måndag 18 april 2011

Moussetårta med choklad och hallon




Till Wincents 1-års kalas i helgen serverade jag en riktigt mumsigt härlig moussetårta, ja den blev närmare 9-10 cm hög :-) och själva botten var på 26 cm. Och gott blev det, riktigt tokgott :-). Hallonmousse ihop med chokladmousse blev perfekt tillsammans med den kladdkakeliknade chokladbotten. Fick testa min tårtring jag köpt nyligen och den är super att använda till just moussetårtor där man lätt vill få loss formen från tårtans sida, perfekt då tårtringen är ställbar från 16-30 cm, köpte min tårtring på Lyckas med mat. Blev en konstig bild på tårtan, ser ut som om den liksom lutar uppåt, dvs inte är helt rakt, men det är den.

Chokladbotten:
150 g smör
3 st ägg
3,75 dl strösocker
2,25  dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Vit chokladmousse:
1 st gelatinblad
5 dl vispgrädde
200 g vit choklad

Mjölkchokladmousse:
1 st gelatinblad
5 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad

Hallonmousse:
5 dl vispgrädde
400 g hallon
200 g florsocker
8 st gelatinblad

Gelélock:
4 gelatinblad
1 dl outspädd hallonsaft
2dl vatten

Garnering
Chokladrullar och chokladgaller
Hallon
Jordgubbar
Physallis

Gör så här:

Chokladbotten: 
  1. Smält smöret och låt det svalna. 
  2. Knäck äggen i en bunke. 
  3. Blanda ner socker, det smälta smöret och sikta i övriga ingredienser. 
  4. Den här kakan blir bättre ju mindre du rör i den, givetvis måste allting blandas men inte mer än så! 
  5. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, cirka 26 centimeter i diameter. 
  6. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader, cirka 20-25 minuter. Kakan ska ha en fast kant men vara mjuk i mitten.
Chokladmousse: 
  1. Båda två  mousserna har samma tillverkningssätt: Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. 
  2. Vispa  4 dl av grädden till ett fast skum.
  3. Koka upp den resterande 1 dl. 
  4. Hacka och smält chokladen över vattenbad eller på låg effekt i mikron, häll den varma grädden över och rör till en slät smet
  5. .Lyft upp gelatinbladen utan att krama ur dem och tillsätt dem till chokladgrädden.
  6. Låt gelatinet smälta innan du försiktigt vänder ner den vispade grädden.
Hallonmousse: 
  1. Vispa grädden medelhårt.
  2. Mixa hallonen. Passera hallonen genom en sil för att få bort hallonkärnorna.
  3. Lägg gelatinbladen i blöt.
  4. Tillsätt florsockret till hallonen och rör tills det smält.
  5. Krama ur de blötlagda gelatinbladen och smält på svag värme i en kastrull eller 10 sekunder i en skål i micron på högsta effekt.
  6. Rör ner ca 1 dl av hallonen i gelatinet och rör därefter ihop det med resten av hallonen.
Montering:
  1.  Ställ tårtringen på en tårtbricka/bakplåtspapper, ställd den på en bricka som får plats i frysen (om du använder en tårtring utan botten)Min tårtbricka var så kraftigt att det inte behövdes någon extra fat under, tårtan går att flytta ändå utan problem,  jag använde mig av engångs tårtbricka som jag köpt på Tårtdecor. Du kan även använda dig av tex en springform , bara den har avtagbar botten, klä isåfall botten med bakplåtspapper, det får inte sticka upp bakplåtspapper på sidorna.   
  2. Klä insidan av tårtringen/springformen  med overheadfilm. 
  3. Fyll på ett mousselager åt gången och sätt tårtan i frysen under tiden du gör nästa lager. 
  4. Vid servering,  låt tårtan  tina i kylen 4-6 timmar före servering. Gelélocket och garneringen går bra att göra innan tårtan tinat helt.
Gelélock: 
  1. Värm saft och vatten i en kastrull, lägg i och smält försiktigt resten av gelatinbladen. Låt svalna. 
  2. Häll spegeln över moussen. 
  3. Ställ kallt att stelna ca 1 timme
Garnering: Dekorera tårtan med chokladrullar och frukt

lördag 16 april 2011

Gravidmage Tårta


Här kommer min första beställningstårta, vilket blev en magtårta/gravidmage till en babyshower. Det består av ljusa tårtbottnar fyllda med geishafluff och hallonmousse, spacklad med vit chokladsmörkräm samt täckt med sugarpaste.

Hallonmousse

Det här underbart goda recept på hallonmousse hittade jag inne hos Tove som har den underbara bloggen Baka baka lite kaka, förutom att hon gör superfina tårtor så har hon även många härliga recept på tårtfyllningar, frosting och krämer som jag ofta använder mig av.

Hallonmousse

200 g frysta hallon
en knapp dl florsocker
100 g färskost
4 gelatinblad
2 dl grädde

Gör så här:
  1. Koka upp de frysta hallonen, låt koka 2 minuter. 
  2. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund.
  3. Blanda ca hälften av hallonmoset med färskosten.
  4. Blötlägg gelatinbladen. 
  5. Vispa grädden. 
  6. Smält gelatinbladen i andra hälften av hallonmoset, låt svalna en stund och blanda ner i hallon-färskostgrädden och blanda till sist ner den vispade grädden och florsockret. 
  7. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.

torsdag 14 april 2011

Tobleronefluff/Chokladfluff/Ganache

Fluff eller ganache om man hellre vill säga det är underbart gott och man kan ju använda sin favoritchoklad som Reisen, Dumle, olika smaksatta chokladkakor, After Eight,Geisha, Nougat, Daim , Noblesse osv  detta enda som inte fungerar är kexchoklad. Fluff fungerar utmärkt som tårtfyllning, på cupcakes och som tillbehör till olika kakor, tex kladdkaka.

180 gram valfri choklad
3 dl vispgrädde

Gör så här:
  1. Dela chokladen i mindre bitar, det är lättare att smälta det då. 
  2. Värm försiktigt upp grädden utan att den börjar koka.
  3. Häll ner chokladen.
  4. Smält chokladen i grädden på svag värme. Det får absolut inte koka. Ren choklad som inte innehåller  kola går utmärkt att smälta även om man tar bort kastrullen från värmen. Bara att röra om tills den smält ihop med grädden.
  5. Ställ i kylskåp minst 6 timmar, gärna över natten. Det måste vara riktigt kallt. 
  6. Vispa sedan till lagom konsistens. Om det blir för tjockt kan man hälla i lite mer grädde.

Ahlgrens bilar Fluff

En himla god fluff som passar kanon ihop med tex tobleronefluff. Jag tog 70 gram Ahlgrens bilar, men det kändes som om det var för mycket då jag fick hälla i lite grädde för att kunna vispa den fluffigt, nästa gång får det räcka med 60 gram. Man kan ju använda vilket godis man vill tex, zoogodisar, gelehallon, citronkolor, lakrits, ferraribilar , skumbananer osv.

3 dl vispgrädde
60 -80 gram Ahlgrens bilar eller 1/3 av av stor påse med bilar. Tycker nog att 60 är mer lagom.

Gör så här:
  1. Klipp bilarna i mindre bitar, de går fortare att smälta då
  2. Värm grädden försiktigt och blanda ner bilarna, låt detta smälta på svag värme, de får absolut inte koka.
  3. Låt blandningen bli helt kallt i kylskåpet, gärna över natten. 
  4. Vispa upp till en lite mer fluffigare konsistens.Späd mer mer grädde om krämen är för tjock.

Tårtbotten

Det här receptet som kommer från  Toves härliga blogg Baka baka liten kaka använder jag när jag gör tårtbotten.

Till en form på 18 cm i diameter behövs 2 stora ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 4-5 stora ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 stora ägg

Gör så här:
  1. Låt alla ingredienser blir rumsvarma.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. 
  3. Smörj bakformen och klä den sedan med en krage av bakplåtspapper, lägg även en rundel i botten.  Jag brukar även smörja detta papper och bröa med mannagryn. 
  4. Ta fram 3 lika stora glas. 
  5. Knäck äggen i ett glas. 
  6. Mät sedan upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp lika mycket mjöl. Man kan byta ut  ca 1/3-1/4 av vetemjölet med potatismjöl. Eller så kan man byta 1/3-1/4 av mjölet mot kakao.
  7. I mjölglaset blandar du ner bakpulver: 1 tsk till 2-3 ägg, 1,5 tsk till 4-5 ägg och 2 tsk till 6 ägg. 
  8. Vispa ägg och socker länge, det skall bli riktigt vitt och pösigt. 
  9. Vänd  ner mjölblandningen försiktigt. 
  10. Häll i smord och bröad form och grädda på nedersta falsen i 20 minuter för 2 ägg, 25-30 minuter för 3-4 ägg och 35-40 minuter för 5-6 ägg. 
  11. Känn på botten med t.ex. en tändsticka när du tror att den är färdig, tändstickan skall vara torr när botten är färdig. 
  12. Låt botten stå och svalna en stund (15 minuter) i sin form innan du stjälper upp den på sockrat bakplåtspapper.
 Obs! Öppna inte ugnsluckan under de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop.

tisdag 12 april 2011

Bananglass med choklad och maränger

Kom helt plötsligt att tänka på marängsviss häromdagen, nu blev det inte så att jag gjorde någon, har nog inte ätit det sedan jag var typ 10 år, men det är himla gott, istället fick det bli lite glass som påminde lite om marängsviss, nämligen bananglass med maränger och chokladkross :-), först funderade jag på vaniljglass, men så ingår ju banan i marängsviss och jag var inte så sugen på att ha bitar av banan i glassen så istället fick det bli bananglass, mumsigt värre :-), för mig som gillar banan.

Bananglass
1,5 liter tror jag det blev på ett ungefär

3 dl vispgrädde
2 dl mjölk, 3 %
6 äggulor
1 dl socker
1 tsk äkta vaniljpulver
1 msk glukos 
1 gelatinblad
1 msk pressad citronsaft
3  mogna bananer
100 gram choklad, tog 70%
Maränger

Gör så här:
  1. Blanda grädde,mjölk, vaniljpulver och glukos i en kastrull och låt detta koka upp, ställ det åt sidan.
  2. Lägg gelatinbladet i blött i 5 minuter
  3. Vispa äggulor och socker fluffigt
  4. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  5. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  6. Blanda ner gelatinbladet.
  7. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  8. Mosa bananerna och blanda ner detta i glassmeten tillsammans med citronsaft.Jag brukar köra bananen i matberedaren så att det blir ett fint mos.
  9. För att göra glass i frysen: Finhacka chokladen och blanda ner den, Dela marängerna i mindre bitar och blanda ner den.Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
  10. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.När glassen nästan är klar delar du marängerna i mindre bitar och blanda ner dom. Smält chokladen i mikrovågsugnen och blanda ner den i glassmeten, den stelnar väldigt fort så det gäller att röra runt. Jag hällde ner den smälta chokladen i glassmeten när glassmaskinen gick, men då chokladen stelnar så fort den kommer i glassen så fick glassmaskinen fnatt och hade svårt för att röra runt glassen, det fungerar nog bättre att stanna glassmaskinen och röra runt för hand med tex ett slickepott medan du häller i den smälta chokladen.  Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar

söndag 10 april 2011

Hello Kitty tårta


Min allra första Hello Kittytårta, har ju bara pojkar här hemma så chansen att jag får göra en Hello Kitty tårta till dom lär nog inte bli så stor, fast store sonen på 3 år gillar iofs Hello Kitty :-). Denna gjorde jag till en tjej som fyllde 9 år i helgen. Den var en ljus tårtbotten fylld med ahlgrensbilarfluff och tobleronefluff och spacklad med vit smörkräm. Täckte med sugarpaste.

torsdag 7 april 2011

Skumraketer

Blir ju en massa äggvitor över när jag gör glass och det är svårt att komma på vad man skall göra med dom, en del hamnar i frysen, en del blir till macarons och maränger och idag blev en hel hög med äggvitor skumraketer :-), jag har aldrig gjort det själv innan men gott blir det och sött så klart, inget man äter 5 stycken av på en gång :-).
Receptet kommer från Gateaus brödbok - En bok om bröd, bagare och livet i ett bageri. Jag använde Agar-Agar när jag gjorde dom men det skall fungera lika bra med gelatin som är lättare att få tag på, Agar-Agar hittade jag i hälsokostaffären.

Skumraketer
25 stycken

100 gram vatten
3 gram Agar-agar eller gelatinpulver
440 gram socker
100 gram glykos
220 (7-8 stycken) gram äggvita

Till doppning
500 gram mörk choklad
250 gram kokos

Gör så här:
  1. Blanda vatten och agar-agar i en kastrull. Sjud försiktigt till agarn har löst sig.
  2. Blanda samman socker och glykos och rör ner detta i kastrullen. Koka blandningen till 112 grader. Rör emellanåt.
  3. Vispa under tiden upp äggvitan till hårt skum.
  4. Strila försiktigt ner den varma blandningen i äggviteskummet under vispning. Vispa på låg hastighet tills det svalnat något och har en spritsbar konsistens. Detta tar ca 10 minuter.
  5. Sätt en rund tyll på ca 18 mm i diameter på en spritspåse.
  6. Spritsa på plåt med bakplåtspapper. Varje raket ska vara 10-12 cm lång och väga 30 gram.
  7. Ställ i frysen i minst 4 timmar.
  8. Smält mörk choklad till 45 grader.
  9. Ta ut raketerna ur frysen och doppa dom i chokladen och rulla dom sedan i kokosflingorna.
  10. Sätt i kyl och låt dom stelna.

tisdag 5 april 2011

Citronglass med lemon curd och maränger

Var sugen på en lite syrligare glass så vad passade då inte bättre än citronglass, nu när jag ändå hade både maränger och lemon curd hemma fick det med åka ner i glassen, men det blir lika gott utan de ingredienserna i. Om någon undrar varför jag använder gelatinblad och glykos i så är anledningen till detta att:

Glykos(fungerar även med honung) gör att glassen blir smidigare och motverkar att sockret kristallisserar sig under infrysningen.

Gelatin: fungerar som stabilisator, glassen blir krämigare, mjukare och smälter inte lika fort i rumstemperatur.

Självklart kan man utesluta detta, men då jag hade en hel del citronjuice i så tog jag med både glykos och gelatin för att se om det förhindrade att den blev isig, använde enbart vispgrädde denna gång för att få den mer krämig.
Ja gott blev det, tokgott om man som jag gillar citronsmak och den smakar mycket citron och blev inte alls isig, kanske något hårdare efter infrysningen än glass utan juice i. Eftersom jag ville ha en lite ljusare färg på glassen så använde jag äggvitor denna gång istället för äggulor. Ja och jag tycker allt att glassen blir lite krämigare, smidigare och mjukare med gelatin och glykos i, men givetvis fungerar det lika bra utan ifall man nu inte så gärna vill använda gelatin. Det är inte alltid som jag använder det i glassen.

Citronglass
1,5 liter

5 dl vispgrädde
1 msk glykos (använder den från Dr Oetker)
1 tsk vaniljextrakt/socker/pulver
1-1,5 dl strösocker (beroende på hur söt glass du vill ha)
Rivet skal och saft från 2 citroner
1 gelatinblad
4 äggvitor

Gör så här:
  1. Lägg gelatinbladet i blöt i 5 minuter
  2. Blanda grädde, socker och vaniljextrakt  i en kastrull. Låt blandningen sjuda några minuter.Blanda ner glykosen.
  3. Lägg i gelatinbladet  och se till att det blandas i ordentligt.
  4. Blanda ner rivet citronskal och citronsaft.
  5. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ den sedan i kylen några timmar för att bli helt iskall.
  6. Vispa äggvitorna till ett styvt skum och blanda ner dem i den kalla glassmeten.
  7. För att göra glass i frysen: Blanda ner valfri mängd lemon curd och maränger delade i mindre bitar. Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
  8. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. När glassen nästan är klar så blandar du ner valfri mängd lemon curd och maränger delade i mindre bitar. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar

söndag 3 april 2011

Prinsesstårta

Gjorde en lite prinsesstårta i fredags då jag hade ett färdigt marsipanlock hemma, fast det skulle jag aldrig gjort, allt bara krånglade och bråkade med mig, tur att tårtan blev god för annars hade jag slängt ut den genom fönstret. Testade ett recept på tårtbotten anpassat för just en 20 cm form, botten blev jämn och fin men var inte tillräckligt hög för att kunna dela den i 3 delar, det gick tillslut med den blev för tok för tunn, antigen för man bara dela tårtbotten på mitten eller testa att ta 1,5 gånger smeten i en 20 cm form, det står att den skall delas i tre delar men för mig funkade det inte speciellt bra. Sedan så var det det här marsipanlocket, måste ha fått ta på ett måndagsexemplar för det var alldeles för torrt och det var ett under att jag fick den över tårtan, men det gick inte att få det slät utan marsipanen sprack bara, ja så går det om man är dum nog att testa ett färdig marsipanlock, fast jag fick nog ett dåligt exemplar bara, borde maila firman som tillverkar just detta marsipanlock  och fråga om de skall vara så, det är ju ändå flera månader kvar innan bäst före datum, fast när den stått i kylen i flera timmar mjuknade den något, beror väl på grädden. Ja som tur är var tårtan god :-). Receptet på hela tårtan kommer från Gateaus  brödbok - En bok om bröd, bagare och livet i ett bageri, (den nya boken)

Tårtbotten
140 gram, 3  st ägg
70 gram socker
70 gram mjöl
2 gram bakpulver

Gör så här:
  1. Vispa ägg och socker fluffigt, på högsta hastigheten med elvisp i 10 minuter.
  2. Sikta mer mjöl blandat med  bakpulver.
  3. Vänd försiktigt ihop detta för hand.
  4. Häll smeten i en form på 20 cm i diameter.
  5. Grädda i 175 grader i 20-22 minuter.
  6. Låt svalna helt
Hallonsylt:
200 gram hallon (färska eller frysta)
100 gram socker
2 gram pressad citron

Gör så här:
  1. Lägg socker och hallon i en tjockbottnad kastrull
  2. Koka under omrörning till 107 grader.
  3. Tillsätt citronsaft. Rör om ordentligt.
  4. Häll genat upp den varma sylten i en väl rengjord glasburk. Sätt i kylen.
Vaniljkräm
250 gram mjölk
1/2 vaniljstång
3 äggulor
65 gram socker
20 gram maizena
15 gram osaltat smör

Gör så här:
  1. Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull.
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur frön och lägg ner det och stången i mjölken.
  3. Koka upp blandningen och låt stå och dra i 15 minuter.
  4. Vispa under tiden äggulor, socker och maizena luftigt i en bunke.
  5. Häll mjölken i äggsmeten under omrörning tills den är helt slät.
  6. Häll tillbaka detta i kastrullen och låt krämen koka upp. Vispa noga under hela uppkoket så att det inte bränns vid i botten.
  7. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt smöret.
  8. Passera krämen genom en sil och kyl ner så fort som möjligt.
Montering:
5 dl vispgrädde

Gör så här:
  1. Dela tårtbotten i tre delar.
  2. Stryk ett lager hallonsylt på den understa botten.
  3. Lägg på nästa botten och lägg på ett tjockt lager vaniljkräm. Spara 1/3 dl av vaniljkrämen.
  4. Vispa grädden och ta bort 100 gram, blanda resten av vispgrädden med resterande vaniljkräm.
  5. Gör en kupol av vaniljgrädden och lägg sedan på den tredje tårtbotten.
  6. Använde den sista vispgrädden som är kvar och stryk jämnt över tårtan.
  7. Kavla ut grön marsipan och klä in hela tårtan.
  8. Skär bort marsipanen som blir över längs kanten på tårtan.
  9. Pudra med florsocker och dekorera med en marsipanros.

torsdag 31 mars 2011

Maränger

Bakade lite maränger idag för att bli av med lite äggvitor, detta är en kallvispad smet och är busenkla att göra i köksmaskinen, smeten sköter ju sig själ :-) . Det blev precis som jag ville ha dom, spröda eller hur jag nu skall förklara, inte sega alltså.Receptet kommer från Jan Hedhs bok 277 sorters kakor.
Maränger

200 gram kylskåpskall äggvita, ca 7 stycken
2 tsk citronsaft, 10 gram
100 + 100 gram socker
200 gram florsocker

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Vispa äggvitan och citronsaft tills skummet börjar lyfta.
  3. Strö i 100 gram socker och vispa med stora tag eller på mellanhastigheten på elvispen/köksmaskinen.
  4. Strö i resten av strösockret under vispning. Öka till full hastighet och vispa tills det blivit ett fast marängskum.
  5. Sikta florsockret och vänd ner det i skummet med hjälp av en slickepott, färga ev marängsmeten.
  6. Spritsa ut maränger på bakplåtspapper.
  7. Grädda i 90 minuter tills de blivit helt torra. Låt kallna.

Lemon Curd

Var ett tag sedan jag gjorde lemon curd sist och blev lite sugen på det igår :-) och den man köper färdig på ICA är inte alls god så därför fick det allt bli lite ny lemon curd, tänkte använda den till glass. Receptet kommer från Therésia Erneborgs bok Söta saker. Lemon curd är så gott i glass, som tårtfyllning, i cupcakes, på nygräddade scones osv
Lemon Curd
1 burk

2 citroner
3 ägg
2 dl socker
75 gram smör

Gör så här:
  1. Tvätta citronerna och riv skalet fint. Pressa också ur saften. 
  2. Vispa ihop ägg och socker och rör i citronskal och saft.
  3. Ställ i vattenbad och rör tills krämen tjocknar. Klicka i smöret och låt svalna i rena burkar

tisdag 29 mars 2011

Kardemummaskorpor

Var himla längesedan jag bakade skorpor sist och blev sugen på att baka lite kardemummaskorpor idag, det går fort och är enkla att göra och gott blir det :-) . Receptet hittade jag i Gateaus nya brödbok , har sedan tidigare deras första brödbok men har nu även köpt deras senaste brödbok som kom ut för ett tag sedan. Den innehåller inte bara recept på bröd, bullar och bakverk utan boken är upplagd kring ett dygn på bageriet. Man får följa bagaren Olle, kökschefen Vivan, chauffören Jean och deras kollegor under dygnets alla timmar och genom årets högtider. Riktigt intressant läsning faktiskt varvat med härliga recept.

Kardemummaskorpor
80 stycken

540 gram vetemjöl
100 gram socker
140 gram smör, rumstempererat
200 gram mjölk
60 gram ägg
10 gram bakpulver
5 gram hjortronsalt
10 gram kardemumma, malen

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda mjöl, socker, bakpulver, hjorhornsalt och kardemumma.
  3. Skiva ner smöret i mjölblandningen.
  4. Tillsätt ägg och mjölk.
  5. Blanda till en spänstig deg i degblandaren i 2 minuter.
  6. Dela degen i 4 delar och rulla ut den till längder. Dela varje längd i 12 bitar och rukla dom till runda bullar.
  7. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper och grädda i 10 minuter.
  8. Sänk värmen till 160 grader.
  9. Dela bullarna på hälften och lägg tillbaka dom på plåten. Rosta i 160 grader i 20 minuter.

söndag 27 mars 2011

Earth hour bakelse

Årets konditor Roy Fares har skapat en bakelse speciellt för Earth hour dagen som var igår, den fanns att köpa på konditorier eller så kunde man helt enkelt baka en själv,  vilket jag självklart ville testa på :-). Den består av en härlig havrebotten, med ett lager nyponkräm och ett lager supermumsig vaniljbavaroise. Supergott :-) Kommer att testa att baka havrebotten igen med ett lager vaniljbavaroise och ett lager med tex blåbär, passion eller citron eller  mörk chokladbavaroise då jag inte tyckte att nyponkrämen gav  inte så mycket smak. Kanske skulle bakelsen tinat en lite längre stund för att nyponkrämssmaken skulle komma fram bättre.  Men det var ändå mumsigt värre :-)

En litet tillägg bara: Så nu har jag ätit bakelsen igen :-), denna gång lät jag den tina riktigt, riktig ordentligt och då blev nyponkrämen så mycket godare, innan var den liksom isig

Ingredienser
6 dl havregryn
½ tsk bikarbonat
½ dl socker
175 g smör, rumsvarmt

Nyponkräm:
5 dl nyponsoppa
4 msk maizena
1 dl vatten
½ vaniljstång
1½ gelatinblad
½ dl socker
1½ citron, färskpressad juice av

Vaniljbavaroise:
½ vaniljstång
1¼ dl socker
6 äggulor
4 gelatinblad
1½ dl + 4½ dl vispgrädde
1½ dl mjölk
ca 100 g mörk choklad, garnering

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 °C. Blanda havregryn, bikarbonat och socker i en bunke. Tillsätt smöret och arbeta in det så det blir en jämn massa.
  2. Tryck ut på bottnen i en bakpappersklädd ugnssäker form, ca 20 * 30 centimeter. 
  3. Grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter. Låt svalna.
  4. Rör ut majsstärkelsen i vattnet. 
  5. Dela och skrapa ut fröna från den halva vaniljstången.
  6. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
  7. Koka upp nyponsoppa, socker, citronjuice och vaniljstång + frön i en kastrull. 
  8. Vispa ner majsstärkelseblandningen, låt sjuda under omrörning cirka 2 minuter, tills det tjocknat.
  9. Ta från värmen, lyft upp vaniljstången.
  10. Ta upp gelatinbladen och vispa ner i krämen. 
  11. Häll den varma krämen på kakan i formen och ställ in i frysen medan vaniljbavaroisen görs.
  12. Dela och skrapa ut fröna från den halva vaniljstången.
  13. Vispa ihop socker och äggulor i en bunke. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
  14. Koka upp 1½ dl grädde, mjölk och vaniljstång + frön.
  15. Vispa ner den uppkokta gräddmjölken i äggvispet. 
  16. Häll tillbaka i kastrullen och värm under vispning tills det tjocknar (83° C), det får inte koka. 
  17. Ta från värmen och lyft upp vaniljstången.Ta upp gelatinbladen och vispa ner i krämen. 
  18. Låt svalna helt.
  19. Vispa 4½ dl grädde fluffigt. 
  20. Vänd ner i den avsvalnade vaniljkrämen.
  21. Bred ut över nyponkrämen, ställ in i frysen cirka 2 timmar. 
  22. Ta ut, låt tina och skär i 12 bitar.
  23. Garnera med hyvlad/riven choklad.

onsdag 23 mars 2011

Macarons med jordgubbsfyllning

Var ett tag sedan jag gjorde macarons nu och då det blir en hel del äggvitor över när jag gör glass så passade det utmärkt att göra just lite macarons just idag, körde på ett säkert kort med ett recept som brukar funka bra för mig, dvs det med sockerlag. Fyllde de sedan med lite härlig jordgubbssmörkräm. Måste se till att köpa hem lite gul pastafärg så att jag kan göra lite macarons inför påsk med någon fräsch syrlig fyllning. Kanske med lite passionsfrukt eller citron i fyllningen.

Ja vill ni göra egna macarons så tycker jag att detta recept fungerar bra, det är inte alls så krångligt som det först kanske verkar :-), men en kökstermometer är ett måste i just detta recept.

Sedan så fyllde jag macarons med jordgubbsmörkräm
100 gram rumsvarmt smör
2 dl florsocker
1 äggula
3 msk jordgubbsylt
Ev lite röd pastafärg/karamellfärg

Gör så här:
  1. Vispa smör och florsocker vitt och pösigt.
  2. Vispa ner äggulan och jordgubbsylt.
  3. Färga ev med lite röd pastafärg.
  4. Låt den ev vila i kylen en stund om den är för mjuk att spritsa ut.

tisdag 22 mars 2011

Kardemummaglass och Äppelpaj

Blev så sugen på att testa kardemummaglass när jag gjorde kardemummakakan för ett tag sedan och jag ångrar verkligen inte att jag testade att göra sådan glass, för det blev så gott, funderade ett tag på om jag skulle använda malen eller hela kardemummakärnor men kom snabbt fram till att grovstötta hela kardemummakärnor skulle ge bäst resultat och glassen den smakade verkligen mycket av kardemumma :-), ville inte äta den som den var utan ha något mer mumsigt till den och därför fick det bli lite äppelpaj på smuldeg, mumsigt värre :-).

Kardemummaglass
Det blev nästan 1 liter glass

2,5 dl vispgrädde
2,5 dl kaffegrädde
1 vaniljstång
6 äggulor
1,5 dl strösocker
1 msk glukos
2 msk grovstötta kardemummakärnor

Gör så här:

  1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde, kaffegrädde, kardemummakärnor och glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan i 30 minuter.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  6. Sila glassmeten så att du får bort kardemummakärnorna.
  7. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
  8. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar
Ja och äppelpajen gjorde jag på följande sätt:

100  gram smör
1,5 dl vetemjöl
1,5 havregryn
3/4 dl socker
1/2 dl finhackad mandel
5 äpplen
Socker
Kanel

Gör så här:
  1. Nyp ihop tärnat, kallt smör med strösocker och vetemjöl tills det blir en smulig deg. 
  2.  Rör i mandelspån och havregryn.
  3. Skala och kärna ur äpplena. Skär dom i mindre bitar.
  4. Blanda äppelbitarna med lite socker och kanel.
  5. Fördela detta i sex smorda portionsformar, ja eller en stor pajform, fast då kan man säkert öka mängden äpplen till 6 stycken.
  6. Fördela smuldegen ovanpå äpplena
  7. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 10-12 minuter eller tills det fått en fin gyllenbrun färg.

söndag 20 mars 2011

Chokladcupcakes och Lindts choklad

Köpte en alldeles underbar bakbok för ett tag sedan "Lyxiga cupcakes och läckra kakor" Bakverk från berömda Hummingbird Bakery i London, har aldrig ätit deras cupcakes men de lär vara himla delikata :-) ,  först ut ur boken blev att testa deras chokladmuffins.  Muffinsen dekorerades med en riktigt mumsig mintfrosting, den passar perfekt ihop med chokladmuffinsen.

Ja, jag fick ju hem smakprov på Lindts nya choklad, Lindt Creation Mint Supreme, den passade perfekt att hacka ner i chokladsmeten, så gott . Ja och chokladen är tokgod att äta som den är :-), gillar mörk choklad med mint så den passar mig utmärkt, sedan gillar jag att mintfyllningen inte är rinnande utan i fast form, mycket godare så. Den här chokladen lär jag äta igen :-). Den är ju fylld med krämig vit tryffel och mjuk mintkräm, men jag känner inte så mycket smak av just tryffel utan minten tar över smaken, men det gör inget, för det är just minten som gör den så god.

Ja och de tjusiga  muffinsformarna finns att köpa hos  Kalasform, ja eller inte direkt hos dom utan hos deras återförsäljare. De har så mycket fina muffinsformar, tokgillar deras muminkollektion.

Chokladmuffins
2 ägg
200 gram strösocker
130 gram mjöl
50 gram kakao
2 tsk bakpulver
en nypa salt
1 1/2 dl mjölk
1/4 tsk vaniljessesns
160 gram smör, smält
120 gram mörk choklad, grovt hackad, jag använde Lindts Creation Mint

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Vispa socker och ägg riktigt vitt och luftig med en elvisp
  3. Sikta ned och blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt i en bunke.
  4. Blanda mjölk och vaniljessens i en annan bunke.
  5. Vispa växelvis ner de två blandningarna i äggsmeten. Vispa tills allt blivit väl blandat.
  6. Rör ner det smälta smöret och blanda ordentlig med en träsked och rör tills sist ner chokladhacket.
  7. Fördela smeten i 12 pappersformar, ställ gärna pappersformarna i en muffinsplåt så håller de formen bättre, fyll till 2/3.
  8. Grädda i 175 grader i ca 30 minuter. Det skall inte fastna något på en provsticka som stickas ned i mitten.
  9. Låt dom svalna på galler under bakduk
  10. Låt muffinsen bli helt kalla och spritsa sedan mintfrosting på och dekorera med valfria dekorationer.

Mintfrosting

Mintfrosting

200g osaltat smör, rumsvarmt
350g florsocker
2 msk mjölk
1 tsk pepparmintsessens
Några droppar grön färg

Gör så här:
  1. Vispa smöret fluffigt. 
  2. Tillsätt florsocker, mjölk och pepparmintsessens. 
  3. Vispa till en jämn smet. 
  4. Blir den för lös så kan du tillsätta lite mer florsocker och blir den för hård så kan du tillsätta några droppar mjölk. 
  5. Avsluta med några droppar färg.
Receptet på den här mumsiga frostingen hittade jag inne hos Sockerrus

fredag 18 mars 2011

Vanilj och sockerkringlor

Bakade lite härliga sockerkringlor idag, de blev riktigt mumsiga, lite annorlunda i smaken mot kanelbullar som det oftats annars blir här hemma  :-), gör sig självklart allra bäst om man penslar de med smält smör och doppar dom i strösocker, riktigt mumsiga :-), de här bullarna lär jag baka flera gånger.

16 stycken

2 dl mjölk
25 g jäst för söta degar
2 st äggulor
7 dl vetemjöl
1 krm salt
¾  tsk hjorthornssalt
100 g smör, rumsvarmt
1/2 dl strösocker

Fyllning
5 msk vaniljsocker
100 g smör, rumsvarmt

Garnering
Smör, smält
Strösocker
  
Gör så här
  1. Värm mjölken till 37 grader.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken.
  3. Tillsätt äggulor, hälften av vetemjölet, salt och hjorthornssalt.
  4. Rör ner smör, socker och resten av mjölet.
  5. Arbeta ihop till en kladdfri deg. 
  6. Låt degen jäsa under duk i 30 minuter.
  7. Arbeta degen på mjölat bakbord.
  8. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje till en 40 x 40 cm stor kaka. 
  9. Blanda vaniljsocker och smör.
  10. Bred på hälften av fyllningen över vardera kakan.
  11. Vik över halva kakan och skär varje kaka i 8 remsor.
  12. Vrid remsorna och forma till kringlor.Lägg kringlorna på bakpappersklädd plåt.Gör likadant med resten av degen.
  13. Jäs kringlorna i 30 minuter.
  14. Grädda dem i 225 grader i 8–10 minuter.
  15. Pensla kringlorna med smält smör och doppa dem i socker.Om du ska frysa bullarna garnerar du dem i samband med serveringen.
Receptet kommer från boken "Kanelbullar och annat nybakat"

torsdag 17 mars 2011

Danskt rågbröd

Bakade några härligt goda danska rågbröd igår, de blev riktigt saftiga och goda och mår allra bäst av att mogna till nästa dag innan man skär upp dom. Detta bröd är säkerligen hållbart i flera dagar men jag fryste ner det mesta av brödet ändå. Märker hur beroende jag blivit av min digitala stektermometer, det slutade plötsligt fungera och har ännu inte hunnit köpa en ny, det är lite jobbigt att inte veta om bröden är helt genomgräddade efter 50 minuter, just tunga danska rågbröd kan ibland behöva mer tid än så. Det är så mycket enklare att baka bröd när man har en termometer, bara att ställa in den på tex 98 grader så piper den när brödet är klart, himla smidigt, ingen risk för att brödet då inte är genomgräddat, ja för riktigt ljusa bröd kan det ibland räcka med 96 grader. Receptet på rågbrödet kommer från boken "Baka surdegsbröd" av Göran Söderin och George Strachai.

Dag 1
5 dl (500 gram vatten) ljummet vatten
5 1/2 dl (300g) grovt rågmjöl
25 gram rågsurdeg

Blanda ingredienserna väl och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2:
1 l (1000 gram)  ljummet vatten
14 1/2 dl (800 g) grovt rågmjöl
4 dl (250 gram) grahamsmjöl
35 gram salt
125 gram solrosfrön
125 gram pumpakärnor
75 gram linfrön

Gör så här:
  1. Blanda ingredienserna med fördegen. Rör degen väl i 10 minuter.
  2. Fyll 3 st smorda 1 1/2 liters formar till 2/3.Degen är kladdig så jag använde mig av en träsked för att få i degen i formarna och hällde lite mjöl ovanpå för att jämna till degen i formarna.
  3. Jäs på ett varmt ställe i 3-4 timmar. Mina fick jäsa i skåpet ovanför kylen i 4 timmar.
  4. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
  5. Sätt in formarna i ugnen, sänkt till 180 grader. Grädda bröden i 40-50 minuter eller tills de nått en innertemperatur på 98 grader.

Lingonbröd


Behöver fylla på brödförrådet och bakade därför två varianter av lingonbröd, ja lingonen ser man inte ett spår av :-), men de bli goda ändå trots att jag faktiskt inte alls gillar lingon, men i bröd så ger det bara en lite mer sötare smak. Bröd utan surdeg, som de här lingonbröden,  brukar jag skära upp i skivor och frysa in samma dag,förutom det som skall ätas de två kommande dagarna, tycker annars det kan bli torrt efter några dagar.

Lingonbröd
Det här recepet kommer från Hemmets Veckotidning nr 8/2011
 
2 mindre eller 1 stort bröd

50 g jäst
3 dl vatten, 37°
3 msk flytande honung
1 tsk salt
1½ dl lingon
8 dl rågmjöl
5 dl vetemjöl

Ugn 175°

Gör så här
  1. Smula jästen i en degbunke. Häll på vattnet och rör tills jästen har löst sig. 
  2. Tillsätt honung, salt och lingon. 
  3. Arbeta in mjölet och knåda tills degen släpper bunkens kanter. Tillsätt mer vetemjöl om det behövs. 
  4. Låt jäsa under bakduk 30 min.
  5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och baka ut till 1 stort eller 2 mindre bröd. Låt jäsa i smorda formar som rymmer ca 1 liter eller i en större, under bakduk till dubbel storlek
Lingonlimpa
Detta recept kommer från boken "Baka matbröd" ICA provkök, 1988

2 stycken

50 gram jäst
3 dl vatten
1/2 honung
1 tsk salt
2 dl lingonsylt
9 dl fnt rågmjöl
4 dl vetemjöl

Gör så här:
  1. Smula ner jäste i en degbunke. Ljumma vatten och honung och häll blandningen över jästen. Rör tills den löst sig.
  2. Blanda i övriga ingredienser och arbeta degfen smidig. Spar lite vetemjöl till utbakningen.
  3. Lägg egen i två smorda avlånga formar på 1 1/2 l och låt limporna jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.
  4. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. 
  5. Linda in brödet i bakdukar medan det svalnar.