fredag 2 december 2011

Saffransskorpor

Gjorde lite saffransskorpor idag, tokälskar dom, de är så goda och de blir ännu smarrigare om man doppar halva skorpan i choklad :-) . Receptet kommer från Leila Lindholms bok A Piece of Cake. 

Saffransskorpor
100 g smör
1 g saffran
2 st ägg
1.5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1.5 dl  sötmandel, grovt hackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.( Fast jag gjorde så att jag stötte saffranet i en mortel med en sockerbit, hällde på 1 msk vodka och lät det dra i 15 minuter. Värmde inte saffranet med smöret utan rörde istället sedan ner saffranet i degbunken tillsammans med det smälta smöret och äggen.
  3. Blanda de torra ingredienserna med sötmandel och vänd ner det i bunken
  4. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt.
  5. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
  6. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
  7. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. 
  8. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).

14 kommentarer:

  1. Har jag aldrig testat, kankse man skulle göra :)

    SvaraRadera
  2. ÅhÅh, sånna gjorde jag förra julen - såååå gott :)

    SvaraRadera
  3. Dessa har jag bakat varenda jul sen 2007 då hon bakade dessa i sitt julprogram! Så himla goda :)

    SvaraRadera
  4. dessa gjorde ja för typ 2 dagar sen,och detta är en av favoriterna på dessert bordet.älskar,älskar verkligen dem.
    förra året gjorde ja dessa 3 ggr på mindre än 1 månad,a dem gick slut väldigt fort,beroende framkallande.

    SvaraRadera
  5. Haha jag gjorde nyss exakt dessa, så sjukt goda! :)

    SvaraRadera
  6. Saffransskorpor är ju bara så himla gott!!!

    SvaraRadera
  7. Hej! Tänkte göra saffransskorpor imorgon. Tänkte bjuda jobbet =)
    Kramkram

    SvaraRadera
  8. Jag har alltid tyckt att skorpor verkar vara så 'jobbiga' att göra, många vändor in i ugnen m.m.. Men enligt det här receptet så verkar det gå ganska smidigt till! :)

    SvaraRadera
  9. Jag har sett det här receptet på lite olika platser så jag har förstått att jag också MÅSTE göra dem ;) De ser underbara ut! Och vilken bra idé att doppa halva i choklad <3

    SvaraRadera
  10. Tack för era kommentarer, dessa är nog slut långt innan jul :-) och Jessica, de är busenkla att göra och chokladdoppade är så gott, tex med lite strössel på också

    SvaraRadera
  11. Åh vad mycket gott du hunnit med, massor med saffran i som är så mumsigt och juligt. Gjorde liknande sådana här förra året med choklad och de var försvinnande goda, det tar ju inte så hemskt lång tida tt göra heller :-) , måste fortsätta kolla runt på allt smaskigt du tillverkat.

    SvaraRadera
  12. Brukar också göra saffranskorpor till jul. Det är så gott! Trevlig andra advent.

    SvaraRadera
  13. Visst är dom sanslöst goda! Och doppa i choklad säger du... låter som något man vill prova!

    SvaraRadera
  14. Saffransskorpor hör verkligen julen till är ju så gott :)

    SvaraRadera