Macarons var ju jättepoppis ett tag och det bloggades flitigt om dem, nu känns det som de glömts bort lite och själv var det längesedan jag bakade de sist, här är en variant fylld med vaniljkräm och hallon
Macarons
ca 40 st
120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g fint malen mandel eller mandelmjöl
150g florsocker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
Eventuellt valfri pastafärg och smakessens
Fyllning:
Färska hallon
Vaniljkräm Gör egen eller gör det enkelt för dig och gör den på Marsanpulver
Gör så här:
- Sätt ugnen på 160 grader .
- Skålla mandeln och låta den torka. Mal den sedan fint i en blender, mixer, nötkvarn eller kaffekvarn. Du kommer behöva mala lite mer mandel än vad som krävs i receptet.
- Sila den malda mandeln så alla stora bitar försvinner. Väg upp 150 gram på en köksvåg.Blanda mandel och siktat florsocker i en bunke.
- Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokar upp
- Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en godistermometer eller en vanlig digital kökstermometer.
- Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Lite spill blir det alltid.
- Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.
- Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen. Om du vill färga din macaronssmet så skall du göra det nu, tänk på att när marängsmeten vänds ner så ljusnar smeten betydligt Blanda även ner eventuell smakarom/essens..
- Vänd i marängen i mandelblandningen och blanda försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte blandar för mycket, smeten ska vara trögflytande.
- Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig.
- Låt macaronsen vila i minst 30 minuter så att ytan torkar, detta minskar risken för att de spricker i ugnen sedan när du gräddar dom.
- Grädda i ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen
- Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret.
- Gör vaniljkrämen och lägg ihop två macarons med fyllning emellan.
Vaniljkräm
2 ½ dl mjölk
1/4 vaniljstång
4 äggulor
¾ dl strösocker
3 msk majsstärkelse
25 g rumsvarmt smör
Gör så här:
- Låt mjölk och snittad vaniljstång koka upp i en kastrull. Sila bort vaniljstången.
- Vispa samman äggulor, socker och majsstärkelse i en skål.
- Vispa ner äggvispet i den varma mjölken och låt det precis koka upp igen.
- Ta det från värmen och vispa ner smöret i klickar.