Sambon älskar äppelpaj så för att överraska honom gjorde jag en äppelpaj i fredags. Det är ju perfekta tider för äppelpaj nu när det finns svenska äpplen i butiken. För att variera nig lite så testade jag ett nytt recept. En äppelpaj med härligt god toscasmet på, kan inte bli godare :-). Receptet kommer från Dansukkers hemsida.
Toscapaj
cirka 10 bitar
Pajdeg
125 g smör eller margarin
3 1/2 dl vetemjöl
1 msk Cane Syrup/Rörsocker Sirap
2 tsk Vaniljsocker
Fyllning
500 g frukt t ex äpplen
1/2 dl Cane Syrup/Rörsocker Sirap
1/2 dl vatten
2 msk potatismjöl
Toscasmet
100 g smör eller margarin
100 g skalad, flisad mandel
1 dl D Cane Syrup/Rörsocker Sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
125 g smör eller margarin
3 1/2 dl vetemjöl
1 msk Cane Syrup/Rörsocker Sirap
2 tsk Vaniljsocker
Fyllning
500 g frukt t ex äpplen
1/2 dl Cane Syrup/Rörsocker Sirap
1/2 dl vatten
2 msk potatismjöl
Toscasmet
100 g smör eller margarin
100 g skalad, flisad mandel
1 dl D Cane Syrup/Rörsocker Sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
Gör så här:
- Arbeta samman ingredienserna till degen.Tryck ut degen i en pajform, 25 cm i diameter.Ställ i kylskåp i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200°.
- Förgrädda skalet i 10 minuter.
- Skala och kärna ur frukten. Skär frukten i bitar och lägg dessa i en kastrull tillsammans med sirap, vatten och potatismjöl. Värm tills frukten mjuknat något. Lägg frukten i pajskalet.
- Blanda samman ingredienserna till toscasmeten i en kastrull och sjud under omrörning tills det tjocknat.
- Bred smeten över frukten.
- Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter, tills toscan har blivit gyllenbrun.
- Serveras ljummen med lite vaniljsås eller vaniljglass.