onsdag 12 oktober 2011

Chokladmacarons med saltkolafyllning.

Gjorde lite härligt goda chokladmacarons häromdagen, fyllda med saltkola, kan jag säga att det blev supergott :-) , toksmarrigt. Nästa gång var jag vara lite mer noggrann när jag spritsar på fyllningen, ser visst att de blev lite snea :-) Receptet på saltkolan kommer från Mia Öhrns nya bok "Macarons, cupcakes, cakepops och andra söta bakverk".  

Använder alltid det det  här receptet som kommer från Hello Sugars Blogg . Hon har översatt receptet som hon hämtat från bloggen Tartelette, har testat lite olika recept och detta är det som funkar bäst för mig.Låt er inte avskräckas över att det är så många moment, har man väl gjort det en gång så är det inte alls svårt men det kräver att du har en köksvåg.  
Jag använder färdigt  mandelmjöl, det har jag bland annat köpt på Indian Food House på Herkulesgatan ute på Backaplan i Göteborg, Lidl, ICA Focus och nu finns dt även på min vanliga ICA i och med att LCHF-kost blivit så populärt.

Visste inte hur mycket kakao jag skulle ta i, jag tog nästan 3 msk och det blev bra, tog inte mindre mängd mandelmjöl för det, som tur var blev kakorna bra för det. 
 
Chokladmacarons
ca 40 st


120g äggvitor, uppdelat i två skålar

35g socker
150g fint malen mandel
150g florsocker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
2-3 msk kakao

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 160 grader C.
  2. Skålla mandeln och låta den torka. Mal den sedan fint i en blender, mixer, nötkvarn eller kaffekvarn. Du kommer behöva mala lite mer mandel än vad som krävs i receptet. Eller använd färdigt mandelmjöl.
  3. Sila den malda mandeln så alla stora bitar försvinner. Väg upp 150 gram på en köksvåg.Blanda mandel och siktat florsocker i en bunke.
  4. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokar upp 
  5. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en godistermometer eller en vanlig digital kökstermometer.
  6. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Lite spill blir det alltid. 
  7. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.
  8. Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen. Blanda ner kakaon.
  9. Vänd i marängen i mandelblandningen och blanda försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte blandar för mycket, smeten ska vara trögflytande. 
  10. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig. 
  11. Låt macaronsen vila i minst 30 minuter så att ytan torkar, detta minskar risken för att de spricker i ugnen sedan när du gräddar dom.
  12. Grädda i ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen 
  13. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret.
  14. Fyll med saltkollafyllningen och njut!


Saltkolafyllning
 3/4 dl socker
1/2 dl vit baksirap
1/2 dl vatten
3/4 dl vispgrädde
75 g smör
ca 1 tsk flingsalt

Gör så här:
  1. Blanda socker, sirap och vatten i en ganska vid kastrull.
  2. Låt koka upp och sedan puttra tills sockerlagen är gyllenbrun utan omrörning. 
  3. Rör ner grädde (akta, för det sprätter kanske) och sedan smöret. 
  4. Låt koka sakta några minuter tilsl kolan tjocknar lite.
  5. Kontrollera konsistensen genom kulprovet, kolan ska vara mjuk men inte rinnig.
  6. Dra kastrullen från sidan och rör ner flingsaltet. 
  7. Låt kolan svalna helt, gärna över natten. Är du ivrig kan du ställa in den i kylskåpet. Rör inte i kolan medans den svalnar. 
  8. Spritsa kolan på dina macarons och pra ihop två och två.Förvaras i kylskåp i upp till en vecka.

33 kommentarer:

  1. Låter smaskens!!ska nog ta mig tid att testa nån dag//Eva

    SvaraRadera
  2. Kardemummagrädde var kanon! Det där lilla extra!
    Och macaroner låter gott. Och komplicerat. Ger mig på något sätt en klump i magen - man borde testa men jag vet inte om jag orkar med ett misslyckande... :-) Får se. Får se.

    SvaraRadera
  3. MMMMM!!! Det där låter alldeles för gott..

    SvaraRadera
  4. Fantastiskt vackra macarons, och säkert goda! har inte bakat macarons på länge när de så ofta misslyckades, borde kanske våga mig på såna snart igen...:)

    SvaraRadera
  5. Tjusiga och vilken god smak! :)
    Jag gör också efter det receptet - de blir bäst.

    SvaraRadera
  6. Åt nästan en likadan från Laduree häromdagen och insåg att jag måste ta steget och baka macarons nu. Är bara rädd för att misslyckas, men ska testa ditt recept! Tack för sparken i ändan, haha.

    SvaraRadera
  7. Så gott det låter! Jag älskar ju kola, så den där saltkolafyllningen är jag väldigt sugen på just nu :)
    Vad mer kan man använda den till förutom macarons tror du?

    SvaraRadera
  8. Sneda??, jag tycker de ser perfekta ut! Du är så himla duktig !!!

    SvaraRadera
  9. åh så gott,älskar verkligen med kolafyllning.min favorit..smasken

    SvaraRadera
  10. Åhh så fina! Va duktig du är, jag vågar mig knappt på macarons. Men blir sugen när jag ser dessa skönheter.

    SvaraRadera
  11. Ååååh, vad gott det låter - och jösses vad snygga de blev! Det som är så svårt att få till!

    SvaraRadera
  12. Tack för era kommentarer, ni måste testa, det är inte så svårt och det här receptet är lätt att lyckas med.

    Foodelicious: Måste bli god som fyllning i andra småkakor, som fyllning i cupcakes eller ljummen över tex vaniljglass

    SvaraRadera
  13. Ser så fina ut och saltkola är ju inte helt fel:)

    SvaraRadera
  14. sådär fina blir aldrig mina macaroner :)

    SvaraRadera
  15. Måste nog köpa hennes bok endast för saltkola, det är typ det godaste jag vet. Går ju att köpa färdigt på burk i Frankrike...
    Supersöta macarons iallafall :D

    SvaraRadera
  16. Det receptet har jag oxå på min "to do"-lista :) Sist jag gjorde chokladmacarons ville de inte alls utan sprack och fick ingen krage :(

    SvaraRadera
  17. Tack:)
    Gud så gott det låter!!!! Detta måste jag prova:)

    SvaraRadera
  18. Det är ju du som fått mig att älska fluff ;) Jag gjorde det första gången med sånna gröna godispersikor som smakar päron, det var helt galet gott!

    Åh hjälp, saltkolafyllning. Jag tror att jag tuppar av! Jag måste göra det!

    SvaraRadera
  19. Macarons är ju alltid så gott! :-)
    berätta sen om smörgåstårtan blev uppskattad!! ;-)

    SvaraRadera
  20. Vad fina de blev, och de låter supergoda!! :)

    SvaraRadera
  21. Åhå hjälp vad gott! Riktigt fina!

    SvaraRadera
  22. Bästa receptet på macarons. det är också det som jag använder!!!! Ser mumsigt ut...

    SvaraRadera
  23. Låter helt fantastiskt gott!

    SvaraRadera
  24. de ser jättegoda ut, och smakkombinationen låter också kanon!

    SvaraRadera
  25. Tack igen för era kommentarer och saltkolla är supermumsigt :-)

    SvaraRadera
  26. Så fina macarons du har bakat! :-)

    SvaraRadera
  27. Åh vad gott! jag har velat prova på saltkolafyllning länge nu men har aldrig tid över att göra macroner :/ Det får bli ändring på det, för dom ser makalöst goda ut :P

    SvaraRadera
  28. Hej
    Har en liten fråga. Har testat att göra fyllningen men misslyckats 2 ggr..blir som en hinna av smöret. Vad beror det på? Tack förresten för en suverän blogg!

    SvaraRadera
  29. Tack för era snälla kommentarer :-), Anonym, vet inte vad du gör för fel, skall kika vidare på det

    SvaraRadera
  30. Gud vad det låter gott. Ska nog försöka göra dessa
    till våran släktträff i sep. Synd bara att jag själv är
    äggallergiker och inte kan testa!

    SvaraRadera
  31. Hej!

    Receptet ser jättebra ut, men däremot undrar jag om det är 40 enkla (dvs 20 fyllda) eller 40 dubbla (fyllda) det räcker till? :)

    SvaraRadera