måndag 18 april 2011

Moussetårta med choklad och hallon




Till Wincents 1-års kalas i helgen serverade jag en riktigt mumsigt härlig moussetårta, ja den blev närmare 9-10 cm hög :-) och själva botten var på 26 cm. Och gott blev det, riktigt tokgott :-). Hallonmousse ihop med chokladmousse blev perfekt tillsammans med den kladdkakeliknade chokladbotten. Fick testa min tårtring jag köpt nyligen och den är super att använda till just moussetårtor där man lätt vill få loss formen från tårtans sida, perfekt då tårtringen är ställbar från 16-30 cm, köpte min tårtring på Lyckas med mat. Blev en konstig bild på tårtan, ser ut som om den liksom lutar uppåt, dvs inte är helt rakt, men det är den.

Chokladbotten:
150 g smör
3 st ägg
3,75 dl strösocker
2,25  dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Vit chokladmousse:
1 st gelatinblad
5 dl vispgrädde
200 g vit choklad

Mjölkchokladmousse:
1 st gelatinblad
5 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad

Hallonmousse:
5 dl vispgrädde
400 g hallon
200 g florsocker
8 st gelatinblad

Gelélock:
4 gelatinblad
1 dl outspädd hallonsaft
2dl vatten

Garnering
Chokladrullar och chokladgaller
Hallon
Jordgubbar
Physallis

Gör så här:

Chokladbotten: 
  1. Smält smöret och låt det svalna. 
  2. Knäck äggen i en bunke. 
  3. Blanda ner socker, det smälta smöret och sikta i övriga ingredienser. 
  4. Den här kakan blir bättre ju mindre du rör i den, givetvis måste allting blandas men inte mer än så! 
  5. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, cirka 26 centimeter i diameter. 
  6. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader, cirka 20-25 minuter. Kakan ska ha en fast kant men vara mjuk i mitten.
Chokladmousse: 
  1. Båda två  mousserna har samma tillverkningssätt: Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. 
  2. Vispa  4 dl av grädden till ett fast skum.
  3. Koka upp den resterande 1 dl. 
  4. Hacka och smält chokladen över vattenbad eller på låg effekt i mikron, häll den varma grädden över och rör till en slät smet
  5. .Lyft upp gelatinbladen utan att krama ur dem och tillsätt dem till chokladgrädden.
  6. Låt gelatinet smälta innan du försiktigt vänder ner den vispade grädden.
Hallonmousse: 
  1. Vispa grädden medelhårt.
  2. Mixa hallonen. Passera hallonen genom en sil för att få bort hallonkärnorna.
  3. Lägg gelatinbladen i blöt.
  4. Tillsätt florsockret till hallonen och rör tills det smält.
  5. Krama ur de blötlagda gelatinbladen och smält på svag värme i en kastrull eller 10 sekunder i en skål i micron på högsta effekt.
  6. Rör ner ca 1 dl av hallonen i gelatinet och rör därefter ihop det med resten av hallonen.
Montering:
  1.  Ställ tårtringen på en tårtbricka/bakplåtspapper, ställd den på en bricka som får plats i frysen (om du använder en tårtring utan botten)Min tårtbricka var så kraftigt att det inte behövdes någon extra fat under, tårtan går att flytta ändå utan problem,  jag använde mig av engångs tårtbricka som jag köpt på Tårtdecor. Du kan även använda dig av tex en springform , bara den har avtagbar botten, klä isåfall botten med bakplåtspapper, det får inte sticka upp bakplåtspapper på sidorna.   
  2. Klä insidan av tårtringen/springformen  med overheadfilm. 
  3. Fyll på ett mousselager åt gången och sätt tårtan i frysen under tiden du gör nästa lager. 
  4. Vid servering,  låt tårtan  tina i kylen 4-6 timmar före servering. Gelélocket och garneringen går bra att göra innan tårtan tinat helt.
Gelélock: 
  1. Värm saft och vatten i en kastrull, lägg i och smält försiktigt resten av gelatinbladen. Låt svalna. 
  2. Häll spegeln över moussen. 
  3. Ställ kallt att stelna ca 1 timme
Garnering: Dekorera tårtan med chokladrullar och frukt

40 kommentarer:

  1. Oj va snygg!!! Och den ser väldigt väldigt god ut!
    åller med om att choklad och hallon funkar bra ihop. Hade gärna velat smaka denna läckra tårta!

    SvaraRadera
  2. Garanterat lyckad smakkombination. Verkligt imponerande tårta, igen! :)

    SvaraRadera
  3. åh vad god den ser ut! låter som en tårta i min smak :-)

    SvaraRadera
  4. Åh så fin! Och vad god den ser ut också!! Duktiga du.

    SvaraRadera
  5. Vilken fin tårta! jag har också en tårtring som jag använnder till moussetårtor, den är superbra!

    SvaraRadera
  6. Du är så jäkla duktig Linda! Helt otroligt! Ser jättegod ut

    SvaraRadera
  7. Tjusig tårta! Snyggt med chokladdekorationerna!

    SvaraRadera
  8. Underbar! Jag önskar att jag befann mig i ditt kylskåp, tjuvätandes på resterna! ;-)

    SvaraRadera
  9. Detta kan man verkligen kalla för en smaskig tårta! :-)

    SvaraRadera
  10. Vilken snygg tårta, som desstuom ser jättejättegod ut!

    SvaraRadera
  11. så vackert! Hallon och chokad är ju en sådan perfekt kombo!

    SvaraRadera
  12. Vilken vacker tårta! Låter väldigt god också.

    SvaraRadera
  13. Wow! Vad fin! Ser supergod ut!!! Man vill liksom bara hugga in i mitten!

    SvaraRadera
  14. Jäätefin och säkerligen god också :)

    SvaraRadera
  15. Riktigt snygg tårta, och jag kan tänka mej att den smakade väldigt gott också!

    SvaraRadera
  16. Åh vad gott det ser ut! :) Jag tycker bilderna på tårtan var bra, kan inte bli tokigt med så mycket gott :) Vet inte om jag vågar ge mig på det här haha :)

    SvaraRadera
  17. Vilka grymma tartor du gor!

    SvaraRadera
  18. Wow- ser super smarrig ut, verkligen!

    SvaraRadera
  19. det är en riktig faboritkombo!

    SvaraRadera
  20. Tack alla för era kommentarer, ni är så snälla :-) blev mycket tårta över, så jag har allt ätit idag med :-)

    SvaraRadera
  21. Fantastiskt vacker tårta!
    Inspirerande blogg du har!

    /Marina

    SvaraRadera
  22. Den såg smarrig ut!
    Jag testade tårtbottenreceptet du la ut nu på tårtan jag la ut idag, super bra! Tårtan blev hög och bra :)
    Denna kommer jag göra igen!

    SvaraRadera
  23. Var tog vår kommentar vägen? Jaja, vi slänger in en ny:)
    Som vanligt jättefint, denna ser riktigt proffsig ut, finare än många från caféer vi sett!

    SvaraRadera
  24. WOW! Vad FIN! :)
    Ett riktigt konstverk! Och den ser så himla god ut! Den mpste jag göra en dag!
    Hur gör du chokladrullarna som ligger på toppen?

    SvaraRadera
  25. Du den där ser inte ut att gå av för hackor! WOW!

    SvaraRadera
  26. jag tycker tårtan ser jättegod ut :)

    SvaraRadera
  27. Vilken underbar tårta. Ser tokgod ut och den är jättefin.

    SvaraRadera
  28. Här levereras den ena fina tårtan efter den andra! Kul!

    SvaraRadera
  29. Ser riktigt god ut :) Snygg var den också!

    SvaraRadera
  30. Men håll imig vilken tårta du gjort!!!!! För snygg för att ätas.
    Glad Påsk till dig från mig/Karin

    SvaraRadera
  31. Tack för era kommentarer som alltid blir jag himla glad :-)

    Ulrika- Milleröra: Skall ta och göra en beskrivning för chokladrullarna och lägga ut och Bullmamma: Kanon att tårtbotten blev hög och bra

    Glad Påsk på er allihopa

    SvaraRadera
  32. Åt denna på min brorsdotters tvåårskalas och den gick hem hos alla. Rent ut sagt SKITGOD. Dem skippade dock chokladmousselagret och all dekoration, men mumma :)

    SvaraRadera