tisdag 18 oktober 2011

Vit chokladglass med fudgerippel

Gjorde lite ny mumsig glass i veckan, vit choklad med fudgerippel, smakar som chokladsås, tokgott enligt mig :-) . Nu ser glassen ut som en smärre katastrof vilket den gör på grund av att sonen var lite klåfingrig och öppnade frysen utan att stänga den helt, så glassen hann smälta en hel del och blev inte alls snyggt ripplad och ni som gjort egen glass vet ju även att hemmagjord glass smälter fortare. Fast det gör inget, får den är lika god för det och glass skall ju ätas lite halvsmält liksom :-) , fast nu hade jag föredragit den i ett litet mer fruset tillstånd då jag ville ta lite snygga kort på den, ja så kan det bli ibland.

Vit choklad glass
5 dl vispgrädde (eller hälften grädde, hälften mjölk)
1 vaniljstång
6 äggulor
1 dl strösocker
1 msk glukos (kan uteslutas)
200 gram vit choklad, grovt hackad

Gör så här:
  1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde och glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Blanda ner den vita chokladen, ställ eventuellt tillbaka den på plattan om du inte får den att smälta helt.
  6. Sila glassmeten så att du får bort vaniljstången och kyl sedan glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  7.  Följ instruktionerna för din glassmaskin. När den är klar så varvar du glass och fudgerippel i en frystålig burk.Ställ sedan in den i frysen några timmar. 
  8. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. När den är halvfryst får du försiktig blanda ner lite fudgerippel. 
Fudgerippel
Detta recept kommer David Lebovitz bok The Perfect Scoop och därför anges måtten i cup, det blir 1 cup, 250 ml av detta recept.

1/2 cup, 100 gram socker
1/3 cup, 80 ml ljus corn syrup, borde funka med vit baksirap
1/2 cup, 125 ml vatten
6 msk kakao
1/2 tsk vanilj extract

Gör så här:
  1. Blanda alla ingredienser förutom vanilj extractet i en kastrull.
  2. Vispa tills det börjar sjuda.
  3. Koka det sedan under vispning ca 1 minut. Jag vet inte om han menar att det bara skall sjuda, men jag lät min koka några minuter.
  4. Blanda ner vanilj extractet.
  5. Låt fudgerippeln bli helt kall i kylskåpet.
  6. Håller ca 2 veckor i kylen. 
  7. Den går även att använda som chokladsås, fast då kanske du behöver värma den i mikron några sekunder för att få den lite mer flyttande.

måndag 17 oktober 2011

Morotsfrallor

Hade både keso och morötter som  snart var på väg att passera utgångsdatum och vad passar då inte bättre än att baka lite bröd på det. Morötterna ger ju inte så mycket smak, men det gör frallorna lite saftigare och då jag älskar nötter och frön så hällde jag i lite solrosfrön och linfrön med. Himla gott och perfekt att ha lite frallor i frysen och tina upp till frukosten.

Morotsfrallor
20-24 stycken


50 g jäst
5 dl mjölk (Vatten funkar givetvis med)
4 dl finriven morot
250 g keso
2 tsk salt
1 msk olja
4 dl grahamsmjöl
15 dl vetemjöl special fullkorn
1 dl solrosfrön
1 ½ dl linfrön
2 msk honung (kan uteslutas)

Solrosfrön till garnering

Gör så här
  1. Värm mjölken till 37 grader.
  2. Smula jästen och rör ut den med mjölken i en degbunke.
  3. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta sist in vetemjölet. Degen kan bli något kladdig av keson, ta inte i alltför mycket vetemjöl. 
  4. Jäs degen i bunken i ca 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225°C.
  6. Knåda degen en kort stund på lätt mjölat underlag.
  7. Dela degen i 20-24 bitar och rulla till runda frallor. Doppa dom i solrosfrön.
  8. Lägg dem på plåt med bakpapper och jäs i ca 20 minuter.
  9. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna på galler.

lördag 15 oktober 2011

Brysselkex

Sonen ville att jag skulle baka kakor igår,egentligen ville han ha lite roliga Cake Pops då han satt och bläddra i min Cake Pops bok,  men då jag inte hade alla ingredienser hemma till cake pops fick de bli lite mördegskakor istället, lite Brysselkex, så gott och när det gäller mördegskakor så blir de som godast om de görs på smör och inte margarin. Hade bara lite svårt för att få strösockret att sitta kvar på rullarna. Ja cake pops får vi göra en annan dag, tror han ville jag skulle göra lite lamm. Sedan när det gäller att äta kakor, så är det som alltid, han tar en halv kaka och sedan är det nog, om det nu inte är Tom & Jerry kex förstås :-) eller Mariekex. Tyvärr har jag inte  hittat något recept på kakor som smakar exakt som Mariekex eller Tom & Jerry kexen. 

Brysselkex
30-40 stycken

100 gram strösocker
200 gram smör, rumstempererat
300 gram vetemjöl
10 gram vaniljsocker
1-2 dl strösocker att rulla längderna i
ev karamellfärg

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda snabbt ihop alla ingredienser till en deg i tex matberedaren.
  3. Låt vila i kylskåp i 30 minuter.
  4. Dela degen i två delar och rulla ut dom till två rullar, 4-5 cm i diameter.
  5. Färga ev strösockret med lite karamellfärg och rulla rullarna i detta.Plasta in dom.
  6. Låt vila i kylskåpet 1 60 minuter.
  7. Skär dem i 1/2-1cm tjocka skivor.
  8. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
  9. Grädda mitt i ugnen 8-12 minuter.

onsdag 12 oktober 2011

Chokladmacarons med saltkolafyllning.

Gjorde lite härligt goda chokladmacarons häromdagen, fyllda med saltkola, kan jag säga att det blev supergott :-) , toksmarrigt. Nästa gång var jag vara lite mer noggrann när jag spritsar på fyllningen, ser visst att de blev lite snea :-) Receptet på saltkolan kommer från Mia Öhrns nya bok "Macarons, cupcakes, cakepops och andra söta bakverk".  

Använder alltid det det  här receptet som kommer från Hello Sugars Blogg . Hon har översatt receptet som hon hämtat från bloggen Tartelette, har testat lite olika recept och detta är det som funkar bäst för mig.Låt er inte avskräckas över att det är så många moment, har man väl gjort det en gång så är det inte alls svårt men det kräver att du har en köksvåg.  
Jag använder färdigt  mandelmjöl, det har jag bland annat köpt på Indian Food House på Herkulesgatan ute på Backaplan i Göteborg, Lidl, ICA Focus och nu finns dt även på min vanliga ICA i och med att LCHF-kost blivit så populärt.

Visste inte hur mycket kakao jag skulle ta i, jag tog nästan 3 msk och det blev bra, tog inte mindre mängd mandelmjöl för det, som tur var blev kakorna bra för det. 
 
Chokladmacarons
ca 40 st


120g äggvitor, uppdelat i två skålar

35g socker
150g fint malen mandel
150g florsocker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
2-3 msk kakao

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 160 grader C.
  2. Skålla mandeln och låta den torka. Mal den sedan fint i en blender, mixer, nötkvarn eller kaffekvarn. Du kommer behöva mala lite mer mandel än vad som krävs i receptet. Eller använd färdigt mandelmjöl.
  3. Sila den malda mandeln så alla stora bitar försvinner. Väg upp 150 gram på en köksvåg.Blanda mandel och siktat florsocker i en bunke.
  4. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokar upp 
  5. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en godistermometer eller en vanlig digital kökstermometer.
  6. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Lite spill blir det alltid. 
  7. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.
  8. Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen. Blanda ner kakaon.
  9. Vänd i marängen i mandelblandningen och blanda försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte blandar för mycket, smeten ska vara trögflytande. 
  10. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig. 
  11. Låt macaronsen vila i minst 30 minuter så att ytan torkar, detta minskar risken för att de spricker i ugnen sedan när du gräddar dom.
  12. Grädda i ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen 
  13. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret.
  14. Fyll med saltkollafyllningen och njut!


Saltkolafyllning
 3/4 dl socker
1/2 dl vit baksirap
1/2 dl vatten
3/4 dl vispgrädde
75 g smör
ca 1 tsk flingsalt

Gör så här:
  1. Blanda socker, sirap och vatten i en ganska vid kastrull.
  2. Låt koka upp och sedan puttra tills sockerlagen är gyllenbrun utan omrörning. 
  3. Rör ner grädde (akta, för det sprätter kanske) och sedan smöret. 
  4. Låt koka sakta några minuter tilsl kolan tjocknar lite.
  5. Kontrollera konsistensen genom kulprovet, kolan ska vara mjuk men inte rinnig.
  6. Dra kastrullen från sidan och rör ner flingsaltet. 
  7. Låt kolan svalna helt, gärna över natten. Är du ivrig kan du ställa in den i kylskåpet. Rör inte i kolan medans den svalnar. 
  8. Spritsa kolan på dina macarons och pra ihop två och två.Förvaras i kylskåp i upp till en vecka.

måndag 10 oktober 2011

Kardemummakaka med havretäcke


Min sambos arbetskamrat fyller år idag  och jag vet att han gillar kakor så därför bakade jag en underbart god mjuk kaka idag som min sambo kan ta med till honom imorgon. De blev så gott med havretäcket på, fast nästa gång skall jag låta den grädda 5 minuter till i första gräddningen då havretäcket sjunk ner i mitten, men det gjorde absolut inget för det blev så gott ända. Perfekt ihop med lite grädde eller vaniljvisp. Receptet kommer från Helene Johanssons nya bakbok Sötebröd från Brunkebergs Bageri.

Kardemummakaka med havretäcke
200 gram smör
300 gram mjölk
2 ägg
300 gram strösocker
475 gram vetemjöl
15 gram bakpulver
20 gram stötta kardemummakärnor

Havretäcke
150 gram smör
100 gram havregryn
10 gram malen kanel
2 finhackade bittermandlar

Gör så här:
  1. Smörj och bröa en rund bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Smält smöret och blanda ner mjölken.
  4. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  5. Tillsätt mjölblandningen under omrörning i äggsmeten.
  6. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner detta i smeten.
  7. Häll i bakformen.
  8. Grädda på nedersta falsen i 20 minuter.
  9. Under tiden gör du havretäcket, smält smöret och blanda i övriga ingredienser.
  10. Ta ut kakan och bred detta försiktigt över kakan.
  11. Grädda ytterligare i ca 25 minuter. Kakan ska vara torr inuti när den är färdig, känn med en sticka.
  12. Låt svalna i formen.
  13. Så gott ihop med lite vispgrädde eller vaniljvisp.

lördag 8 oktober 2011

Scones med yoghurt

De här scones brukar jag göra istället för "vanliga" scones när jag har turkisk eller grekisk yoghurt hemma. Tycker de blir mycket godare, mer saftigare och mindre torra än vanliga scones, lite mjukare liksom.

Yoghurtscones
8 stycken 

7,5 dl mjöl
0,5 dl vetekross
0,5 dl krossat linfrö
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 msk honung
2 ägg
4 dl Yoghurt 10 % fet
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  3. Rör ihop ägg, honung och yoghurt. 
  4. Blanda allt till en slät deg utan att knåda för mycket. 
  5. Dela degen i 8 jämnstora bitar. Degen blir kladdig så jag använde mig av en sked för att lägga upp dom på plåtar och mjölade sedan händerna ordentligt och plattade ut dom till c:a 1,5 cm tjocka rundlar. Nagga dom sedan med en gaffel.
  6. Grädda i 225 grader ca 15 minuter.

torsdag 6 oktober 2011

Mintglass

Gjorde lite härligt god mintglass i helgen, så tokgott, färgade den lite grönt så att den ser ut som mintglass :-). En absolut  favorit när det gäller köpt chokladsås är  O'hoj hard topping mjölkchoklad, den stelnar och blir hård när den kommer på glassen, supergott, finns även en med lakritssmak, som påminner om överdraget till lakritspuck.Supermumsig den med.
Mintglass
5 dl vispgrädde (eller hälften grädde, hälften mjölk)
1 vaniljstång
6-8 äggulor
1 dl strösocker
1 msk glukos (kan uteslutas)
Pepparmyntsolja efter smak, jag brukar köpa apotekets
Ev grön hushållsfärg
Gör så här:
  1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde och glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.Smaka av med pepparmyntsolja. Färga ev glassmeten grön.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Sila glassmeten så att du får bort vaniljstången och kyl sedan glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  6. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
  7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll  upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.

tisdag 4 oktober 2011

Kanelsnurror


Ja det är väl ingen som missat att det är kanelbullens dag idag :-), självklart måste detta firas med nybakade kanelbullar. Som vanligt gillar jag att testa nya recept och denna gång kommer receptet från den helt nyutgivna boken Sötebröd från Brunkergs Bageri, skriven av Helene Johansson, liksom hennes tidigare bok så är även denna bok helt suveränt bra. Kan starkt rekommendera den. Ja bullarna blev supergoda och lagom med fyllning, precis så där lagom utan att de rinner ur bullen och gör dom helt kletiga, ja det är så min sambo vill ha dom.

Kanelsnurror
25-35 stycken

Vetedeg
75 g jäst
500 g kall mjölk
1200 g vetemjöl
200 g strösocker
200 g smör, rumstempererat
20 g kardemummakärnor, stötta
5 g salt

Kanelfyllning
200 gram rumsvarmt smör
100 gram strösocker
75 gram farinsocker
25 gram malen kanel
15 gram pressad citron

1 ägg + en skvätt vatten till pensling

Garnering
Pärlsocker

Gör så här
  1.  Lös upp jästen i mjölken och tillsätt övriga ingredienser.
  2. Bearbeta degen i maskin i 12-15 minuter, eller för hand i 15-20 minuter, tills den känna smidig och elastisk.Gör ett glutentest för att försäkra dig om att degen är tillräckligt bearbetad.
  3. Låt degen vila i 10 minuter innan du börjar forma den.
  4. Vispa alla ingredienser till fyllningen till en fluffig kräm.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar.
  6. Kavla ut en del i taget till en 3–4 mm tjock rektangel.
  7. Bred på fyllningen – snåla inte!
  8. Vik degen på mitten från långsidan och skär den i 1 cm tjocka remsor. T
  9. a upp remsorna, en i taget och nyp fast ena änden mellan pekfiner och tumme. Vira degremsan två varv över pekfinger, långfinger och ringfinger och vira tillslut sista degänden tvärs över bullen som bildats. Fäst änden under bullen. 
  10. Lägg knutarna med 3–4 cm mellanrum med ändarna nedåt på plåt med bakplåtspapper eller i bullformar. 
  11. Låt jäsa i rumstemperatur i ca 1 timme.
  12. Pensla bullarna med uppvispat ägg och garnera med stött kardemumma och råsocker. (Alternativt pensla och garnera efter gräddningen, de blir då mjukare bullar med fin glans)
  13. Grädda bullarna i 225 graders ugnsvärme i 10–12 minuter

Glutentest
För att se om degen är tillräckligt bearbetad tar du upp en bit deg ur bunken och drar den försiktigt mellan händerna. när du kan dra ut den så att det bildas en tunn hinna i mitten som släpper igenom ljus är degen färdig.

lördag 1 oktober 2011

Cookietoppar med nötter och choklad

Bakade lite härligt goda småkakor med knapriga nötter och god choklad. Det går givetvis att byta ut jordnötterna mot andra nötter/mandel. De har kakorna flyter inte ut, blir lite torrare/hårdare i konsistensen.

Jordnötskakor
ca 24 stycken

100 gram smör
100 gram jordnötssmör
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
1 ägg
2 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl
2 dl jordnötter, grovt hackade
2 dl mörk choklad, grovt hackad

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör smör, jordnötssmör, socker, farinsocker och vaniljsocker poröst. Jag kör detta i köksmaskinen med den tillhörande beaterbladen.
  3. Blanda ner resten av ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en deg.
  4. Forma till runda kulor. Lägg på bakpappersklädd plåt. Platta till dom.De flyter inte ut.
  5. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter.
  6. Låt kakorna svalna lite på plåten innan du lägger dom på ett galler för att kallna helt

torsdag 29 september 2011

Kryddivar

Testade ett bröd ur senaste nummet av Baka, ett riktigt härligt riktigt grovt bröd med hela korn och gjord på surdeg. Är alltid fascinerande att ser att få bröd att jäsa helt utan jäst, visst jäsningen tar mycket längre tid, mitt bröd jäste nog runt 8 timmar innan det hade jäst klart. Gott blir det och mättar bra, kan inte bli bättre. Favoritmjölet när det gäller brödbakning är Wästgötarnas mjöl, ett mjöl som producera i ekologiskt jordbruk,de är 8 bönder tror jag, inte massproducerat på stora fabriker och närproducerat då det är bönder härifrån Västra Götaland, vilket gör att jag kan köpa mitt bröd i min Ica-butik. Kan inte bli bättre. Extra kul att man på varje mjölpåse kan se vilken bonde som mjölet kommer ifrån. Det är klart, de lite ovanligare sorterna som jag skulle vilja testa att baka med, tex Emmer, finns ju inte på ICA och mjölet är ju lite dyrare än "vanligt" mjöl, men jag betalar gärna lite extra för det.  Receptet på brödet kommer ursprungligen  från surdegsbageriet Alvar & Ivar, ett bageri jag besöker emellanåt när jag är trött på att baka eget surdegsbröd :-), finns så mycket gott surdegsbröd där.

DAG 1, Skållning:
2 dl kokande vatten
150 g (1 ¾ dl) hela dinkelkorn
50 g (¾ dl) linfrön

Blanda ihop i en skål. När blandningen svalnat, ställ in den i kylskåpet tills nästa dag.

DAG 2
Skållningen från dag 1
120 gram aktiv rågsurdeg
2,5 dl kallt vatten
120 g (2 dl) fullkornsmjöl av emmer (kan bytas ut mot grovt råg eller dinkel)
120 g (2,5 dl) fullkornsmjöl av dinkel
120 g (2,5 dl) siktat dinkelmjöl
10 g (1 msk) havssalt
5 g (1 msk) anis, hela frön
5 g (1 msk) fänkål, hela frön

Garnering: t ex dinkelflingor

Gör så här:
  1. Blanda alla ingredienser i en degblandare och kör på låg växel i  cirka 6 minuter. Den skall väldigt lös och kladdig men ändå lite elastisk. 
  2. Fördela degen i en större (1,5-liters) eller två mindre (3/4-liter) smorda formar. 
  3. Strö lite dinkelflingor eller något annat gott på toppen, lägg på en bakduk och låt limporna jäsa på ett varmt ställe (t ex ovanpå ugnen eller kylskåpet) nästan upp till kanten. Jästiden beror på temperaturen i rummet. Räkna med att det kan ta flera timmar. 
  4. Grädda limporna i 200° i cirka 45 minuter. 
  5. När innertemperaturen på bröden ligger mellan 95° och 98° är bröden klara. Använd en köks/stektermometer.

tisdag 27 september 2011

Toscapaj med äpple

Sambon älskar äppelpaj så för att överraska honom gjorde jag en äppelpaj i fredags. Det är ju perfekta tider för äppelpaj nu när det finns svenska äpplen i butiken. För att variera nig lite så testade jag ett nytt recept. En äppelpaj med härligt god toscasmet på, kan inte bli godare :-). Receptet kommer från Dansukkers hemsida.

Toscapaj
cirka 10 bitar

Pajdeg
125 g smör eller margarin
3 1/2 dl vetemjöl
1 msk Cane Syrup/Rörsocker Sirap
2 tsk Vaniljsocker

Fyllning
500 g frukt t ex äpplen
1/2 dl Cane Syrup/Rörsocker Sirap
1/2 dl vatten
2 msk potatismjöl

Toscasmet
100 g smör eller margarin
100 g skalad, flisad mandel
1 dl D Cane Syrup/Rörsocker Sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk

Gör så här:
  1. Arbeta samman ingredienserna till degen.Tryck ut degen i en pajform, 25 cm i diameter.Ställ i kylskåp i 30 minuter. 
  2. Sätt ugnen på 200°. 
  3. Förgrädda skalet i 10 minuter.
  4. Skala och kärna ur frukten. Skär frukten i bitar och lägg dessa i en kastrull tillsammans med sirap, vatten och potatismjöl. Värm tills frukten mjuknat något. Lägg frukten i pajskalet.
  5. Blanda samman ingredienserna till toscasmeten i en kastrull och sjud under omrörning tills det tjocknat.
  6. Bred smeten över frukten. 
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter, tills toscan har blivit gyllenbrun. 
  8. Serveras ljummen med lite vaniljsås eller vaniljglass.