Bakade lite härligt goda smörbullar idag gjord på karlsbaderdeg. En karslbaderdeg innehåller mycket smör och ägg och det blir så härligt lätta och luftiga bullar med mycket smörsmak, tokgott helt enkelt :-). Man behöver inte fylla dom med smörfyllning, de blir mycket goda som släta bullar. Eller varför inte fylla dom med äppelmos eller vaniljkräm.
Smörbullar
25-30 stycken
50 gram jäst
250 gram kall mjölk
700 gram vetemjöl
100 gram strösocker
15 gram bakpulver
2 ägg
5 gram salt
200 gram rumsvarmt smör
Gör så här:
- Lös upp jästen i mjölken.
- Tillsätt övriga ingredienser utom smöret.
- Bearbeta degen i maskin eller för hand i ca 5 minuter och tillsätt sedan smöret klickvis.
- Bearbeta degen igen i maskin i ca 10 minuter, eller för hand 15-20 minuter, tills den är elastisk och följsam.
- Låt degen vila i 10 minuter.
Smörfyllning
200 gram rumstempererat smör
200 gram florsocker
20 gram vaniljsocker
1 ägg + en skvätt vatten till pensling.
Pärlsocker till garnering.
Gör så här:
- Lägg degen på mjölat bord och dela den i 25-30 bitar.
- Rulla till bullar.
- Lägg i bullformar på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 1 timme.
- Rör under tiden, eller vispa ihop fyllningen till en slät kräm. Lägg krämen i en spritspåse.
- Pensla bullarna med ägg och spritsa en klick fyllning i varje bulle. Tryck ner spritspåsen en bit i bullen så att fyllningen lägger sig i mitten. Garnera med pärlsocker.
- Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter.