Receptet kommer från Jan Hedhs bok 277 sorters kakor, en himla bra bok med massa goda kakor och bakverk som småkakor, biskvier, mazariner, maränger, Petit-fours, tebröd, smördegsbakverk, flarn och massa annat gott. Han tar även med grundrecept på tex mandelmassa, vaniljkräm, smörkräm, mazarinmassa, fondant, sylt etc. Det är ju inte en bok att rekommendera åt de som är helt nybörjare på bakning, det är inte någon av hans böcker tycker jag, men de är himla bra, har även hans böcker om Bröd och Bröd och kaffebröd. På önskelistan står även hans bok glasspassion, vem kunde ha gissat det :-). Detta recept på vaniljdiamanter är iofs ett av hans enklare recept att följa.
ca 45 st
200 gram smör
70 gram florsocker
10 gram äkta vaniljsocker
20 gram äggula, 1 st
225 gram vetemjöl
40 gram, 2 st äggulor att rulla längderna i
Strösocker att rulla längderna i
Gör så här:
- Blanda det rumstempererade smöret med det siktade florsockret och vaniljsockret och arbeta in gulan.
- Arbeta försktigt in vetemjölet till en deg men överarbeta den inte.
- Väg upp degen i bitar a 120 gram och rukka ut dem med hjälp av lite vetemjöl till 15 cm långa längder. Lägg dem genast i frysen i 15 minuter.
- Vispa upp äggulan lite och pensla runt om. Rula dom därefter i strösocker och lägg in dom i frysen igen i 10 minuter.
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Dela varje längd i 10 bitar och sätt som på bakplåt med bakplåtspapper.
- Tryck en fördjupning med tummen mitt på kakan.
- Baka dom gyllenbruna i ca 8-10 minuter.
Grattis till sonen din i efterskott! :)
SvaraRaderaDom ser jätte goda ut! Grattis till sonen i efterskott hoppas han tyckte om dem!
SvaraRaderaJag fick den boken i julklapp, men har inte hunnit testa något recept ännu.
SvaraRaderaDen vita kladdkakan verkade jättesmarrig. Jag älskar vit choklad. :-)
Verkar jättegoda. Den boken blev jag ju jättesugen på nu. Måste kolla in adlibris :-)
SvaraRaderaGott med småkakor, de glöms lätt bort nu för tiden.
SvaraRaderaEn råsaftscentrifug till Majoren kan vi absolut rekommendera, så mycket godare med egen juice än affärens...
Hmm en intressant kaka.. Skulle man testa :)
SvaraRaderaDem ser myckt goda ut och kan tänka mig att den faller i smaken på 3 åringen. Grattis till honom!
SvaraRaderaOj vilka fina!
SvaraRaderaja tänk att barn alltid gillar småkakor bäst!
SvaraRaderaTill sommaren hoppas jag verkligen du får smaka min glass,och har du vägarna förbi småland får du en guidad tur i fabriken!
kram Angela
Emma: Tack
SvaraRaderaMilla: Tack
Erika: Visst är det en bra bok :-), funderar på att testa rulltårtan och vaniljkrämen nästa vecka
Linda: Gör det, jag gillar verkligen boken
Mårtensson: Och småkakor är ju så gott, skall allt kika på en råsaftscentrifug till majorn
Sara: :-),
Yasemin: Perfekt för en treåring som mest gillar Tom&Jerrykex :-)
Jen: Tack
Angela: Längtar till sommaren :-)
Vilket fint namn! Det får tom sugen på småkakor :-)
SvaraRaderaHej! Just nu pågår två auktioner i förmån för UNICEF på min blogg. Den ena på ett cupcake-paket och den andra på ett par örhängen. Högsta budet går oavkortat till UNICEF. Hoppas du kikar in och lägger ett bud!
SvaraRaderaVaniljdiamanter lät ju verkligen spännande. Trevlig helg.
SvaraRaderahttp://smaskelismaskens.blogspot.com
Småkakor som är så gott! Den boken har jag också spanat på, man kanske skulle göra ett inköp...
SvaraRaderaDiamanter lät lyxigt, passar till födelsedag
SvaraRaderaTina: :-)
SvaraRaderaJosefine: Skall kika in i din blogg
Erika: Ha en trevlig helg du med
Helena: Jag gillar verkligen boken, helt klart ett bra köp, tyvärr är den ju så ny så den dyker väl inte upp, på bokrean i år
Viktoria: :-)
Jag som älskar småkakor och lyckats missa dessa! Boken låter som ett brainköp. Perfekt att ha allt samlat.
SvaraRadera