200 gram mjölkchoklad

Gör så här:
  1. Ställ ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ihop samtliga ingredienser till botten. Tryck sedan ut degen i en ugnsform på ca 20x30cm, jag klädde min med bakplåtspapperoch grädda i ca 20 minuter.
  3. Blanda alla ingredienser till kolan i en stor kastrull. Och låt koka i ca 40- 50 minuter på låg värme.  Gör kulprovet för att se när kolan är färdig, den ska bli lagom seg . Min var uppe i 121 grader efter 45 minuter och då blev den lagom seg även sedan när jag lagt på den på kakan och förvarat den i kylskåpet. Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt stå kallt. 
  4. Smält  mjölkchokladen över ett vattenbad eller i mikrovågsugnen bre sedan ut detta över kolafyllningen
  5. Låt stå svalt.

söndag 15 april 2012

Tårta till lillkillen

Lillkillen fyllde 2 år igår och givetvis skulle detta firas med en tårta. Kunde inte bestämma mig för vilken tårta jag skulle göra men så kom jag på att jag för ett bra tag sedan vann en oblatbild, ja vad passar inte bättre med en tårta med cars på till en biltokig liten kille. Det är en ljus tårtbotten fylld med gelehallonfluff och glasskräm, spacklad med vit marängkräm och täckt med kavlingsmarsipan och oblatbild.

Gelehallonfluff

En himla god fluff som passar  ihop med tex glasskräm eller chokladfluff . Man kan ju använda vilket godis man vill tex, zoogodisar, ahlgrensbilar citronkolor, lakrits, ferraribilar , skumbananer osv. Det blir en ganska tjock kräm som går att få lite fluffigare om man vispar den med elvisp när det är helt kall, man kan också minskla mängden gelehallon till 60 gram.

3 dl vispgrädde
80 gram Gelehallon

Gör så här:
  1. Värm grädden försiktigt och blanda ner gelehallonen, låt detta smälta på svag värme, de får absolut inte koka.
  2. Låt blandningen bli helt kallt i kylskåpet, gärna över natten. 
  3. Vispa upp till en lite mer fluffigare konsistens.Späd mer mer grädde om krämen är för tjock.

fredag 13 april 2012

Chokladkaka

En smarrig chokladkaka som blir saftig och fin då man direkt efter gräddningen häller ner en fyllning i kakan. Den sjunker samma något med blir mycket saftig och god. För att få den extra mumsig så garnerade jag den med lite chokladglasyr och kokos. En klar favorit hos sambon :-).

Chokladkaka
100 gram smör
2 ägg
2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 msk kakao
1 dl vispgrädde

Fyllning:
1 msk smör
1 dl socker
1 dl mjölk
1 msk vaniljsocker


Glasyr:
200 gram florsocker
4 msk smält smör
2 tsk vaniljsocker
4 msk starkt kaffe
2 msk kakao

Kokos att strö över


Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj och bröa en form på 1 1/2 liter.
  3. Smält smöret och låt det svalna.
  4. Vispa ägg och socker vitt och poröst.
  5. Blanda mjöl, bakpulver och kakao.
  6. Sikta ner blandningen i äggsmeten varvat med grädde och det smälta smöret.
  7. Rör till en jämn och slät smet.
  8. Häll i formen.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter.
  10. Koka upp ingredienserna till fyllningen precis innan kakan är klar, rör hela tiden och låt det koka i 4 minuter.
  11. Ta ut den färdiga kakan och gör små hål över hela kakan med en sticka.
  12. Häll den heta fyllningen övre kakan och låt kakan kallna i formen.
  13. Stjälp upp kakan.
  14. Blanda samman ingredienserna till glasyren och bred detta över kakan och strö över kokos. 

onsdag 11 april 2012

Nytorgslimpa


Jag paxade en av surdegarna i världens första digitala surdegsbrev, himla kul grej liksom, fick hem torkad surdeg från Jennie "kalasgott" Benjaminsson som jag nu fått liv i. Meningen är att man skall kunna se sin surdegs ursprung föröka sig på nätet och förhoppningsvis kommer surdegsträdet växa och bli stort. För första gången i världshistorien skall man kunna baka och bjuda på bröd som är kusiner med vänner och bekantas bröd. Och dessutom släkt med Jennie "Kalasgott" Benjaminssons eller bageriet Urban Delis proffsdegar  Alla surdegar från Jennie och Urban  är redan paxade  men inne på surdegsförmedlingen finns de personer som  delar med sig av sin surdeg. Har själv tänkt göra det, skall första bara öka och mata min surdeg för att sedan torka den. Blir lättare att skicka den då. Kommer lägga in mig på surdegsförmedlingen så fort detta är gjort.


Bakade bröd i helgen efter det medföljande receptet som jag fick med min torkade surdeg. Ett vitt bröd som är lika gott nybakat som att rosta som frukostmacka nästa dag.


Nytorgslimpa
 2 stycken



330 ml kallt vatten
530 g vetemjöl special
13 g salt
230 g vetesurdeg
6-7 g jäst

Dag 1
  1. Blanda alla ingredienser utom saltet i en bunke.
  2. Knåda degen i en degblandare eller med degkrokar i ca 20 minuter.
  3. Tillsätt saltet och knåda ytterligare i fem min. Degen kommer att vara ganska lös.
  4. Lägg plast eller en handduk över degen och låt jäsa ca en timme i rumstemperatur.
  5. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och dela den i två lika stora delar.
  6. Rulla degen till två runda bollar och låt ligga under handduken i ca 30 minuter till.
  7. Forma två limpor och lägg i varsin mjölad brödform och sätt in dem i kylen över natten.

DAG 2
  1. Ta ut bröden ur kylen och låt jäsa i rumstemperatur i ca 1,5 timme. Spraya lite vatten på då och då så att degarna inte torkar.
  2. Sätt ugnen på 250 grader. När temperaturen uppnått 250 sätts bröden in. 
  3. Häll 1/2 dl vatten i botten av ugnen för att få ånga. Sänk temperaturen till 230 grader.
  4.  Baka i ca 35 minuter eller tills innertemperaturen uppnått 95 grader.
  5. Låt svalna på galler utan bakduk.

måndag 9 april 2012

Chokladtårta

Till påskafton blev det en smarrig chokladkaka fyllde med hallonmousse, så gott :-).


Botten:
150 g mörk choklad
150 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk


Gör så här:

  1. Smält chokladen.
  2.  Rör smör och socker mjukt i en bunke. 
  3. Tillsätt äggen ett i taget.
  4. Blanda de torra ingredienserna och rör ner detta i äggsmeten.
  5. Tillsätt den smälta chokladen och mjölken, rör tills allt är väl blandat.
  6. Häll smeten i en smord rund form på ca 22 cm i diameter.
  7. Grädda på nedre falsen i 175 grader i 50 -60 minuter. Känn med en sticka så att kakan är genomgräddad.
  8. Låt kakan svalna något och vänd sedan upp den på ett sockrat bakplåtspapper. Låt svalna under formen.
  9. Gör under tiden hallonmoussen.
  10. Dela kakan i 2 delar och fördela fyllningen emellan.
  11. Smält chokladen och bre på den.
  12. Garnera med påskägg och fågelbo.
Hallonmousse

4 gelatinblad
300 g hallon, jag tog frysta
1 dl socker
3dl vispgrädde

Gör så här:
  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten, i minst 5 minuter.
  2. Koka upp hallon och socker i en kastrull och låt koka ett par minuter.
  3. Häll hallonen genom en sil så du får bort kärnorna.
  4. Krama ut vattnet från gelatinbladen och smält dem i hallonpurén.
  5. Låt svalna medan du vispar grädden. Grädden ska inte vara för hårt vispad utan hellre lite lösare.
  6. Vänd ihop hallon och grädde och låt stelna lite i kylskåp innan du fyller tårtan.

Glasyr och garnering

150 gram mörk choklad
Påskägg
Fågelbo


Till servering
Vispgrädde

lördag 7 april 2012

Brioche


Bakade härligt goda brioche till påskafton, så fluffiga, mjuka och saftiga, älskar dessa små bakverk, helt tokgoda, inte så nyttig kanske J. Ja nu blev de inte så vackra då det fullkomligt exploderade under sista jäsningen, de små bollarna på toppen jäste bort helt enkelt, var nog lite för feg när jag formade till bollarna sedan hade jag inte räknat med att de bokstavligen skulle jäsa ur sina formar. En mycket lättarbetad deg som jag är helnöjd med och kommer att använda fler gånger, fast använda större formar eller dela degen i mindre bitar. Receptet kommer från Sebastien Boudets nya bok Den franske bagaren Surdeg,Mat,Kärlek. En toppenhärlig bok som jag verkligen kan rekommendera. Jag gjorde en stor Brioche och 13 små. 

Här kan ni se en liten film på hur han bakar sina Brioche 

Brioche
20 stycken

600 g vetemjöl
60 g strösocker eller cassonadesocker (råsocker)
15 g fleur de sel (fint havssalt)
100 g aktiv flytande surdeg
400 g ägg (8–9 stycken)
250 g kylskåpskallt osaltat smör
1 ägg + en skvätt vatten + en nypa salt till pensling


Gör så här

  1. Dag 1, på kvällen
  2. Blanda mjöl, socker och salt på ett bakbord och gör en urgröpning i mitten.
  3. Tillsätt surdeg och ägg i urgröpningen och arbeta ihop till en deg.
  4. Knåda degen i cirka 10 minuter eller tills den släpper från bordet.
  5. Banka ut det kalla smöret med hjälp av en kavel och arbeta sedan in det i degen, lite i taget. 
  6. Knåda tills du har en fin och slät deg som släpper från bordet.
  7. Låt degen vila i rumstemperatur under en fuktig bakduk så att jäsningen kommer igång. 
  8. Kontrollera degen genom att skära ett snitt i den; om det finns bubblor i den har den kommit igång.
  9. Plasta in degen och låt den vila i kylen i cirka 24 timmar.
  10. Dag 2, på kvällen
  11. Dela degen i 20 bitar och forma dem till små bollar.Kläm till degbollarna med tummen och pekfingret så att de får ett litet huvud.
  12. Smörj 20 små formar och lägg i briocherna. 
  13. Pensla briocherna med ett uppvispat ägg, en skvätt vatten och lite salt.
  14. Ställ in en kastrull med kokhett vatten på ugnens botten.Jäs briocherna till dubbla storleken över natten i en avstängd ugn
  15. Dag 3, på morgonen
  16. Sätt ugnen på 210 grader.
  17. Pensla briocherna en gång till med ägg, en skvätt vatten och lite salt.
  18. Grädda briocherna mitt i ugnen i 12 minuter.
  19. Ta ut briocherna ur formarna direkt när de har gräddats och låt dem svalna på ett galler.

fredag 6 april 2012

Små fågelbon

Gjorde lite busenkla fågelbon idag, tänkte ha ett till chokladtårtan imorgon och sönrena tackar inte heller nej till att få en mumsbit på dessa fågelbon.

100 gram mjölkchoklad
1,5 dl cornflakes, jag tog K-Speciall
Små chokladägg

Gör så här:

  1. Smält chokladen i mikrovågsugnen, rör ner cornflakes.
  2. Fördela i muffinsformar, jag la lite i botten och runt kanterna och fyllde på med chokladägg i mitten.
  3. Låt stelna i kylskåpet.

tisdag 3 april 2012

Muscovadoglass med hasselnötter och kolasås

Ja lika tokgott som det låter :-), ja och det är ju snart glassäsong så det är allt dags att sätta igång glassmaskinen igen :-). Det fins två olika sorters muscovadosocker och det ljusa sockret påminner lite om smörkola och det mörka har ett drag av lakrits, jag använde mörkt socker.

Muscovadoglass
3  dl vispgrädde
3 dl mjölk 3 %
6 äggulor
1-1,5 dl  muscovadosocker
1 msk glukos
50 gram hackade hasselnötter
1 burk kondenserad mjölk, den sötade varianten, fast det går inte åt hela burken.
 
Gör så här:
  1.  Börja med att göra kolasåsen. Ta bort etiketten från burken och lägg ner burken i en kastrull. Fyll på med vatten så att det täcker hela burken och koka burken under 1,5 timmar. Se till att burken hela tiden är täckt med vatten för annars kan den sprängas. Efter 1,5 timmar har du en härlig kolasås som du låter bli helt kallt, jag kylde min i kallt vattenbad.
  2. Häll i vispgrädde, mjölk och ev glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  3. Vispa ägg och socker fluffigt
  4. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  5. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  6. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  7. Följ instruktionerna för din glassmaskin. Varva sedan glassmet, hackade nötter occh kolasås i en frystålig form och  ställ in den i frysen några timmar.

söndag 1 april 2012

Svensk Råg

Bakade ett härligt riktigt grovt bröd med surdeg idag, så nyttigt :-) , receptet kommer från senaste numret av tidningen Baka.

Dag 1
500 gram kallt vatten (5 dl)
375 gram klippt råg (5 1/2 dl)
75 gram solrosfrön (1 dl)
20 gram linfrön (3 msk)
25 gram havssalt (1 1/4 msk)

Dag 2
blandningen från dag 1
125 gram kallt vatten (1 1/4 dl)
8 gram jäst
300 gram rågsurdeg (3 dl)
280 gram rågsikt (4 1/2 dl)
75 gram mörk sirap (1/2dl)
185gram vetemjöl special (3 dl)

Dag 1
Blanda ihop samtliga ingredienser. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

Dag 2
  1. Blanda ihop blandningen från dag 1 med resten av ingredienserna.
  2. Arbeta degen långsamt i köksmaskin i 15 minuter.
  3. Låt jäsa under bakduk i 1 1/2 -2 timmar.
  4. Fördela degen i 2 smora avlånga formar på 1,5 liter.
  5. Låt jäsa under bakduk i 2 timmar tills degen jäst upp till kanten.
  6. Sätt ugnen på 250 grader.
  7. Ställ in bröden längst ner i ugnen, spraya med vatten och sänk till 180 grader.
  8. Grädda i ca 60 minuter tills de fått en innertemperatur på 98 grader.

fredag 30 mars 2012

Fransk äppelpaj

Bakade en underbart härlig äppelpaj idag. Pajskalet fylldes med underbar mandelcreme, äppelkompott och tunt skivade äppleklyftor , mumsigt värre. Om det är något jag skulle vilja ändra på så är det att jag vill ha en glansig yta på, kanske kunde man pensla på tex aprikosmarmelad utrört i lite vatten.Självklar serveras den med massor av vaniljsås :-). Receptet kommer från Sebastien Boudets nya bok Den franske bagaren. En toppenhärlig bok som jag verkligen kan rekommendera.

Pajbotten
100 g kallt smör
200 g vetemjöl
En nypa fleur de sel (fint havssalt)
100 g strösocker
40 g ägg (1 litet ägg)

Äppelkompott
6 äpplen + 4 äpplen
1 st citron
200–300 g vatten (2–3 dl)
1 st vaniljstång
400 g rumstempererad mandelcrème (se recept nedan)
Cassonadesocker (råsocker) till formen

Mandelcrème
150 g strösocker
150 g smör, rumstempererat
150 g mandelmjöl
150 g ägg (ca 3 st)
20 g vetemjöl

Gör så här

 Dag 1
  1. Sila det kylskåpskalla smöret med mjöl, socker och salt mellan händerna till en sandliknande konsistens. Det är viktigt att det inte blir en deg ännu.
  2. Sätt ägget och blanda till en kompakt deg. 
  3. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 12 timmar.


Dag 2
  1. Börja med mandelcrèmen: Rör ihop socker och smör till en jämn smet.
  2. Blanda i mandelmjölet, lite i taget, och rör till en slät kräm. 
  3. Tillsätt sedan äggen, ett i taget. Varje ägg ska arbetas in i krämen innan nästa tillsätts.
  4. Sikta ner vetemjölet och blanda försiktigt. 
  5. Täck bunken med plast. Det är viktigt att det är helt tätt och att det inte kommer in någon luft. Låt vila i kylen i 2-3 timmar.
  6. Ta fram degen på ett mjölat bakbord och låt den vila i rumstemperatur i 15 minuter.
  7.  Knåda tills du får en jämn och fin deg. För att få veta om degen är klar kan du ta en bit och forma till en boll.Tryck till med fingret – om kanterna inte krackelerar utan degen håller sig elastisk så är den bra.
  8. Plasta in och lägg i kylen i cirka 1 timme.
  9. Skala, kärna ur och dela 6 äpplen i mindre bitar. Lägg äppelbitarna i en kastrull.
  10. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg stång och frön i kastrullen med äppelbitarna.
  11. Tillsätt vatten, rivet skal av en citron och saft av en halv citron.
  12. Koka upp och låt sjuda på låg värme.Rör om då och då så att det inte bränns vid.
  13. Häll över kompotten i en bunke och täck med plastfilm. (Det är viktigt att plasten har direktkontakt med kompotten och att det inte kommer in någon luft.)
  14. Sätt ugnen på 200 grader.Smörj en pajform och strö på lite råsocker för en extra knaprig yta
  15. .Kavla ut degen till en rundel och lägg den i pajformen.Tryck upp degen mot kanterna med hjälp av händerna.
  16. Fyll en spritspåse med mandelcrème och spritsa ut krämen i pajformen i en cirkel från mitten och utåt.
  17. Grädda pajen i 25 minuter mitt i ugnen.
  18. Ta ut pajen och sänk värmen till 180 grader.
  19. Bred på äppelkompotten.
  20. Skala och kärna ur resterande äpplen och skiva dem tunt. 
  21. Lägg äppelskivorna omlott på äppelkompotten.
  22. Grädda pajen i ytterligare 50 minuter mitt i ugnen.

tisdag 27 mars 2012

Surdegsfrallor på Kronjäst vetesurdeg

Provade ju kronjäst rågsurdeg för ett tag sedan och nu testade jag deras vetesurdeg, burken kostade runt 17 kronor och luktade inte fullt lika surt som rågsurdegen. Bakade frallor av det istället för limpor elle baugetter. Det blev goda frallor, lite syrliga, men inte lika syrliga som rågsurdegsbaugetterna, bakade de på en baksten vilket gör att de får en liten frasigare yta, reste sig fint i ugnen och var mjuka och saftiga inuti, ja mycket goda men jag föredrar dock min egna hemmagjorda surdeg. 

Surdegsfrallor på vetesurdeg
16 stycken

1 burk (150 g) Bagarens Vetesurdeg
½ pkt (25 g) Färsk KronJäst för matbröd
5 dl (500 g) Vatten, kallt
13,5 dl (800 g) Vetemjöl special
3 tsk (20 g) Salt
1 msk (20 g) Oliv- eller rapsolja

Gör så här:
  1. Skaka burken (vrid av locket) och rör ihop surdegen med jäst och vatten.
  2.  Tillsätt alla ingredienser utom saltet.
  3. Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 min i maskin eller 15 min för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig. 
  4. Forma degen jämn och fin. 
  5. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar.
  6. Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i 2–3 bitar (bröd), 16 frallor eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut i önskvärd längd. När jg gjorde frallor så delade jag bara degen i 16 bitar och la på bakplåtspapper, formade de inte, allt för att behålla luften i degen. Sikta därefter lite mjöl över bröden.
  7. Lägg bröden på plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme.
  8. Sätt ugnen på 260°C i lagom tid innan gräddningen och sätt samtidigt in en form med ½ liter vatten i ugnen.
  9. Gör 2–3 snitt över bröden om du gör baugetter eller limpor, behövs inte om du gör frallor  precis innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220°C. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 25 min. Låt svalna på galler

fredag 23 mars 2012

Macarons med vaniljkräm och hallon

Hade lite macarons över och idag fyllde jag några med vaniljkräm och hallon, så tokgott :-)

onsdag 21 mars 2012

Macarons med halloncheesecake

Var ett bra tag sedan jag bakade macarons sist, blev himla sugen på det idag när jag hade äggvita över i kylskåpet och lite halloncheesecakefyllning i är aldrig fel liksom :-). Nu när det finns mandelmjöl i vanliga mataffärer blir allt så mycket enklare , man slipper hålla på och skålla, skala och mala mandel :-)

Macarons
ca 40 st

120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g fint malen mandel eller mandelmjöl
150g florsocker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
Eventuellt valfri pastafärg och smakessens


Fyllning:
120 gram philadelphiaost
2 msk creme fraiche
1 msk florsocker
ca 1 1/4 dl hallon
Ev lite snabbmarsan om fyllningen blir för lös, min blev det vilket säkert beror på att jag använde frysta hallon. 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 160 grader .
  2. Skålla mandeln och låta den torka. Mal den sedan fint i en blender, mixer, nötkvarn eller kaffekvarn. Du kommer behöva mala lite mer mandel än vad som krävs i receptet.
  3. Sila den malda mandeln så alla stora bitar försvinner. Väg upp 150 gram på en köksvåg.Blanda mandel och siktat florsocker i en bunke.
  4. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokar upp 
  5. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en godistermometer eller en vanlig digital kökstermometer.
  6. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Lite spill blir det alltid. 
  7. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.
  8. Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen.  Om du vill färga din macaronssmet så skall du göra det nu, tänk på att när marängsmeten vänds ner så ljusnar smeten betydligt Blanda även ner eventuell smakarom/essens..
  9. Vänd i marängen i mandelblandningen och blanda försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte blandar för mycket, smeten ska vara trögflytande. 
  10. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig. 
  11. Låt macaronsen vila i minst 30 minuter så att ytan torkar, detta minskar risken för att de spricker i ugnen sedan när du gräddar dom.
  12. Grädda i ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen 
  13. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret.
  14. Gör fyllningen genom att vispa creme fraiche, philadelphiaost och florsocker till en slät smet. Mossa hallonen lätt och blanda ner i smeten.Blir smeten för lös kan du blanda ner lite snabbmarsan.  Lägg ihop två macarons med fyllning emellan.

måndag 19 mars 2012

Ljust surdegsbröd

En mycket gott surdegsbröd med seg, hård skorpa och luftbubblor inuti, precis som ett surdegsbröd skall vara. Jag gjorde detta på en baksten vilket ger en extra hård skorpa.

Ljust surdegsbröd
2 stycken

12 g jäst, ca ¼ paket
600 gram vatten
280 g vetesurdeg
1 msk salt
850 g vetemjöl special

Gör så här:
  1. Lös jästen i det kalla vattnet.Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta ihop till en deg.Täck degen och låt jäsa 2-3 timmar.
  2. Sätt ugnen på allra högsta värme och varmluft.
  3. Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord, dela den med degskrapa och vik varje del över sig själv.
  4. Lägg brödet på bakpappersklädd plåt och låt vila tills ugnen är varm. 
  5. Skär med en riktigt vass kniv 3 snitt i varje bröd.
  6. Sätt in plåten i ugnen och spreja vatten uppe och nere med en blomspruta innan du stänger luckan.Grädda i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader (varmluft) eller 200 grader (vanlig ugn) och baka i ytterligare 35-40 minuter.
  7. Låt brödet svalna på galler utan bakduk.

söndag 18 mars 2012

Kanelbullar

Testade ett nytt recept på kanelbullar idag som jag hittade i ett nummer av Mitt Kök, det kommer från bagarlandslaget och skal egentligen även innehålla äppelbitar i fyllningen men då jag vet att sambon föredrar "vanliga" kanelbullar fick de bli sådana :-) och kanelbullar är ju bara så tokgott. Blev en bra och lättarbetad deg som jäste fint och gav goda kanelbullar.

Kanelbullar


Vetedeg:
5 dl standardmjölk
50 gram jäst
200 gram socker
200 gram smör, rumstempererat
1,2 kg vetemjöl
10 gram grovmald kardemumma
10 gram havssalt

Gör så här:

  1. Lös upp jästen i lite av mjölken och tillsätt sedan övriga ingredienser. Arbeta till en smidig deg, ca 20 minuter i köksmaskinen.
  2. Låt jäsa i degbunken under bakduk i ca 60 minuter. Stod att man skulle lägga degen på en plåt, platta ut den, plasta in den och ställa den på kylning. hur länge stod inte.Men jag jäste i rumstemperatur. 
Fyllning:
250 gram smör, rumstempererat
200 gram socker
30 gram kanel

Gör så här:
  1. Blanda kanel och socker.
  2. Tillsätt smör och blanda till bredbar konsistens.
  3. Kavla ut degen till en rektangel, jag delade min i två delar.
  4. Bred ut fyllningen så att den täcker hela degen. Om man vill kan man nu strö övre äppelbitar, ca 1x1 cm stora, då går det åt ca 4 äpplen.
  5. Rulla ihop degen och skär upp i lagom stora bitar.
  6. Lägg på plåt täckt med bakplåtspapper eller lägg i bullformar.
  7. Lägg på fuktig bakduk och låt jäsa i rumstemperatur i ca 1 1/2 timme eller till dubbel storlek.
  8. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.
  9. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 12-14 minuter.

fredag 16 mars 2012

Rispannkakor

Ofta blir det ju ris över efter middagen, här är ett perfekt sätt att ta tillvara på det samtidigt som man får lite mer matiga pannkakor, himla gott med grädde och sylt  :-). gick även hem hos barnen.

Rispannkakor
1 ägg
2 dl mjölk
1 dl vetemjöl
3 dl kokt kallt ris
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

  1. Vispa ihop ägg, mjölk och mjöl till en smet.
  2. Häll i riset och tillsätt salt och vaniljsocker. Blanda till en jämn smet.
  3. Stek små pannkakor eller plättar i lite smör. Glöm inte röra i bunken mellan varje stekomgång, riset sjunker fort till botten.
  4. Servera med tex sylt och grädde, eller varför inte glass, vaniljkesella eller keso.

torsdag 15 mars 2012

Skållat grovt bröd med valnötter

Ett mycket gott bröd med massa nötter som blir extra saftigt pga av skållningen. Blir som bäst om det får vila ett dygn innan man skär upp det.

Skållat grovt bröd
2 stycken

Dag 1
2 dl grovt rågmjöl
4 dl vatten
2 dl helt korn, tog hel dinkelkorn
1 dl rågkross

Gör så här:
  1. Häll ner rågmjölet i en bunke.
  2. Koka ypp vattnet och häll detta över mjölet.
  3. Blanda väl och rör ner rågkross och dinkelkorn. 
  4. Täck med plastfolie och låt stå tills nästa dag. Alternativ gör detta tidigt på morgonen och gör brödet på eftermiddagen. 
Dag 2
3 dl vatten
50 gram jäst
degen från dag 1
1/2 dl brödsirap
2 tsk salt
3 dl rågmjöl (165 gram)
4 dl vetemjöl special (240 gram)
1,5 dl solrosfrön
100-150 gram valnötter

Gör så här:
  1. Värm vattnet till fingervarmt. Fördela jästen i en bunke och rör ut den i jästen.
  2. Blanda ner resten av ingredienserna, jag brukar dela nötterna i mindre bitar.
  3. Blanda väl, det blir en kladdig deg.
  4. Fördela degen i två avlånga 1-litersformar,smorda och mjölade, fast jag gjorde ett bröd och jäste i en 3 liters form.
  5. Strö på lite solrosfråön.
  6. Låt jäsa under bakduk i 60 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  7. Grädda bröden på nedersta falsen i ca 60 minuter, tills de fått en innertemperatur på 98 grader.
  8. Låt bröden stå kvar i sina formar 10 minuter. Stjälp sedan upp dom på galler och låt svalna under bakduk. Plasta in bröden, de behöver inte vara helt kalla och låt dom vila till nästa dag.

måndag 12 mars 2012

Baguetter på Kronjäst rågsurdeg


Kronjäst har ju kommit med färsk surdeg på burk och torkad surdeg, ville självklart testa detta trots att jag har mina egna surdegar i kylen. Köpte färsk rågsurdeg, tror den kostade 24 kronor. Öppnade burken och lukten var väldigt starkt, luktade som om surdegen blivit alldeles för sur. Smaka det vågade jag inte :-). Ja testade receptet som stod på burken och det jäste som det skulle, tror jag det när man måste tillsätta 25 gram färsk kronjäst. Brödet var det absolut inget fel på, god syrlig smak, mjuk och saftig inuti och härligt frasig yta. Fast nu gjorde jag min på baksten, kastade vatten i en plåt på botten vid gräddning samt en baguetteplåt, det hjälper till att få dom frasiga. Färdig surdeg är ju bra för den som vill testa på att baka med surdeg men inte orkar göra en egen eller för de som väldigt sällan bakar med surdeg. Själv föredrar jag min egen surdeg, det skulle bli dyrt att köpa surdeg för 24 kronor för ett brödbak och sedan måste man ju ändå tillsätta 25 gram jäst. Så då undrar man ju om det är jästen eller surdegen som gör jobbet.Kommer även testa på torrsurdegen och se hur det brödet blir. 


Baguetter
1 burk (150 g) Bagarens Rågsurdeg
½ pkt (25 g) Färsk KronJäst för matbröd
5 dl (500 g) Vatten, kallt
9 dl (540 g) Vetemjöl special
4 dl (240 g) Rågmjöl, grovt
3 tsk (20 g) Salt
1 msk (20 g) Oliv- eller rapsolja

Gör så här:
  1. Skaka burken (vrid av locket) och rör ihop surdegen med jäst och vatten. 
  2. Tillsätt alla ingredienser utom saltet.
  3. Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 min i maskin eller 15 min för hand. 
  4. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig. 
  5. Forma degen jämn och fin. 
  6. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar.
  7. Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. 
  8. Dela i 2–3 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut i önskvärd längd. Sikta därefter lite mjöl över bröden.
  9. Lägg bröden på plåt och täck med plast. 
  10. Låt jäsa ca 1 timme.
  11. Sätt ugnen på 260°C i lagom tid innan gräddningen. Ställ en lite plåt i botten på ugnen.
  12. Gör 2–3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen,kasta in lite vatten på plåten som står i botten på ugnen sänk temperaturen till 220°C.
  13. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 25 min. 
  14. Låt svalna på galler.

fredag 9 mars 2012

Cheesecake med hallon

Tokälskar cheesecake och denna är helt underbart god, riktigt krämig och mäktig med två lager fyllning, kan inte bli bättre liksom :-). 

Cheesecake med hallon
ca 12 bitar

Botten:
300 g digestivekex
150 g smält avsvalnat smör

Fyllning 1:
225 g hallon, halvtinade
600 g philadelphiaost
3 st ägg, stora
1,5 dl strösocker

Fyllning 2:
3 dl crème fraiche
3 msk strösocker
1 msk vaniljsocker

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Smula kexen (går lättast i matberedare). Smält smöret och blanda med kexen.
  3. Tryck ut smulorna i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter
  4. Grädda botten i mitten av ugnen ca 5 min
  5. Blanda ingredienserna till fyllning 1 i matberedare. Kör till en jämn smet och häll ned i formen.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min tills smeten stannat. 
  7. Blanda crème fraiche med strö- och vaniljsocker.
  8. Bred på och grädda ytterligare 5 min.
  9. Låt kallna. 
  10. Garnera gärna med hallon eller servera dem bredvid.

onsdag 7 mars 2012

Klassisk sockerkaka

En vanlig klassisk sockerkaka är aldrig fel, så gott :) , kokande vatten ger en lite saftigare sockerkaka. Gjorde min i en 2 liters form, därför blev den inte lika hög som vanligt.

Sockerkaka

75 gram smör, smält, svalnat
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk äkta vaniljsocker
1 1/2 dl kokande vatten

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en form på 1 1/2 liter.
  3. Vispa ägg och socker ljust och poröst.
  4. Tillsätt smöret och mjölet blandat med bakpulver.
  5. Blanda i vaniljsocker och kokande vatten.
  6. Häll smeten i formen.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i 40 minuter, känn att stickan är torr.
  8. Låt svalna i formen innan den stjälps upp.

måndag 5 mars 2012

Brödkakor

Älskar  brödkakor som man kan köpa i affären och vad passar då inte bättre än att baka lite egna :-), lika tokgoda ljumna som kalla. Brukar frysa in de som jag inte skall äta de närmaste två dagarna. Ett lätt och enkelt bröd att göra. Kommer bli en del brödbak under veckan för att fylla på frysen, får se till att färska upp surdegarna lite.

Brödkakor
4 stycken

25 g jäst
1 l mjölk
0,5 msk salt
10 dl grahamsmjöl (600 gram)
12 dl vetemjöl (700 gram), jag tog special
50 g smör, smält, fast jag tog rumsvarmt

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 275°. Värm mjölken till 37°. Smula jästen och rör ut den i lite av mjölken. 
  2. Tillsätt salt och resten av mjölken.
  3. Arbeta in mjölet till en ganska lös deg. 
  4. Tillsätt smöret. 
  5. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 min.
  6. Baka ut kakorna, nagga med gaffel. Den som vill gör ett 3–4 cm runt hål mitt i bröden med en utstickare. 
  7. Låt dem jäsa igen under bakduk 30 min eller längre.
  8.  Grädda (två bröd åt gången) 12–15 min i nedre delen av ugnen. Om du gör hål i kakorna blir gräddningstiden något kortare.

fredag 2 mars 2012

Ambrosiatårta

Bakade en härligt god ambrosiatårta idag, var många år sedan jag åt det sist, så himla gott och enkelt att göra. Man behöver inte göra egen vaniljkräm utan det funkar lika bra med vaniljkräm gjord på marsanpulver, på tex 3 dl mjölk och 7,5 msk marsanpulver. Vill man ha en högre kaka gör man en vanlig sockerkaka som man smaksätter med apelsinsaft och rivet apelsinskal. 

Sockerkaka
150g smör
2 dl socker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
Rivet skal av 1 apelsin
1/2 dl pressad apelsin

Gör så här:
  1. Sätt på ugnen på 175 grader. 
  2. Smörj och bröa en form på ca 24 cm i diameter..
  3. Rör rumsvarmt smör och socker poröst. 
  4. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. 
  5. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och blanda ner det i smeten växelvis med rivet apelsinskal och apelsinsaft. 
  6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Låt svalna.


Vaniljkräm:
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjöl
2 äggulor eller 1 ägg
1 msk strösocker
1 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker

Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser och värm under ständig omrörning tills krämen tjocknar. Den får absolut inte koka för då kan den skära sig.


Glasyr:
1 1/2dl florsocker
1-1 1/2 msk pressad apelsin
3 msk hackade syltade apelsinskal

Gör så här:
  1. Dela kakan på mitten, fyll med vaniljkräm, lägg på locket.
  2. Blanda florsocker och lite av apelsinsaften, späd försiktigt med mer saft tills den blir tjock men bredbar.
  3. Bred ut på kakan med en kniv och strö över apelsinskal.

tisdag 28 februari 2012

Rostbröd

Barnen ville ha lite rostbröd till helgen och därför passade jag på att baka en lite nyttigare variant :-) med gryn och linfrön, inget man tänker på när man äter det, men gör det lite saftigare. Passar utmärkt att frysa in.

Rostbröd

2 stycken

75 gram jäst
2+6 dl vatten
1 1/2 dl fiberhavregryn
1/2 dl linfrön
1 1/2 dl grynblandning (råg, vete, korn, havre från Axa)
1 msk salt
16-17 dl vetemjöl
Lite smör eller ägg till pensling

Gör så här:

  1. Smörj två stycken 2 liters formar.
  2. Lös upp jästen i 2 dl fingervarmt vatten, 37 grader. 
  3. Tillsätt 6 dl fingervarmt vatten, havregryn, linfrön, grynblandning och salt.
  4.  Häll i lite av mjölet åt gången och bearbeta till en smidig deg. 
  5. Baka ut till 2 släta, avlånga limpor.
  6. Tryck ut degen i formarna. Pensla brödet med lite smör eller ägg.
  7. Jäs under bakduk ca 35 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  8. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Ta ut brödet ur formen, vänd det upp och ner och grädda ytterliggare ca 6 minuter direkt på ugnsgallret.

lördag 25 februari 2012

Blåbärspaj


Bakade lite mumsig blåbärspaj idag, får allt lite sommarkänsla  :-). Gjorde pajen i en mindre form som är mer lagom till oss här hemma.Pajformen kommer från IB Laursen och är 18 cm älskar det porslinet, även den lilla rosa kannan kommer därifrån.Givetvis skall det vara massor med vaniljsås till :-).

Blåbärspaj

Pajskal:
1.5 dl vetemjöl
1.5 msk socker
50 g smör
0.5 st ägg

Fyllning:
100 g frysta blåbär, Fast jag tog mer än 100 gram blåbär då jag tyckte det blev för lite
socker

Smuldeg:
1.5 dl vetemjöl
75 g smör
0.5 dl socker
0.5 st ägg
0.25 dl flagad mandel

Gör så här
1. Blanda ingredienserna till pajskalet i en matbredare.
2. Pressa ut degen i en pajform.
3. Ställ pajskalet i frysen i cirka 30 minuter.
4. Blanda smuldegen med fingrarna.
5. Lägg blåbären och sockret i pajskalet och täck med smuldegen.
6. Ställ in i ugn i 200 grader i 25 minuter.

torsdag 23 februari 2012

Silviamuffins

Bakade lite "vanliga" ljusa muffins häromdagen enligt Leila Lindhplmsrecept men använde mig av glasyren som jag brukar använda till silviakaka, så tokgott, älskar verkligen den glasyren. 

Ljusa muffins
12 stycken, men mina formar var inte så stora så det blev fler än så

3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Skal och saft av en citron

Gör så här: 
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
  3. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten. 
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. 
  5. Blanda i rivet skal och saft av en citron.
  6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
  7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. 
  8. Låt svalna.



Glasyr
100 g smält margarin
1 dl strösocker
1 äggulor
2 tsk vaniljsocker
Kokos

Gör så här
  1. Smält margarin. 
  2. Blanda i övriga ingredienser till glasyren och koka några minuter under ständig omrörning. 
  3. Bred ut på muffinsen och strö över kokos.

tisdag 21 februari 2012

Fettisdagen

Ja idag är det ju Fettisdagen, det kan väl knappast någon missat :-) då de första semlorna började säljas innan jul. Givetvis skall detta firas med nybakade hemmagjorda semlor med massa mandelmassa :-). Ville ha luftiga och lätta bullar så därför använde jag samma recept som jag brukar använda till saffransbröd. Det funkade perfekt, kanske den degen flyter ut lite mer på bredden än "vanlig" vetedeg.

Vetebullar
ca 30 stycken, beroende på hur stora du vill ha dom

50 g jäst
150 g smör, rumsvarmt
5 dl mjölk
250 g kesella/kvarg (1 %)
1/2 tsk salt
2 dl socker
1 tsk hjorthornssalt, kan uteslutas
1 ägg
ca 16 dl vetemjöl

Tillbehör:
Mandelmassa, se längre ner
Vispgrädde
Florsocker

Gör så här
  1. Smula ner jästen i en bunke. Ljumma mjölken till fingervärme, ca 37˚C.
  2. Rör ut jästen i lite av mjölken.
  3. Tillsätt resten av mjölken och hjorthornssalt, smör, kesella, salt, socker, och ägg. 
  4. Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter. Låt den hellre vara lite kladdig. Bättre att då tillsätta mer mjöl vid utbakningen. Strö lite mjöl över degen. 
  5. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45-60 minuter. 
  6. Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord. 
  7. Rulla till runda bullar.Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. 
  8. Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, 30-45 minuter. 
  9. Gräddas mitt i ugnen i 250 grader, 8-10 minuter. 
  10. Låt svalna på galler under bakduk.
  11. Nu är det bara att fylla bullarna med mandelmassa och spritsa på grädde och pudra med florsocker.
  12. Frys gärna in överblivna vetebullarna samma dag.
Mandelmassa:
150 gram mandelmjöl
1 bittermandel
150 gram strösocker
Äggvita
Mjölk

Gör så här:
Jag mixade ihop socker, bittermandel och mandelmjöl i matberedaren och hällde sedan i äggvita tills det blev en lagom konsistens på mandelmassan. Busenkel, eller hur :-). Mandelmassan förvarar jag sedan i kylen. När jag väl skulle fylla bullarna så blandade jag mandelmassan med mjölk till lagom konsistens.

lördag 18 februari 2012

Death by chocolate muffins


Älskar chokladmuffins med mycket smak och just death by chocolate är en kaka som ger mycket chokladsmak :-), istället för att grädda den i en sockerkaksform så gräddade jag i muffinsformar. Hällde på lite smarrig chokladglasyr och strödde över kokos, tokgott :-). Receptet kommer från boken Söta saker av Theresia Erneborg.
 
Muffins
12 stycken

150g smör
200g choklad med 70 % kakaohalt
2½ dl strösocker
4 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
½ dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl Crème fraîche

Glasyr:
100 gram mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
Kokos

Gör så här:
  1. Smält smöret. Bryt chokladen i småbitar, lägg dem i det smälta smöret och rör tills de har smält och löst sig helt.
  2. Vispa strösocker och ägg lätt och rör sedan ner chokladblandningen och de övriga ingredienserna.
  3. Häll smeten i muffinsformar som du ställt i en muffinsplåt.
  4. Grädda mitt i ugnen i 200 grader, i,15-20 min uter.
  5. Låt svalna på galler under bakduk.
  6. Finhacka chokladen. Koka upp grädden, häll ner chokladen och rör till en jämn smet. Låt svalna något.
  7. Bre detta över dina muffins och strö över kokos.


      tisdag 14 februari 2012

      Äppelkaka med citron och kardemumma



      Överraskade sambon med lite äppelkaka med vaniljsås idag, hans favoriter är de gamla hederliga bakverken som kärleksmums/mockarutor, kanelbullar Budapestrulle och äppelkaka framför cupcakes och maffiga tårtor.Det blir en del äppelkakor och äppelpajer under sensommaren när de svenska äpplena mognar. Och det är ju så himla gott också. Provade en hjärtformad sockerkaksform idag nu när det är alla hjärtans dag, formen är visserligen på nästan 1,8 liter men inte så stor utan hög istället vilket gjorde att äpplena och garneringen inte syntes utan åkte ner till botten, men det gjorde inget, för det var ju så gott.

      Äppelkaka

      125 g smör eller margarin
      1 1/2 dl strösocker
      1 tsk vaniljsocker
      1 citron (endast det rivna skalet)
      2 ägg
      2 1/2 dl vetemjöl
      2 tsk bakpulver
      2 msk mjölk

      Fyllning och garnering
      4 medelstora äpplen
      1 tsk kardemummakärnor
      1 msk strösocker
      Pärlsocker
       
      Gör så här
      1. Sätt ugnen på 175°C. 
      2. Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter med matfett. 
      3. Smält matfettet och låt det svalna. 
      4. Rör matfettet med socker, vanilj och citronskal. 
      5. Tillsätt ett ägg i taget och rör mellan varje.
      6.  Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och mjölken.
      7. Häll smeten i formen. 
      8.  Skär äpplena i tunna klyftor. Stick ner dem tätt i smeten. 
      9. Stöt kardemummakärnorna och blanda med sockret. Strö det över äpplena. Strö över lite pärlsocker.
      10. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 30-35 minuter. (min gräddades nog minst 45 minuter innan den var klar)
      11. Servera kakan ljummen eller kall med glass, vaniljsås eller lättvispad grädde smaksatt med vaniljsocker.