onsdag 21 september 2011

Mintchokladkakor


Här kommer mitt andra bidrag till Bageriets Bästa Bake Off Challenge, lite tokgoda mintkakor, så goda. Som alla vet så älskar jag glass så vad passar inte bättre än att göra lite härligt mumsiga glassandwich av dom, mina fyllde jag med chokladkrossglass. Fast egentligen hade jag velat göra lite mintchokladrippladglass, det får bli ett senare projekt :-). Har inte tidigare bakat med färsk mynta, ,men det blev himla gott så det kommer jag att använda fler gånger. Av de tre kakor jag bakat så är det här min absoluta favorit. Det luktade mint i hela huset när jag tog ut dom vilket genast fick mig att tänka på julen och mintkyssar. Det var var det nämligen precis luktade i hela huset, mintkyssar :-). Ja nu längtar jag allt lite efter julen och julgodis, fick det nya nummret av Lantliv Mat&Vin idag och då såg jag att nästa nummer kommer handla om julen, så innan vi vet ordet av så står vi allihopa och julbakar för fulla muggar.

Mintchokladkakor
 ca 26 stycken

125 gram smör
1 dl ljust muscovadosocker
1 ägg
2 tsk vaniljsocker eller 1/2 tsk äkta vaniljpulver
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 gram mintchoklad, grovt hackad eller annan valfri choklad tex mjölkchoklad, jag använde mintkrokant
50 gram hasselnötter, grovt hackade
20 droppar pepparmyntsolja (den från Apoteket)
1/2 dl finhackad färsk mynta 

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ihop smör och muscovadosocker.
  3. Vispa ner ägget.Se till att det blir ordentligt blandat.
  4. Blanda ner alla övriga ingredienser, arbeta snabb ihop till en deg. 
  5. Rulla till 26 bollar. Lägg på bakpappersklädd plåt, platta till dom, de flyter inte ut speciellt mycket.
  6. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

måndag 19 september 2011

Smarriga jordnötskakor

För ett tag sedan fick jag en förfråga från Göteborgs Kex om jag ville vara med i deras utmaning Bageriets Bästa Bake Off Challenge, tyckte det lät som en kul grej och tackade därför ja. Det innebär att jag skall bidra med tre olika kakrecept. Först ut blev lite tokgoda och smarriga jordnötskakor. Knapriga jordnötter och mumsig mjölkchoklad är alltid en perfekt kombination :-) och att det dessutom är jordnötssmör i förhöjer smaken ännu mera :-), kan inte bli bättre liksom.


Jordnötskakor
ca 24 stycken

125 gram smör
100 gram jordnötssmör
1 dl strösocker
1 dl ljust muscovadosocker
1 ägg
2 dl havregryn
2 tsk vaniljsocker eller 1/2 tsk äkta vaniljpulver
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
125 gram jordnötter, grovt hackade
100 gram mjölkchoklad, grovt hackad

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör smör, jordnötssmör, socker, muscovadosocker och vaniljsocker poröst. Jag kör detta i köksmaskinen med den tillhörande beaterbladen.
  3. Blanda ner resten av ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en deg.
  4. Forma till runda kulor. Lägg på bakpappersklädd plåt. Platta till dom.
  5. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter.
  6. Låt kakorna svalna lite på plåten innan du lägger dom på ett galler för att kallna helt

söndag 18 september 2011

Budapestrulle/ Budapestlängd

Sambon fyller år idag och självklart firas detta med kalas och tårta. Då Budapestrulle är hans absoluta favorit blev det givetvis en sådan dagen till ära. Och jag kan inte annat än hålla med, det är så himla god. Spritsade ut smeten idag istället för att bre ut den, vilket jag verkligen kan rekommendera då det gick att rulla ihop den utan att den sprack som den lätt annars gör. Testade ett nytt recept idag som jag hittade inne hos I mitt kök, receptet är för två Budapestrullar, men jag var lite för generös på första plåten så det blev 1 1/2 Budapestrulle, men det gjorde inget då vi bara skulle ha en och även om jag var för generös med smeten så blev den lagom stor/tjock.  Den andra halvan som blev över fyllde jag med banangrädde.

Bottnar (2 stycken)
260 gram äggvita
380 gram socker
220 gram finhackade hasselnötter
60 gram marsanpulver (kok)
15 gram kakao

Fyllning ( till 1 rulle)
5 dl vispgrädde
1 msk socker
2 burkar mandarinklyftor


Garnering
Smält mörk choklad
Florsocker
Valfria dekorationer

Gör så här:
  1. Vispa upp äggvitan tills den blir vit och fluffig.
  2. Häll ner sockret, lite i taget, medan du vispar. Vispa i 5 minuter till.
  3. Blanda samman nötter, marsanpulver och kakao och vänd försiktig ner detta i äggvitan, se till att det blir ordentligt blandat.
  4. Häll upp marängsmeten i spritspåse och rund tyll tror min var runt 16-18 mm. 
  5. Spritsa långa rader på bakplåtspapperklädd plåt.Smeten räcker till 2 plåtar. Spritsa från ena långsidan till den andra då du sedan skall rulla ihop den från kortsidan.
  6.  Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter i 150 grader.
  7. Ta ut ur ugnen och vänd marängbotten på ett bakplåtspapper så undersidan kommer uppåt. Dra bort bakplåtspappret från undersidan.Låt svalna under bakplåten.
  8. Vispa grädde och socker. Blanda ner mandarinklyftorna.
  9. Bred ut grädden på budapestbotten.
  10. Rulla ihop Budapestrullen från kortsidan. Tänk på att marängens ”ränder” ska vara vågräta mot dig.Vik den första ”randen” mot dig, in över grädden, fortsätt att rulla och ta bakplåtspappret som hjälp. Lägg rullen med skarven nedåt.
  11. Pudra över florsocker och garnera med smält choklad och andra valfria dekorationer.

fredag 16 september 2011

Mazarinrutor

Den här kakan är en av mina absoluta favoriter när det gäller att baka i långpanna. Den blir så saftig och tokgod och dessutom är det så mycket smidigare och enklare att baka mazariner i långpanna istället för i mazarinformar. Det blir minst lika  god då även denna kaka består av mördegsbotten, mazarinfyllning och glasyr. Nu när det finns färdig mandelmjöl så är det verkligen busenkelt att göra denna kaka, har tyckt det varit lite tråkigt innan när jag var tvungen att skåla och mala 300 gram mandel, ja idag var det bara att mäta upp 300 gram mandelmjöl istället, kunde inte bli enklare liksom. Nu skall ju glasyren inte vara knallrosa :-) , det råkade bara bli så när man inte tänker på att pastafärgen är så himla koncentrerad och dessutom råkade jag välja den extra röda pastafärgen istället för rosa, ja så kan det gå ibland :-.

Mazarinrutor
35-40 st

Mördeg
400 gram margarin
8 dl vetemjöl
2 dl florsocker
2 st äggulor

Fyllning

300 gram skållad, mald mandel eller färdigt mandelmjöl
6 st bittermandlar
3 dl socker
200 gram smält margarin
4 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
6 st ägg


Glasyr
4 dl florsocker
1 st saften citron
röd karamellfärg eller pastafärg

Gör så här 

  1. Blanda ihop alla ingredienser till mördegen och låt den vila kallt i kylen en stund. 
  2. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen.
  3. Tryck ut mördegen i en smord långpanna, den vanliga standardstorleken, tror den är 30x40 cm och bred ut fyllningen över mördegen. 
  4. Grädda i nedre delen i ugnen i 200 grader i 20-25 minuter. Passa den så att ytan inte blir för mörk, lägg i så fall ett bakplåtspapper över.  
  5. Blanda ihop florsocker och citronsaft och späd eventuellt med kallt vatten till en lagom glasyr och färga den svagt rosa med karamellfärg. 
  6. Bred ut detta över den kalla kakan.

onsdag 14 september 2011

Bake-off frallor

Bakade lite härligt goda frallor häromdagen. Tycker det här med att ha ogräddade färdig jästa bröd i frysen verkar himla praktisk och käckt för då kan man verkligen få nygräddade frallor precis när man vill. Goda blev det och det går utmärkt att använda andra frön eller nötter än just solrosfrön, byta ut en del av mjölet mot grövre mjöl och pensla dom med ägg och strö över lite vallmofrön eller sesamfrön. Var lite orolig över att de inte skulle bli helt klara i ugnen, i och med att de är helt frysa, typ att de skulle vara lite kalla i mitten även om de fått fin färg, men de blev helt klara och genomvarma på 20 minuter.

Solrosbullar
ca 24 stycken(fast tänker jag efter fick jag mindre än 24 då jag gjorde mina lite större, tyckte de blev för små annars)


50 gram jäst
6 dl mjölk
2 msk rapsolja
2 tsk salt
2 msk honung
16 dl siktat dinkelmjöl (960 gram)
1½ dl solrosfrön

Gör så här:
  1. Smula jästen i en bunke. 
  2. Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader. 
  3. Rör ut jästen i mjölken. 
  4. Tillsätt olja, salt, honung och mjöl. 
  5. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Blanda i solrosfrön. 
  6. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
  7. Ta upp och knåda degen lätt på mjölad arbetsbänk. 
  8. Dela degen i 24 bitar och forma dem till runda bullar.
  9. Lägg bullarna på skärbrädor/bakplåtar med bakplåtspapper. Tänk på att de ska få plats i frysen.
  10. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
  11. Ställ bullarna i frysen. 
  12. Efter cirka 3 timmar är bullarna frysta och kan läggas över i fryspåsar.

När du skall grädda dom:
Ställ en plåt med de frysta bullar mitt i kall ugn. Sätt ugnen på 225 grader.Grädda i 20 minuter.
Kan även tänka mig att det går utmärkt att låta dom tina medan ugnen blir varm och därefter grädda dom i ca 10 minuter.

måndag 12 september 2011

Pollykladdkaka

Hade en del Polly hemma och vad passar då inte bättre än att stoppa ner dom i en kladdkaka, ja söt blir det, ännu sötare än en vanlig kladdkaka, tror jag det, när kakan innehåller både Polly, massa socker och mörk choklad. Men för en gottegris som mig så är kakan riktigt god, men har man svårt för kladdkakor och söta kakor ja då skall man nog hoppa över att baka denna utsökta kaka. vet att det finns olika storlekar på Pollypåsarna, jag hällde i en si så där 300 gram, men den lilla påsen på runt 200 gram funkar alldeles utmärkt, jag den mängden är nog om jag tänker efter mer lagom än exakt 320 gram som jag tog. Som alltid är kladdkakor som allra godast om de får bli kylskåpskalla och helst mogna i kylskåpet över natten.

Pollykaka
3 ägg
2 dl socker
200 gram mörk choklad, 70%
100 gram smör
0,5 dl vetemjöl
1 påse Polly, använde den blå påsen

Gör så här:
  1. Vispa ägg och socker ljust och poröst. 
  2. Smält smöret och lägg i chokladen och rör tills den smält helt. 
  3. Blanda ner chokladsmeten i äggsmeten och tillsätt mjölet och Pollyn.
  4. Häll smeten i en smord form med avtagbara kanter, fäst gärna ett bakplåtspapper i botten så går det lättare att få ur kakan sen. Jag bröade dessutom min form med kokosflingor.
  5. Grädda i 175 grader i  ca 20-25 min, kakan skall fortfarande vara lite kladdig.
  6. Låt kakan bli helt kall, gärna kylskåpskall över natten. 

fredag 9 september 2011

Muffins med romerska bågar

Bakade lite härligt goda muffins idag smaksatta med rivet apelsinskal och romerska bågar. De blir säkert himla goda med lite chokladfrosting på, gärna med apelsinsmak.

2 ägg
2 dl socker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Rivet skal från 1 stor apelsin
75 g smält smör
1 dl mjölk
Romerska bågar, de där små från Cloetta

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 200 grader. 
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. 
  3. Rör ner smält smör, mjölk och rivet apelsinskal .
  4. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
  5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. 
  6. Fyll muffinsformarna till 2/3 med smet.
  7. Stick ner några romerska bågar i varje form.
  8. Grädda i cirka 15-20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.

söndag 4 september 2011

Tekakor på vassle

Var sugen på att testa att baka med vasslen jag hade över efter äggosten så därför fick de bli lite härligt goda tekakor, svårt att säga om vasslen ger någon direkt annorlunda smak, men jag använde det istället för mjölk. Gjorde tekakor utan havregryn idag då det blir lite luftigare. Ja tekakor är så tolkgoda när de är nygräddade, lika goda med bara lite smör som med apelsinmarmelad eller ost. Jag bytte ut lite av vetemjölet mot grahamsmjöl för att få de lite grövre, nästa gång tänkte jag hälla i lite vetekli också.Ja tekakor är verkligen perfekta att ha i frysen.

Tekakor
20 stycken


5 dl mjölk
50 gram jäst
1,5 dl raps- majsolja eller smält smör
3 msk socker
10 dl (600gram)  vetemjöl special
6 dl  (360 gram) grahamsmjöl
2 tsk salt

Gör så här:
  1. Lös jästen i den ljumma mjölken. 
  2. Blanda ner allt utom saltet och rör någon minut. Tillsätt vetemjöl till en slät deg och knåda cirka 10 minuter med degblandare eller matberedare. 
  3. Tillsätt salt och kör ytterligare fem minuter. 
  4. Låt degen jäsa cirka 30 minuter.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 20 bitar.
  6. Rulla till bullar och platta eller kavla ut till kakor.
  7. Nagga med gaffel och sätt på bakplåtspapper eller smord plåt. 
  8. Pudra över lite mjöl.
  9. Låt nu tekakorna jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.
  10. Grädda i 250 grader i 8-10 minuter.
  11. Låt svalna något på galler under bakduk.

torsdag 1 september 2011

Kakbullar

Här kommer faktiskt ett recept på kakor jag bakade förra sommaren, fast jag har nog bakat dom efter det också  om jag inte minns helt fel, de är himla goda och är någonting mittimellan kakor och bullar. Går fort att baka och passar därför perfekt om du för objudna gäster :-). Fungerar utmärkt att frysa. Hur många det blir?, tror det blir runt 30, fast det beror ju på hur stora man gör dom.


Kakbullar
2 st ägg
200 gram smält smör
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
pärlsocker till garnering 
 
Gör så här:
  1. Blanda ihop alla ingredienser till en deg.
  2. Rulla till runda bullar och doppa dessa i pärlsocker.
  3. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen i 225 grader i 10 minuter

måndag 29 augusti 2011

Skrabbelucker

Skrabbelucker gjorde mamma när vi var barn och det var så gott :-), det är som en blandning mellan pannkakor och sockerkaka och de doppas i strösocker, tycker att smaken påminner lite om donuts, ja gott och sött är det, passar bra till tex brunchen, de är allra godast nybakade men går även utmärkt att äta kalla eller värma några sekunder i mikrovågsugn. De kallas även för krabbelurer eller snoobelurer. Det finns mängder med olika recept och jag testade ett som jag gjorde om då jag tycker smeten blev på tok för tjock, tog i mera mjölk än vad som stod i receptet.De är busenkla och  går himla fort att göra så därför passar det bra in i kategorin lättlagat som är just temat i Månadens sötsak denna månad. 

Skrabbelucker 
Runt 25 stycken, tror jag, glömde räkna dom 


2 ägg
4½ dl vetemjöl
ca 2-2 ½ dl mjölk (prova er fram, receptet säger nämligen 1,5 dl)
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Gör så här:
  1. Vispa ägg och socker.
  2. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. 
  3. Blanda  ner mjölk och mjölblandningen i äggsmeten. Blanda till en slät smet.
  4. Stek skrabbeluckerna på medelstark värme i stekpanna eller plättlagg. Jag tog 1 msk smet per skrabbeluck. 
  5. Vänd dom i strösocker.

lördag 27 augusti 2011

Äggost och Björnbärssylt

Älskar äggost och brukar normalt äta det två gånger om året, 1 gång i september när det är Lantbruksdagar på Liseberg och 1 gång till jul,om jag äter julbord på en restaurang och det finns där. Har aldrig gjort äggost själv, har trott att det skall vara komplicerat, men jisses så fel jag hade, det var busenkel. Det enda var att det tar tid att göra den, fick stå och röra i grytan i närmare 1 timme innan den var klar, men det var det absolut värt. Så underbart gott och självklart serverades den med hemmagjord björnbärssylt.Så nu kan jag göra egen äggost precis när jag vill :-) och på vårt julbord blir det givetvis äggost i år :-)

Vasslen som blir över, närmare 3 liter för mig kan man frysa in och använda som degvätska vid bröd och bullbak. Men den skall även tydligen vara god att använda i såser till pasta, lasagne och liknande. Även tex i pannkakssmeten.

Formen till äggost köpte jag på ICA, ,men självklart skulle det vara kul att äga en gammal äggostform i trä. Fast det är klart, en i plast är mer lättskött.

Äggost
4 l mjölk
8-10 ägg
2 dl grädde
2 dl filmjölk
3 dl gräddfil
socker efter tycker och smak (jag tog kanske 3 msk, då blev det inte så söt)

Gör så här:

  1. Slå mjölken i en lagom stor, helst tjockbottnad rostfri kastrull. 
  2. Vispa lätt ihop ägg, grädde, fil och gräddfil. 
  3. Häll allt i kastrullen och värm sakta. 
  4. Rör under tiden sakta mot botten av kastrullen. Låt blandningen komma till sjudning. Sänk värmen efter hand. Den får inte koka! 
  5. Efter en stund kommer blandningen att skära eller dela på sig.
  6. När det börjar bildas klumpar och när vasslan börjar klarna är det dags att dra kastrullen åt sidan. Detta tog 50-60 minuter för mig.
  7. Låt stå i 15 minuter. 
  8. Ös upp äggostmassan i formen med en hålslev. 
  9. Strö lite socker mellan varven. här var jag för snål med socker.
  10. Ställ svalt, helst över natt.
Björnbärssylt
1 kg björnbär
750 gram syltsocker

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 100 grader och stoppa in väl rengjorda syltburkar. 
  2. Lägg björnbären och syltsocker i en kastrull.
  3. Värm försiktigt under omrörning, jag behövde inte tillsätta något extra vatten.
  4. Låt koka 10 minuter.
  5. Ta bort eventuellt skum.
  6. Häll sylten i syltburkarna, fyll så långt upp till kanten som det går. Sätt på locket och vänd dom upp och ner på. Låt svalna helt.
  7. Öppnad burk förvaras i kylen, även oöppnade burkar förvarar jag i kylen.

onsdag 24 augusti 2011

Pannkaksmuffins

Gjorde lite härligt goda pannkaksmuffins till kvällsmat idag, de blir som små miniugnspannkakor, himla goda, passar lika bra till tex brunch eller  lunch. Blir säkert tokgott om man blandar ner lite äppelbitar blandat med kanel,mossade banan,  blåbär eller hallon, skinka, bacon eller kasslertärningar.Jag gjorde 12 stycken, men nästa gång kommer jag göra 16 stycken då de pöser upp en hel del under gräddningen, fast det sjunker ihop när man tar ut dom ur ugnen, ja de rann över lite därför kommer jag göra 16 stycken nästa gång.  Fastnade även lite i muffinsplåten så nästa gång smörjer jag med smör istället för flytande margarin och bröar med lite mjöl. Ja dessa kommer jag garanterat göra fler gånger, himla praktiskt att göra dom i en muffinsplåt. Tror jag hittade receptet i senaste eller föregående numret av tidningen Gourmet.


Ja och imorgon kommer min allra första tävling här på bloggen :-)

Pannkaksmuffins
12 stycken

3 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
5 dl mjölk
4 ägg
1 msk smör till formen

 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader. 
  2. Smörj en muffinsplåt med smör
  3. .Blanda samman vetemjöl, salt och vaniljsocker. 
  4. Vispa ner mjölken, lite i taget. 
  5. Vispa ner tre av äggen och en äggula. 
  6. Spara en äggvita, vispa den separta och vänd ner i smeten.
  7. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.
  8. Serveras med lite färska bär, lite god hemmakokt sylt och kanske lite vispgrädde.

måndag 22 augusti 2011

Nougatglass

Gjorde lite ny glass idag, hade kvar nougat i skåpet sedan i julas, det var tänkt att användas till julgodis men så blev det inte så, istället blev det lite tokgod nougatglass, ja mycket nougat i, man kanske inte behöver ta så mycket nougat som jag gkorde, hela  300 gram, men gott blev, det, supergott, hade först tänkt göra lite nougatkrisp och hälla i , men jag smälte istället lite mer nougat så att det blev nougatripplad glass. Man märker att man får vara snabb när man tar kort på glass , här går det inte att vänta på att solen skall komma fram igen, får då smälter den bort :-)

Nougatglass
5 dl vispgrädde (eller 2,5 dl vispgrädde och 2,5 dl standardmjölk.)
1 vaniljstång 
6 äggulor
0,5 dl socker
200 gram nougat
100 gram nougat att rippla med

Gör så här:
  1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde  i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Smält 200 gram nougat och blanda ner i glassmeten. Jag smälte min i mikrovågsugnen, passa den för det går fort.
  6. Sila glassmeten så att du får bort vaniljstången och kyl sedan glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  7. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. Smält 100 gram nougat och landa försiktigt ner detta i glassen när glassen är halvfryst.
  8. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.Blanda försiktigt ner 100 gram smält nougat när glassen är klar. Den skall bli ripplad, inte helt blandas ut i glassen. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.