söndag 20 februari 2011

Semlor

Lite semlor en söndagseftermiddag är aldrig fel liksom :-), bakade semlebullar i fredags som jag bara var tvungen att inviga,  ja släta bullar kan de ju också heta förstås :-), för de är lika goda att äta naturella. Blir årets första semla, så mycket godare med hemmagjorda för då kan man ha massa mandelmassa i, självklart hemmagjord den med :-) för egen mandelmassa är busenkelt att göra med mandelmjöl. Mitt mandelmjöl har jag köp på Lidl, ICA Focus i Göteborg och på Indian Food House ute på Backaplan. Man gör som man själv tycker är gott med fyllningen, men jag blandade inkråmet från bullarna med mandelmassa och lite ovispad grädde. Hur lös fyllning man vill ha är också en smaksak. Receptet hittade jag på recept.nu men gjorde små ändringar i det. Det blir mer semlebullebak här i huset då jag vill testa ett recept med surdeg i.

24 stycken


Semlebullar:
500 g mjölk
1150 g vetemjöl, jag använde Manitoba Cream
200 g socker
200 g smör, rumsvarmt
75 g jäst
10 g salt
15 g malen kardemumma
1 st ägg
1 tsk hjorthonsalt

Tillbehör:
grädde
florsocker

Gör så här
  1. Häll mjölken i degblandaren. Smula ner jästen och lös upp den i mjölken
  2. Tillsätt smör,mjöl, socker, salt och ägg och blanda i 10 minuter. 
  3. Låt degen därefter jäsa i bunken under en bakduk i en timme.Dela upp degen i bullar på cirka 90 gram och rundriv. 
  4. Låt vila i 20 minuter.
  5. Placera bullarna på bakplåtar och platta ut lite. Låt sedan jäsa under plast i cirka 1.5 timme till. 
  6. Sätt ugnen i slutet av jästiden på 230 grader.
  7. Baka bullarna i varm ugn i 10 minuter, tills de fått färg.
  8. När bullarna är klara, klipp ett triangellock med sax. Ta ut lite bulle med hjälp av en sax så att det blir ett lagom stort hål.
  9. Lägg i mandelmassa och spritsa på vispad grädde och pudra på florsocker med en tesil.

Mandelmassa:
150 gram mandelmjöl
1 bittermandel
150 gram strösocker
Äggvita

Gör så här:
Jag mixade ihop socker, bittermandel och mandelmjöl i matberedaren och hällde sedan i äggvita tills det blev en lagom konsistens på mandelmassan. Busenkel, eller hur :-). Mandelmassan förvarar jag sedan i kylen.

fredag 18 februari 2011

Bananglass med valnötter och choklad

Var himla sugen på bananglass men tänkte det kunde vara roligare att blanda i något gott mer än bara banan och vad passar inte då bättre än just choklad och valnötter :-), blev himla gott och det smakade härligt mumsigt av banan såklart :-) , nästa gång tänkte jag testa bananglass med havresmulbitar, låter inte det gott :-)

2,5 dl vispgrädde
2,5 dl standarmjölk, 3 %
3 äggulor
1,5 dl strösocker
3 väl mogna bananer
1 msk pressad citronjuice
80 gram valnötter
80 gram grovt hackad choklad

Gör så här:
  1. Blanda grädde och mjölk i en kastrull och låt detta koka upp, ställ det åt sidan.
  2. Vispa äggulor och socker pösigt.
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka. 
  5. Blanda ner den pressade citronjuicen
  6. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  7. Mosa bananerna och blanda ner detta i glassmeten.
  8. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.När glassen är klar så häller du i valnötter och choklad och låter maskinen gå ett kort tag så att det blandas ner i glassmeten, häll genast upp glassmeten  i en form och frys den några timmar.
  9. För att göra glass i frysen: Blanda ner valnötter och choklad.  Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.

torsdag 17 februari 2011

Limpor med surdegsgrund i, Sirapslimpor


Hittade ett recept på sirapslimpor inne i den härliga bloggen  I Annas Liv som jag bara var tvungen att testa. Blev ett himla gott, mjukt och luftigt bröd som stora sonen äter med god aptit, ja det var just till honom jag gjorde detta bröd då han inte längre vill äta mina allra  värsta mörka tunga surdegsbröden :-), lite grova surdegsbröd går bra men inte ett riktigt tungt dansk rågbröd som jag tycker är himla gott.



4 små limpor, eller 2 stora, fast jag kommer nog göra 3 limpor nästa gång

5 dl naturell yoghurt
25 g jäst (½ paket)
1 dl surdegsgrund
3/4 dl mörk sirap
4 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl special
2 tsk salt
  1. Smält margarin i en kastrull häll i yoghurten och värm till 37 grader.
  2. Smula ner jästen i degblandaren, häll över yoghurtblandningen och rör ut jästen i detta.
  3. Tillsätt surdegsgrund, sirap,rågsikten och nästan allt vetemjöl. 
  4. Jag körde degen i köksmaskinen i kanske 10 minuter, blanda i ev mer vetemjöl och häll tillsist i saltet.
  5. Kör till en blank och smidig deg som släpper från degbunkens kanter. 
  6. Jäs sedan i 1 timme. 
  7. Dela degen i önskat antal o "vik in kanterna" så du får släta fina limpor, lägg på plåt. 
  8. Jäs ca 2 timmar. 
  9. Spraya limporna med vatten och grädda i 225°C i ca 15 minuter, tills de fått fin färg ( om du gör stora limpor så måste de stå inne längre). Jag gräddade mina tills de uppnåt en innertemperatur på 98 grader

lördag 12 februari 2011

Bagels

Jag har aldrig bakat bagels innan men bagels är ju himla gott så jag var bara tvungen att testa, tycker alltid att recepten i boken Bröd från Brunkebegs Bageri fungerar kanon så därför valde jag att testa hennes recept på Bagels. Och visst blev de bra, de fick en härlig skorpa och var så där härligt sega som de skall vara. De tar sin lilla tid att göra men det är det värt, kan tänka mig att de är allra godast nybakade så därför är det bäst att frysa in de som blir över så fort det svalnat. Nästa gång vill jag ha tag på svarta sesamfrön eller kanske vallmofrön på. Dessa är så goda med philadelphiaost och blåbärssylt, om man nu vill vara så onyttig förstås :-), vilket man vill vara ibland :-). Annars blir de säkert kanon att rosta dagen efter.

ca 20 stycken

Steg 1
Poolish:
300 g vatten
25 g jäst
300 g vetemjöl med hög proteinhalt
30 g honung

Steg 2
poolishen från steg 1
300 g vatten
25 g jäst
800 g vetemjöl med hög proteinhalt
30 g matolja
15 g havssalt

ägg till pensling
sesam- eller vallmofrön till garnering


Gör så här

Steg 1: Rör samman ingredienserna till en smet och låt den stå i rumstemperatur i 2 timmar eller i kylen över natten.

Steg 2:  
  1. Blanda poolishen med övriga ingredienser utom oljan och saltet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt oljan och saltet och arbeta degen i ytterligare 10 minuter. Degen skall vara seg och elastisk. Låt den vila i bunken i 1 timme.
  2. Dela degen i ca 20 lika stora bitar. Jag vägde upp degbitar på ca 90 gram, då blev det 19 stycken. Rulla bitarna till 30 cm långa strängar och sätt samman dem till ringar. Nyp ihop dem ordentligt i skarven så att de inte öppnar sig under jäsning och gräddning. Lägg bröden på mjölat bakplåtspapper och låt dem jäsa i 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 225 grader. 
  4. Koka upp vatten i en vid kastrull. Lägg i två eller tre degringar i taget i vattnet och låt dem sjuda i 1 minut på varje sida. Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av på galler.
  5. Pensla bröden med uppvispat ägg och doppa dem sedan i sesam- eller vallmofrön. Lägg dem på plåtar täckta med bakplåtspapper.
  6. Pensla bröden med uppvispat ägg och doppa dem sedan i sesam- eller vallmofrön. Lägg dem på plåtar täckta med bakplåtspapper
  7. Grädda i 225 grader i 15-20 minuter, tills de fått lagom med färg.

torsdag 10 februari 2011

Vaniljglass med chokladkross

En av mina  favoritsorter när jag köper glass i affären i  vaniljglass med chokladkross, köpte ofta förr Triumfglass chokladkross, himla mumsig glass det :-). Funderade på hur jag skulle få till chokladkrosset bäst i glassen, riven choklad, chokladbitar eller smält choklad. Jag körde på det sista alternativet och när glassen var så gott som klar, min hade väl gått en så där 45 minuter då så smälte jag 200 gram choklad i mikrovågsugnen. När glassen sedan var helt klar så hällde jag i den varma smälta chokladen i en fin stråle i glassen, det gäller att inte ösa på för mycket eftersom chokladen stelnar så fort den kommer i glassen, man vill ju inte ha chokladen i en stor klump :-). Ja gott blev det iallafall, mycket godare än köpt chokladkrossglass då det garanterat är mycket mer vispgrädde och ägg i min glass :-)

2,5 dl vispgrädde
2,5 dl matlagningsgrädde, 15 %
3 äggulor
1,5 dl socker
1 vaniljstång
200 choklad

Gör så här:
  1. Dela på vaniljstången på mitten , skrapa ur fröna och lägg fröna och vaniljstången i en kastrull. Häll på vispgrädde och kaffegrädde  och låt detta koka upp, ställ det åt sidan.
  2. Vispa äggulor och socker pösigt.
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  6. Följ instruktionerna för din glassmaskin.När glassen är nästan klar så smälter du chokladen i mikrovågsugnen. När glassen är helt klar så häller du ner den chokladsåsen i glassmeten i en fin stråle medan maskinen fortsätter att gå. Nu är det bara att hälla upp glassen i en form och frysa den i några timmar.

tisdag 8 februari 2011

Mangoglass

Hittade fryst mangopuré häromdagen i frysdisken och tänkte genast att det vore perfekt till glass, visst blir det säkert godare med färsk mango :-)  men det blev gott även med frys och glassen smakade härligt gott av mango, nästa gång tänkte jag allt ta och testa med färsk mango, undrar just om det inte var extrapris på just mango denna vecka.


Mangoglass
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk, 3%
6 äggulor
1,5dl socker
1 msk glukos
300 gram fryst mangopuré

Gör så här:

  1. Blanda grädde, glukos och mjölk i en kastrull och låt detta koka upp, ställ det åt sidan.
  2. Vispa äggulor och socker pösigt.
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  6. Tina mangopurén något så att den går att blanda ner i glassmeten
  7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.När den är klar så häller du upp den i en form och frys den några timmar.
  8. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.

söndag 6 februari 2011

Drömmar/ Sockerdrömmar eller Vaniljdrömmar

En annan av mina absoluta favoriter när det gäller småkakor är drömmar, de blir så härligt spröda och luftiga. Det gäller att inte ha för hög ugnstemperatur för då kan de sjunka ihop och bli platta, de skall heller inte ha för mycket färg. De innehåller hjortronsalt vilket ger en ammoniaklukt, vilket är helt naturligt, de smakar ju inte ammoniak sedan när de är klara. Jag brukar öppna ugnsluckan på glänt de sista 5 minuterna för att vädra ut ammoniaklukten. Ja goda är de iallafall och perfekt att frysa in och ja de går till och med att äta frysta, jag har testat :-) men de blir ju bättre om man tinar upp dom först :-) såklart.

Drömmar

 ca 40 stycken

150 gram margarin
4 dl socker
1 1/2 dl neutral olja
2 msk vaniljsocker
1 tsk hjortronsalt
1 msk vatten
5 dl vetemjöl

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 150 grader. 
  2. Vispa margarin och socker tills det blir vitt och poröst
  3. Tillsätt oljan och vispa en stund till.
  4. Rör ut hjorthonsaltet med vattnet och häll i det i smeten.
  5. Blanda i vaniljsocker och mjöl.
  6. Rulla till små bollar som läggs på bakplåtspappersklädd plåt.
  7. Grädda i  c:a 20 minuter. 
  8. Ställ ugnsluckan lite på glänt de sista 5 minuterna (Jag brukar då sätta en vanlig matkniv melllan ugnen och ugnsluckan)

fredag 4 februari 2011

Macarons

Inte speciellt vackra macarons men så goda :), lite härligt hårda på ytan och mjuka inuti och fylld med härlig len blåbärskräm, kan inte bli bättre trots att de är riktigt fula. Jag testade ett nytt recept igen, brukar ju använda mig av italiensk maräng, dvs ett recept där man kokar en sockerlag, denna gång använde jag ett recept med fransk maräng, dvs den vispas kall. Jag rörde nog om smeten för lite då det bildades små toppar på den som absolut inte gick att få bort eller så får jag ta och lära mig att knipsa av smeten på ett annat sätt när jag använder fransk maräng. Med det receptet där jag kokar en sockerlag brukar jag alltid lyckas, med fransk maräng har jag ännu inte fått de speciellt snygga, trots några försök. Men skam den som ger sig :-). Denna gång kommer receptet från årets konditor, Roy Fares.


140 gram äggvita
185 gram mandelmjöl
185 gram florsocker
60 gram strösocker
140 gram florsocker
Valfri pastafärg/karamellfärg

Gör så här:
  1. Vispa upp äggvita, ha i socker och den mindre mängden av florsocker och vispa till en tjock maräng. 
  2. Blanda i för hand mandelmjöl och resten av florsockret och valfri karamell/pastafärg till en slät smet. S
  3. Spritsa ut på plåt och baka på 155 grader ca 6 min.
Blåbärsfyllning:
200 g mjukt smör
3 dl florsocker
1 st äggula
Blåbärssylt och ev blåbärsessens efter smak

Gör så här:
  1. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
  2. Vispa ner äggulan. 
  3. Smaksätt med blåbärssylt och ev blåbärsessens

tisdag 1 februari 2011

Kokostoppar

Kokostoppar är en av mina favoriter bland små kakor, så mumsiga och så enkla att göra. Brukar låta smeten stå och svälla i kylskåpet någon/några timmar så flyter inte kakorna ut på plåten. Smeten brukar bli rätt fast då så då brukar jag rulla dom till runda bollar. Jag brukar använda det recepter som finns i Sju sortes kakor. Det är också gott att blanda i rivet citronskal, saffran eller doppa botten av kakorna i smält choklad.

ca 35 st
50 gram smält margarin/smör
2 ägg
1 1/2 dl socker
200 gram kokosflingor

Gör så här:
  1. Vispa ägg och socker pösigt.
  2. Tillsätt kokos och det smälta margarinet/smöret
  3. Låt smeten svälla en stund, jag låter den stå i kylskåpet.
  4. Klicka ut smeten på bakplåtspapper, fast min smet brukar bli så fast att den går att rulla till runda bollar
  5. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 12 minuter.

söndag 30 januari 2011

Kit Kat och M&M tårta

Sonen födelsedagstårta blev en riktig godistårta :-), han äter ju varken tårta eller choklad så detta var mer än tårta för oss vuxna, han önskade sig istället godisnappar och annat gelégodis och isglass, kanske inte riktigt något som jag vill servera till fikat till oss vuxna :-) . Tårtbotten består av en riktigt mumsig chokladbotten, en Devil´s chocolate cake, ett måste för oss chokladälskare :-)   fylld med jordgubbsgrädde och Jello-O cookies´n cream  pudding  och sedan täckt med chokladkräm. Sedan är det Kit Kat choklad runt sidorna och M&M ovanpå kakan, så härligt gott :-) . Min inspiration till denna tårta fick jag inne hos den underbara bloggen Passion for baking , en helt suveränt bra blogg som ni absolut måste besöka.Jag kan inte få nog av hennes underbara bakverk :-). Jag fyllde tårtan med en hel stor påse med M&M, men ser nu när jag kikar på bilden att jag kunde fyllt tårtan med ännu mera M&M för att nå upp till kanten, fast det hade kanske blivit lite väl mycket M&M för folk att äta upp :-), nej det var nog lagom ändå kanske.

Devils chocolate cake
200 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
3 ägg
1 1/2 dl kakao
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
3 dl varmt vatten

Chokladkräm
500 g mörk choklad, 70% går ju att använda mjölkchoklad också om man inte gillar så mörk choklad.
1 dl vispgrädde
150 g smör

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Smörj och mjöla en rund form med löstagbara kanter. Jag mjölade med kakao.
  3. Vispa smör och socker poröst. 
  4. Tillsätt äggen, ett i taget.
  5. Blanda de torra ingredienserna och varva ner dem tillsammans med vattnet i smeten. Vispa till en slät smet.
  6. Häll smeten i formen och grädda i ca 40 minuter eller tills en provsticka är torr. Min tog  50 minuter.
  7. Låt kakan svalna på galler och under bakduk.
  8. Gör under tiden i ordning chokladkrämen. 
  9. Smält chokladen tillsammans med grädde och smör i en skål över vattenbad. 
  10. Låt svalna helt. 
  11. Vispa sedan med elvisp till en slät kräm.
Jag fyllde nu ju min tårta med jordgubbsgrädde, dvs vispgrädde blandat med jordgubbsylt och oreo pudding. Men vill man istället göra som i orginalreceptetså gör man så här: När kakan är kall, skär den i två bottnar och bred chokladkrämen på den undre kakan. Lägg försiktigt på den andra delen och bred resten av chokladkrämen över hela kakan, även på sidorna.
Receptet är hämtat ur  boken  Två systrars söta av Lisa och Monica Eisenman.

fredag 28 januari 2011

Oreo Cookies


Bakade lite härligt mumsiga Oreo cookies till sonen 3-års kalas imorgon, gillar man choklad så gillar man dessa kakor, precis som med riktiga oreokakor så smakar de mycket choklad, vaniljfyllningen i kakorna passar perfekt ihop med chokladen.

Det blev 34 kakor för mig, dvs 64 st enkla kakor, men det beror ju helt och hållet på hur stora kakor du vill ha, jag föredrar lite minde, man kan ju alltid ta två :-)

Oreo cookies
250 g smör
½ dl socker
1 äggula
3 ½ dl vetmjöl
5 msk kakao
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
50 g riven choklad, jag använde 70% choklad

Fyllning
3-4 msk vispgrädde
2 msk smält smör
3 dl florsocker
½ tsk vanlljsocker

  1. Kör smör och socker i en matberedare. 
  2. Tillsätt äggulan. 
  3. Blanda de torra ingredienserna samt den rivna chokladen och rör ner i smeten. 
  4. Blanda snabbt till en smidig deg. 
  5. Rulla degen till en rulle (ca 3 cm i diameter). 
  6. Täck med plastfolie och ställ in i frysen i ungefär en kvart. Jag lät min vila i kylen över natten, då var den perfekt att skära upp i bitar.
  7. Sätt ugnen på 175 grader. 
  8. Skär degen i ½ cm tjocka skivor. 
  9. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. 
  10. Ställ plåten i kylskåpet i 10 minuter. 
  11. Grädda i ugnen i 10-12 minuter. 
  12. Låt kakorna svalna. 
  13. Blanda under tiden till fyllningen och ställ den kallt.
  14. Bred lite fyllning på en kaka och tryck försiktigt ihop med en annan kaka. 
  15. Kakorna är godast om de får stå i kylskåp eller frys innan de serveras.
Receptet är hämtat ur den toppenbra boken  Två systrars söta av Lisa och Monica Eisenman.